• 7 Μαΐου 2024,

Συγχωνεύσεις δύο γυμνασίων

 Συγχωνεύσεις δύο γυμνασίων

Ο προϊστάμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας Γιώργος Χεριστανίδης επιβεβαίωσε χθες ότι συγχωνεύονται το 4ο με το 8ο Γυμνάσιο στην Καβάλα και το Γυμνάσιο Πέρνης με αυτό της Χρυσούπολης. Για τα δύο γυμνάσια της πόλης ανακύπτει ζήτημα για τέσσερεις καθηγητές οι οποίοι θεωρούνται υπεράριθμοι, εξαιτίας της συγχώνευσης των δύο αυτών Γυμνασίων. Μένουν στην Καβάλα. Πάντως φαίνεται να χάνουν τις οργανικές τους θέσεις.

Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Πέρνης θ΄ αναλάβει τη διεύθυνση του Γυμνασίου Χρυσούπολης, μιας και ο διευθυντής του γυμνασίου αυτού συνταξιοδοτείται.

Όσο για την προωθούμενη συγχώνευση του 4ου στο 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας, επ΄ αυτού το υπουργείο δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την απόφασή του.

Είναι φανερό όμως ότι όλα οδηγούν σε συγχώνευση των δύο επαγγελματικών λυκείων.

«Είναι για το καλό. Δημιουργούνται εύρωστα σχολεία» είπε ο Γ. Χεριστανίδης, για τη συγχώνευση των γυμνασίων, σημειώνοντας επίσης ότι το πρόβλημα υπογεννητικότητας, περιορισμένου αριθμού μαθητών αρχίζει και φαίνεται και στην πόλη της Καβάλας. Ειδικότερα είπε τα εξής:

 

«Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο η συγχώνευση των σχολείων, υπάρχει εδώ και μία εισήγηση για το 4ο ΕΠΑΛ – δεν ανακοινώθηκε τίποτε για κανένα ΕΠΑΛ, επομένως είμαστε σε αναμονή. Το σίγουρο είναι ότι προχωρούμε στη διαδικασία. Ο νόμος προβλέπει πως γίνεται στην περίπτωση αυτή, ποιοι θα χαρακτηριστούν υπεράριθμοι – αν θα χαρακτηρισθούν κάποιοι – τι δυνατότητες δίνονται μετά να διεκδικήσουνε οργανικές θέσεις κατά προτεραιότητα σε κάποιο άλλο σχολείο. Πιστεύω ότι μές στον Ιούλιο όλα θα τακτοποιηθούν, γιατί αυτό περιμέναμε, τη διαδικασία, αν θα γίνει οι συγχωνεύσεις. Αυτό έπρεπε να γίνει από το Μάρτιο. Εν πάση περιπτώσει όμως κι έτσι που έγινε θα «τρέξουμε», θα προχωρήσουμε».

ΕΡ: Να πούμε ποια σχολεία συγχωνεύονται;

ΑΠ: «Συγχωνεύεται το 8ο γυμνάσιο (πρώην πειραματικό) με το 4ο γυμνάσιο, προς όφελος του 4ου γυμνασίου, και πλέον το Γυμνάσιο Πέρνης θα συγχωνευθεί με αυτό της Χρυσούπολης. Επειδή στη Χρυσούπολη γίνεται καινούριο κτήριο επιδίωξή μας ήτανε και ίδρυση δεύτερου γυμνασίου για ν΄ αποσυμφορηθεί το 1ο γυμνάσιο Χρυσούπολης. Βέβαια δεν έγινε αυτό στη φάση αυτή, αλλά εμείς θα βρούμε μία λύση αν το λειτουργήσουμε. Πιστεύω ότι είναι για το καλό αυτές οι συγχωνεύσεις. Θα δημιουργήσουνε πιο εύρωστα σχολεία.

Όσον αφορά τώρα την Καβάλα, τη συγχώνευση του 8ου γυμνασίου με το 4ο, η ανατολική πλευρά της πόλης είχε τέσσερα γυμνάσια. Δυστυχώς ο μαθητικός πληθυσμός μειώνεται. Η υπογεννητικότητα χτυπάει την πόρτα μας – πρέπει να το πούμε αυτό – και η περιοχή δεν είναι για τέσσερα γυμνάσια, οριακά για τρία. Αυτό σημαίνει ότι η συγχώνευση αυτή θα βοηθήσει να γίνουνε εύρωστα τα σχολεία και να λειτουργήσουνε πιο ουσιαστικά, τα τρία εναπομείναντα στην περιοχή σχολεία.

 

Διαβάστε επίσης