• 5 Μαΐου 2024,

Συζήτηση πριν την ημερήσια διάταξη

 Συζήτηση πριν την ημερήσια διάταξη

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη το απόγευμα άρχισε στις 8 με μία ώρα καθυστέρηση λόγω του ότι η δήμαρχος έπρεπε να προλάβει να είναι παρούσα, επιστρέφοντας από το ταξίδι της στην Αθήνα.

Η διαδικασία ήταν η συνήθης. Δηλαδή η δήμαρχος ενημέρωσε κατ΄ αρχήν,  δέχτηκε ερωτήσεις στη συνέχεια. Ενημέρωσε για τη συνάντηση δημάρχων Ελλάδας – Γερμανίας, που έγινε την Τετάρτη στην πρωτεύουσα, δήμαρχοι πόλεων που φιλοξενούν πρόσφυγες και στις δύο χώρες. Η κα Τσανάκα είπε στους δημοτικούς συμβούλους ότι με επιστολή του δημάρχου Νυρεμβέργης ενημερώθηκε ότι ο Δήμος Καβάλας εισπράττει από το Δήμο της Γερμανικής πόλης 30.000 ευρώ. 20.000 ευρώ προέρχονται από το Δήμο Νυρεμβέργης, 10.000 ευρώ από δωρεές. Το ποσό αυτό ενδέχεται ν΄ αυξηθεί περαιτέρω μέσω φιλανθρωπικής εκδήλωσης που θα γίνει στη Νυρεμβέργη 8 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο της ίδιας ενημέρωσης η Δ. Τσανάκα έκανε γνωστή τη συνάντησή της με τον υπουργό πολιτισμού κ. Μπαλτά. Για τις 90.000 ευρώ για τους πρόσφυγες από το υπουργείο εσωτερικών χαρακτήρισε το ποσό μία μικρή ανάσα.

Πριν από την ημερήσια διάταξη ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος ζήτησε από την πρόεδρο της Δημωφέλεια, που ασχολείται αυτή την περίοδο με την δικαίωση της δημοτικής επιχείρησης στον Άρειο Πάγο, να μην βιάζεται. Με αφορμή την ίδια εξέλιξη ο Βαγ. Παππάς, ζήτησε όλο το κεντρικό λιμάνι να περάσει στην αρμοδιότητα του Δήμου Καβάλας, ενώ επανέφερε το αίτημα επαγγελματιών να μην καταργηθούν κατασκευές στους πεζόδρομους, που έγιναν με οδηγίες της προηγούμενης διοίκησης και κόστισαν μία περιουσία. Ουσιαστικά ο Βαγγ. Παππάς ζήτησε να βρεθεί τρόπος να χρησιμοποιηθούν οι τέντες στους πεζόδρομους, που κατασκευάστηκαν ή αγοράστηκαν από τους επαγγελματίες, όπως ακριβώς είχε ζητήσει η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου.

Για τους πεζόδρομους και το κυκλοφοριακό της Καβάλας μίλησε ο Άρης Βέρρος που ζήτησε αυστηρούς ελέγχους τη Μεγάλη Εβδομάδα, έθεσε δε και το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων. Ειδικότερα περιέγραψε ως τραγική την κατάσταση κοντά στο νέο νοσοκομείο. Εκεί – είπε – υπάρχει επικινδυνότητα καθώς τα αδέσποτα λειτουργούν ως αγέλη.

Ο Μανόλης Κελαϊδάκης ζήτησε να υπάρξει περιποίηση των παιδικών χαρών και η κα δήμαρχος απαντώντας σε ερώτηση του κ. Σιμιτσή μέσω του τύπου για το αν έχει χρησθεί εποχιακός εργαζόμενος του Δήμου, πρόεδρος τοπικού συμβουλίου, είπε ότι ερευνά το θέμα και το αν υπάρχει ή όχι ασυμβίβαστο.

Τέλος για τις προμήθειες για την εξυπηρέτηση των προσφύγων, ειδικότερα για τις φθορές στο εκθεσιακό κέντρο, η κα Τσανάκα είπε ότι υπήρξε συνεργασία των δημοτικών υπηρεσιών με το συντονιστικό κυβερνητικό όργανο για τον τρόπο που θα καλυφθούν κι αυτές οι δαπάνες.

Διαβάστε επίσης