Στις 20 Αυγούστου αρχίζουν οι ντουφεκιές – Έως τις 28 Φεβρουαρίου η κυνηγετική περίοδος

 Στις 20 Αυγούστου αρχίζουν οι ντουφεκιές – Έως τις 28 Φεβρουαρίου η κυνηγετική περίοδος

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τους λάτρεις του κυνηγιού καθώς στις 20 Αυγούστου αρχίζει η κυνηγετική περίοδος για το κυνηγετικό έτος 2013-2014. Η κυνηγετική περίοδος θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2014, ενώ κατ’ εξαίρεση της παραπάνω γενικής ρύθμισης επιτρέπεται το κυνήγι του αγριοκούνελου μέχρι τις 10 Μαρτίου 2014.

Σημειώνεται ότι το ύψος της εισφοράς των κυνηγών στους αναγνωρισμένους συνεργαζόμενους κυνηγετικούς συλλόγους ορίστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος στα 60 ευρώ για την περίοδο 2012-2013.

Στην ίδια απόφαση καθορίζεται ότι η ετήσια εισφορά των κυνηγετικών συλλόγων στις κυνηγετικές ομοσπονδίες και την Κυνηγετική Συνομοσπονδία διαμορφώνεται σε ποσοστό 8,35% (5 ευρώ) και 66,83% (40,10 ευρώ) αντίστοιχα, από τις καταβαλλόμενες συνδρομές των κυνηγών – μελών τους.

Από 20 Αυγούστου 2013 έως 14 Σεπτεμβρίου 2013 το κυνήγι επιτρέπεται μόνο μέσα στις ζώνες διάβασης των αποδημητικών, δηλαδή ορτύκι και τσίχλα.

Το κυνήγι του λαγού αρχίζει την 15η Σεπτεμβρίου 2013 και λήγει την 10η Ιανουαρίου 2014, επιτρέπεται μόνο Τετάρτη – Σάββατο και Κυριακή με επιτρεπόμενο αριθμό ένα (1) λαγό ανά έξοδο.

Το κυνήγι της πέρδικας αρχίζει την 15η Σεπτεμβρίου 2013 και λήγει την 30η Νοεμβρίου 2013, επιτρέπεται μόνο Τετάρτη – Σάββατο και Κυριακή με επιτρεπόμενο αριθμό τέσσερις (4) πέρδικες ανά έξοδο.

Εάν στο ατομικό βιβλιάριο θήρας έχουν τελειώσει τα φύλλα ανανέωσης απαιτείται η προσκόμιση έγχρωμης πρόσφατης και αχρησιμοποίητης φωτογραφίας τύπου αστυνομικής ταυτότητας για την έκδοση νέου.

Τέλος, κάθε κυνηγός που δεν έχει ανανεώσει την άδεια θήρας κατά τα τελευταία επτά (7) χρόνια, θα θεωρείται νέος κυνηγός και θα επανεξετάζεται από την αρχή με τις διατάξεις περί νέων κυνηγών.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ:

1) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου ή Βεβαίωση οπλοκατοχής από την Αστυνομία.

2) Δύο (2) έγχρωμες φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

3) Φωτοτυπία ταυτότητας (διπλής όψεως).

4) Αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας (Βεβαίωση από Δήμο ή Φωτοτυπία Εκκαθαριστικού).

5) Βεβαίωση Επιτροπής Κρίσης Ικανότητας Νέων Κυνηγών από την Διεύθυνση Δασών.

Ο πάντα δραστήριος Κυνηγετικός Σύλλογος Καβάλας εναρμονισμένος με το γενικευμένο κλίμα της οικονομικής κρίσης έλαβε τη γενναία απόφαση να μειώσει το κόστος της άδειας κατά 8 ευρώ. Μπορεί το ποσό να μην είναι μεγάλο αλλά σίγουρα συμβαδίζει με τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν. Φυσικά η μείωση αφορά μόνο στα έσοδα του συλλόγου αφού τα χρήματα που εισπράττει το κράτος δεν μειώθηκαν στο ελάχιστο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του καβαλιώτικου συλλόγου Κώστας Καλαϊτζίδης, τα μισά και πλέον χρήματα που καταβάλουν οι κυνηγοί τελικά καταλήγουν στο κράτος.

Η περιφερειακή άδεια κυνηγίου για τη Μακεδονία και τη Θράκη κοστίζει 134,30 ευρώ συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας του κυνηγού, ενώ κόστιζε 142,30. Πρόκειται για τη φθηνότερη άδεια κυνηγιού σε ολόκληρη την Ευρώπη αφού με αυτήν κάθε κυνηγός μπορεί να επιδοθεί στο αγαπημένο του χόμπι από το πρωί έως το βράδυ και για τις επτά ημέρες της εβδομάδας, σε όλη την έκταση της Μακεδονίας και της Θράκης.

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις των κυνηγών ότι ο στόχος διατήρησης στα περσινά επίπεδα θα επιτευχθεί. Οι κυνηγοί ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του συλλόγου.

 

 

Διαβάστε επίσης