• 25 Απριλίου 2024,

10 μέρες φυλάκιση με αναστολή για παραβίαση του πρώτου lockdown στην εστίαση

 10 μέρες φυλάκιση με αναστολή για παραβίαση του πρώτου lockdown στην εστίαση

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Τριμελούς Καβάλας δικάστηκε υπόθεση παραβίασης του πρώτου lockdown στην Καβάλα, το Μάρτιο του 2020.

Κατηγορούμενος ήταν ιδιοκτήτης καφενείου- ουζερί στην πόλη, το κατάστημα του οποίου βρέθηκε να λειτουργεί λίγες μόνο ημέρες μετά την έναρξη της τότε απαγόρευσης. Η αρχική καταγγελία, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας αστυνομικός, έγινε τηλεφωνικά στο 100. Από γείτονα. Κι ο έλεγχος που επακολούθησε ήταν ο λόγος να επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ (που πληρώνεται σε δόσεις) ενώ σε βάρος του επαγγελματία σχηματίστηκε και δικογραφία. Για το ποινικό μέρος της υπόθεσης.

Μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε ο αστυνομικός που έκανε τον έλεγχο. Περιέγραψε ότι πήγε στο κατάστημα μετά από εντολή της υπηρεσίας του. Βρήκε, όπως κατέθεσε, τον επαγγελματία και την παρέα του να τρων και να πίνουν σε τραπέζι. Διευκρίνισε ότι αυτό  δεν ήταν στον κύριο χώρο (σαλόνι) αλλά δίπλα και εντός της κουζίνας του καταστήματος. Στις ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης επέμενε ότι εντός του καταστήματος βρήκε την προαναφερθείσα παρέα . Να τρώει και να πίνει. Η πόρτα του καταστήματος, κατέθεσε, ήταν ανοιχτή.

Ο συνήγορος υπεράσπισης από την αρχή της δίκης κατέθεσε ισχυρισμό ότι ο επαγγελματίας πήγε στο μαγαζί για να πάρει πολλές προμήθειες (τρόφιμα κτλ) που είχε κάνει, λόγω του ότι η επιχείρηση δεν θα λειτουργούσε το επόμενο διάστημα. Στη συνέχεια δύο μάρτυρες υπεράσπισης ισχυρίστηκαν ότι ήταν γείτονες. Μπήκαν στο κατάστημα – είπαν- μόνο για να συζητήσουν. Στεκόμενοι όρθιοι. Είπαν επίσης ότι δεν ήταν σε τραπέζι, δεν έτρωγαν και δεν έπιναν. Στην απολογία του ο κατηγορούμενος είπε ότι πήγε στο μαγαζί για να συμμαζέψει κι οι φίλοι του μπήκαν σε αυτό από ενδιαφέρον για να τον ρωτήσουν τι θα κάνει με το lockdown. Δήλωσε ότι τηρούσε και τηρεί τα μέτρα πρόληψης κορωνοϊού. Αρνήθηκε την κατηγορία με τρόπο κατηγορηματικό.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η αγόρευση του εισαγγελέα, του προϊστάμενου της υπηρεσίας κ. Βασίλη Αδάμπα. Χαρακτήρισε τους μάρτυρες υπεράσπισης ως ψευδομάρτυρες. «Θα είχαμε γλιτώσει νωρίτερα (από τα μέτρα) αν δεν υπήρχαν τέτοιες περιπτώσεις» είπε ο κ. Αδάμπας. Ζήτησε την ενοχή του κατηγορούμενου. Στην αγόρευση του ο συνήγορος υπεράσπισης αμφισβήτησε την κατάθεση του αστυνομικού, επέμενε ότι ο επαγγελματίας σκοπό είχε να απομακρύνει τρόφιμα και άλλες προμήθειες που είχε αγοράσει πρόσφατα. Εξ αυτού του λόγου ήταν παρκαρισμένο έξω από το κατάστημα το αυτοκίνητο του. Το δικαστήριο μετά από διακοπή, έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο. Του επέβαλε την μικρή ποινή της φυλάκισης 10 ημερών με αναστολή.

Διαβάστε επίσης