• 9 Μαΐου 2024,

Τώρα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση

 Τώρα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση

Όπως καταλαβαίνετε μόλις χθες ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αφού μέχρι και το χθεσινό Eurogroup απλά παίζαμε για να περάσει η ώρα άσχετα με τις εντυπώσεις που είχε κυρίως η ελληνική πλευρά.

Δεν είναι τυχαίο οτι και οι δημοσιογάφοι κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου του Βαρουφάκη μετά το αδιέξοδο και το τελεσίγραφο  μας κατηγόρησαν οτι παίζουμε ΜΟΝΟΠΟΛΗ !

Όπως και να έχει το πράγμα απο χθες το απόγευμα ξεκίνησε η σκληρή διαπραγμάτευση που θέλουμε να ελπίζουμε οτι κάπου θα μας οδηγήσει.

Καταλαβαίνετε οτι ξεκινάμε απο μηδενική βάση και αυτά που μας είπε ο Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα μετά την σύνοδο κορυφής σήμερα δεν ισχύουν.

Οι δανειστές επιμένουν στην παράταση του τρέχοντος προγράμματος που ίσως μας το σερβίρουν πιο λάϊτ για να μην μας πέσει βαρύ και δεν βλέπουν οτι μπορεί να υπάρξει άλλη λύση.

Η ελληνική πρόταση περί προγράμματος γέφυρα έτσι ώστε να κερδίσουμε χρόνο και σε έξι μήνες που θα είμαστε μια άλλη χώρα να δούμε μια νέα προγραμματική συμφωνία δεν παίζει.

Τουλάχιστον με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν παίζει και δεν ξέρω αν θα παίξει στο επόμενο Εurogroup , αυτό της Παρασκευηής που επίσης θα είναι έκτακτο και θα είναι όλο δικό μας.

Σιγά μην αφήνανε οι Ευρωπαίοι τόσο εύκολα τον Αλεξάκη τον Τσίπρα να τους κερδίσει κατα κράτος και να δοθεί η εντύπωση οτι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας μπορεί και κάνει κουμάντο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπορεί να υπάρξει συμφωνία μόνο αν αποφασίσει και ο Τσίπρας να κάνει λίγο πίσω όπως και οι Ευρωπαίοι.

Είμαστε σε μια φάση που τα λόγια και οι δηλώσεις , κυρίως οι πανηγυρικές , περισσεύουν και αυτά που μετράνε είναι τα έργα και οι πράξεις και κυρίως οι υπογραφές.

Το γράφω αυτό γιατί μετά τις δηλώσεις του Τσίπρα το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης, μετά την σύνοδο κορυφής και την έναρξη των διαπραγματεύσεων σε αναγνωριστικό βέβαια επίπεδο του Σαββατοκύριακου, νομίζαμε οτι όλα τελείωσαν και οι Ευρωπαίοι δεχτήκανε τους όρους του έλληνα πρωθυπουργού για ένα πρόγραμμα γέφυρα που θα δώσει τις απαραίτητες ανάσες αλλα και την πραγματική ευκαιρία στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα που λέει και ένα τραγούδι του Σάκη Ρουβά.

Το πιο πιθανό είναι μετά απο μια εβδομάδα πιέσεων να μην έχουμε συμφωνία ούτε την Παρασκευή  και να μπούμε σε μια εβδομάδα, μετά την Καθαρά Δευτέρα , που τα περίστροφα θα βγούνε πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την τελική και πιο δύσκολη μονομαχία.

Οι Ευρωπαίοι που έχουν και το μαχαίρι και το καρπούζι θέλουν να στείλουν σε όλο τον ντουνιά ,  όχι μόνο τον Ευρωπαϊκό,  το μήνυμα της απόλυτης κυριαρχίας.

Για να κάνουν πίσω δύο βήματα θα πρέπει πρώτα η ελληνική κυβέρνηση να κάνει πρώτη τρία.

Μόνο έτσι θα έχουμε συμφωνία.

Για τον λόγο αυτό καλό είναι ο Τσίπρας να αρχίσει να σκέφθεται και την όπισθεν εκτός απο την δευτέρα και την τρίτη που μέχρι σήμερα τις βάζει καρφωτές.

Για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις αλλιώς καληνύχτα ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ !

Οι Ευρωπαίοι που φαίνεται οτι τα παίζουν όλα για όλα διαμηνύουν στην ελληνική πλευρά οτι το Eurogroup της Παρασκευής θα γίνει μόνο μετά απο αίτημα της ελληνικής πλευράς η οποία θα έχει αποφασίσει να ζητήσει την παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

Καταλαβαίνετε πλέον πως σκέφτονται οι δανειστές που θέλουν να βάλουν τίτλους τέλους στην ιστορία αυτή που τίνει να γίνει αρμένικη βύζιτα.

Λοιπόν λεβέντες το νού σας και τα μάτια σας 14 μέχρι και την Παρασκευή που ισχύει το τελεσίγραφο που μας έστειλε ο Ντάϊσεμπλουμ με τις πρωτοβουλίες του οποίου οι διαπραγματεύσεις κάνανε μπλούμ !

με το 1 με το 2 με το 3 :

ΑΛΟΡΑ !

Διαβάστε επίσης