• 28 Απριλίου 2024,

Στην ημερίδα του ΤΕΕ ΑΜ – Αμέριστη υποστήριξη στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ

 Στην ημερίδα του ΤΕΕ ΑΜ – Αμέριστη υποστήριξη στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ

Μία άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο ξενοδοχείο LUCY κατόπιν πρωτοβουλίας του ΤΕΕ ΑΜ. Ανάλογες ημερίδες προηγήθηκαν και θα ακολουθήσουν, ωστόσο το πρόγραμμα της Καβάλας εμπλουτίσθηκε με τις εισηγήσεις στελεχών της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ και της Ενεργειακής Αιγαίου. Ειδικότερα στο πρόγραμμα των εισηγήσεων συμπεριλαμβανόταν η ομιλία του Βαγγέλη Παππά με θέμα «Η ιστορία της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στον Κόλπο της Καβάλας», αλλά και η ομιλία του Μαθιού Ρήγα με θέμα «Πρίνος – Η επόμενη μέρα».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ Λάζαρος Βασιλειάδης, έχουν προηγηθεί στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου σεισμικές έρευνες με ευθύνη της πολιτείας και μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στις έρευνες μετείχαν ως εισηγητές στην ημερίδα, έτσι ήταν σε θέση να παραθέσουν όλα τα νεότερα στοιχεία. Ήταν επίσης σε θέση να φωτίσουν το ευαίσθητο θέμα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, γύρω από το οποίο πλέχθηκε τα τελευταία χρόνια ένας μύθος αναφορικά με την ύπαρξη ή μη πετρελαίου, την ύπαρξη ή μη αερίου, την πραγματική τους ποσότητα και το κατά πόσο εκμεταλλεύσιμα μπορεί να είναι τα κοιτάσματά τους.

Μία πρόγευση των εισηγήσεων έλαβε ο κ. Βασιλειάδης ήδη από την Τετάρτη, όταν αφίχθηκαν οι συμμετέχοντες ομιλητές και στη διάρκεια της επισκέψεως που πραγματοποιήθηκε, στις χερσαίες εγκαταστάσεις του εργοστασίου ΣΙΓΜΑ

στην περιοχή της Νέας Καρβάλης καθώς και στις εξέδρες άντλησης πετρελαίου

της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ. Εξάλλου, ο Πρίνος είναι η «παρθενική» περιοχή άντλησης πετρελαίου της ελληνικής επικράτειας. Εδώ επίσης έχουν γράψει τη δική τους ιστορία οι εργαζόμενοι της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ που μέσω πολλαπλών αγώνων τους, κατάφεραν να διατηρήσουν σε λειτουργία της επιχείρηση.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ υπογράμμισε ότι μέσα από τη διοργάνωση της ημερίδας επιχειρείται η θερμή στήριξη της προσπάθειας που καταβάλλεται για τη διατήρηση της λειτουργίας μιας τόσο σημαντικής επιχειρήσεως όπως η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις των εργαζομένων και να συνεχίσουν να ευεργετούνται όλα τα παράπλευρα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται. Προκειμένου να εξασφαλισθούν οι ευνοϊκές συνθήκες θα πρέπει οπωσδήποτε να ευοδωθεί η ανανέωση των αδειών, ώστε να ακολουθήσουν νέες έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή μας. Ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το μεγάλο θέμα του επενδυτικού σχεδίου αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα. Θέμα που σκάλωσε διότι συμπεριλήφθηκε μεταξύ των εθνικών δεσμεύσεων στις υποχρεώσεις του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, έτσι πέρασε στην αρμοδιότητα της επιτροπής αποκρατικοποιήσεων. Αυτές οι εξελίξεις δυστυχώς απομακρύνουν το ενδεχόμενο εμπλοκής ελληνικών εταιρειών στην υπόθεση της αποθήκευσης.

 

 

Διαβάστε επίσης