• 20 Απριλίου 2024,

Το σκέφτονται οι δήμαρχοί μας

 Το σκέφτονται οι δήμαρχοί μας

Σύμφωνα με απόφαση της κεντρικής ένωσης Δήμων Ελλάδος, πρόκειται να πραγματοποιηθεί πανελλαδική κινητοποίηση στους δήμους όλης της χώρας, που κατά την ίδια απόφαση πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους το διήμερο 12 και 13 Σεπτέμβρη.

Ακόμη και χθες το τοπίο ήταν αρκετά θολό, αφού αρκετοί δήμοι εμφανίζονται αναποφάσιστοι για τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση. Στην Καβάλα υπάρχει προβληματισμός και την κρίσιμη απόφαση δεν αποκλείεται τελικά να την πάρουν τα δημοτικά συμβούλια, αφού πρώτα συζητήσουν το θέμα, το οποίο έχει να κάνει με τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, μετά τις νέες περικοπές.

Χθες το απόγευμα επρόκειτο το θέμα ν΄ απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας. Κάτι παρόμοιο θα γίνει στη Θάσο σήμερα το μεσημέρι, που συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιου του νησιού. Στην Ελευθερούπολη εξετάζεται το ενδεχόμενο ο δήμος να κλείσει μία από τις δύο ημέρες της κινητοποίησης. Το θέμα θα συζητηθεί την Τετάρτη το απόγευμα που συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Παγγαίου.

Στο Δήμο Νέστου από την άλλη πλευρά, χθες το μεσημέρι το θέμα δεν είχε απασχολήσει τη διοίκηση του Δήμου κι οποιαδήποτε απόφαση συμμετοχής ή όχι στην κινητοποίηση αναμένεται να παρθεί σήμερα.

Στο μεταξύ πολλοί δήμοι απ΄ όλη την Ελλάδα δηλώνουν συμμετοχή στην κινητοποίηση δημιουργώντας έναν ήδη μεγάλο κατάλογο δημοτικών υπηρεσιών, που 12 και 13 Σεπτέμβρη δε θα λειτουργήσουν.

Τον πρώτο λόγο έχουνε οι δήμοι των οποίων οι δήμαρχοι είναι συνδικαλιστές, συμμετέχουν δηλαδή στην κεντρική ένωση Δήμων Ελλάδος, ή πρόκειται για περιπτώσεις δήμων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Ο Δήμος Καρδίτσας με δηλώσεις του δημάρχου του, έκανε γνωστό ότι δε μπορεί να πληρώσει τους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων, για το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτέμβρη.

Σε δύσκολη οικονομική θέση βρίσκονται επίσης, ο Δήμος Τρικάλων, ο Δήμος Καλύμνου, της Ρόδου, ακόμη και ο Δήμος Τήλου.

Η ιστοσελίδα αυτοδιοίκηση.gr παρουσίασε χθες σχετικό αφιέρωμα, με 95 δήμους σε όλη τη χώρα, οι οποίοι βρίσκονται στο «κόκκινο». Το ειδικότερο μέρος της έρευνας της ιστοσελίδας για την κατάσταση των δήμων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, φανερώνει πρόβλημα οικονομικής φύσεως για επτά δήμους της περιοχής. Αναφέρονται ειδικότερα οι δήμοι: Κομοτηνής (ο δήμαρχος της οποίας δήλωσε ότι δε θα λάβει μέρος στην κινητοποίηση αύριο και μεθαύριο), Παγγαίου, Θάσου, Παρανεστίου, Μύκης, Ιάσμου, Φιλύρας και Αρριανών.

Στο ίδιο ρεπορτάζ ο Κωστής Σιμιτσής ως πρόεδρος της περιφερειακής ένωσης δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δηλώνει ότι και οι υπόλοιποι δήμοι δεν είναι στην πραγματικότητα υγιείς. Αργά ή γρήγορα δηλώνει ο δήμαρχος Καβάλας, με αυτή την αντιμετώπιση εκ μέρους της πολιτείας και την υποχρηματοδότηση, θα βουλιάξουμε.

Σε γενικές γραμμές υπάρχει ένα κλίμα υπέρ της κινητοποίησης, αλλά φαίνεται δύσκολο να συμμετάσχουν καθολικά όλοι οι δήμοι της χώρας, καθώς αρκετοί δήμαρχοι θεωρούν υπερβολική την απόφαση. Λένε λοιπόν ότι θα κλείσουν το δήμο και τις υπηρεσίες μία από τις δύο ημέρες, κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι δε θα συμμετάσχουν καθόλου σ΄ αυτή την κινητοποίηση.

 

Διαβάστε επίσης