• 25 Απριλίου 2024,

Σύσκεψη για τα Τενάγη που πλημμύρισαν

 Σύσκεψη για τα Τενάγη που πλημμύρισαν

Την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαου Γρανά, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη τοπικών φορέων με θέμα την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινόμενων στα Τενάγη των Φιλίππων.

Προχθες Τετάρτη 5 Μαρτίου, ο κ. Γρανάς έκανε περιοδεία στα πλημμυρισμένα τενάγη, ενώ χθες τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του εκπρόσωποι του ΤΟΕΒ Φιλίππων.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη για όσο καιρό χρειαστεί ακόμη μέχρι να ωριμάσει το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο των τεναγών, υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορούν να γίνουν και να έχουν αποτέλεσμα, είτε να εμποδίσουν τα πλημμυρικά φαινόμενα, είτε όταν υπάρχουν αυτά – μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα – η κατάσταση γρήγορα να εκτονώνεται. Για το θέμα ο Αρχ. Γρανάς είπε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Τα τενάγη είναι πλημμυρισμένα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και παρόλο η συνεννόηση που είχαμε κάνει από πέρσι, ώστε η μεγάλη ποσότητα νερού που κατεβαίνει από τις πηγές του πουνάρ μπασί να διοχετεύονται στο παράλληλο κανάλι του Καλαμπακίου. Κι αυτό ήταν πλημμυρισμένο. Επομένως ήταν τεράστιες οι ποσότητες νερών που κατέκλυσαν την περιοχή των Τεναγών και δυστυχώς έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Χθες (Τετάρτη) γυρίσαμε όλη την περιοχή και σε συνεννόηση και με τις τεχνικές υπηρεσίες και με τον αγροτικό σύλλογο, την Τετάρτη θα έχουμε μία συνάντηση για να δούμε με τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας που έχουνε συλλέξει όλες τις μελέτες και τις μετρήσεις που κάνανε, να δούμε τις παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε. Έχουμε κάποια στοιχεία, που μπορούμε να τα καταθέσουμε και ν΄ αξιοποιηθούν ακόμη κι οι απόψεις των αγροτών, του ΤΟΕΒ το οποίο ήλθε χθες (χθες Πέμπτη) στο γραφείο όπου είχαμε μία συνάντηση, ώστε ν΄ αντιμετωπίσουμε προσωρινά το φαινόμενο μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη της γενικής αντιμετώπισης του προβλήματος των τεναγών.

Και οι αγρότες διαπιστώνουν ότι οι πόρτες που έχουνε γίνει εκεί στην περιοχή της Νικήσιανης είναι αυτές κυρίως που εμποδίζουν την ομαλή ροή των υδάτων, γιατί με το φραγματάκι που έχουνε εκεί για να κρατούνε νερά για το καλοκαίρι, το χειμώνα δημιουργεί προβλήματα. Θα κατατεθούν όλα αυτά και οι τεχνικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες της περιφέρειας, ώστε να έχουμε μία συνολική αντιμετώπιση. Αλλά και πριν από την συνολική αντιμετώπιση θα δούμε ποιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν ώστε ν΄ αποφεύγουμε κάθε χρόνο αυτά τα πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία κατά την άποψη των αγροτών δημιουργήθηκαν από την εποχή που έγινε το φράγμα στη Νικήσιανη».

 

Διαβάστε επίσης