• 26 Απριλίου 2024,

100 χρόνια από τη γενοκτονία των ποντίων

 100 χρόνια από τη γενοκτονία των ποντίων

Περισσότερες από κάθε άλλη φορά ήταν φέτος (στην πόλη και στο Νομό Καβάλας) οι εκδηλώσεις για την επέτειο της γενοκτονίας των ποντίων. Ρόλο έπαιξε το ότι φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γενοκτονία. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν κι ολοκληρώθηκαν χθες, στο άγαλμα του ακρίτα του πόντου (περιοχή δικαστικού μεγάρου). Νωρίτερα χθες το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον ιερό ναό του Αποστόλου Παύλου.

Η εκδήλωση με τον περισσότερο κόσμο έγινε το απόγευμα της Παρασκευής. Αρχικά υπήρξε η καθιερωμένη λαμπαδηφορία από το προαναφερθέν άγαλμα ως την κεντρική πλατεία. Εκεί υπήρξε πρόγραμμα ομιλιών αλλά και ποντιακών χορών. Αντίθετα χθες στις εκδηλώσεις δεν υπήρξε αξιοπρόσεκτη προσέλευση κόσμου. Ενώ οι εκπρόσωποι των συλλόγων ήταν αρκετοί, οι υποψήφιοι των προσεχών εκλογών επίσης, δεν συμμετείχαν απλοί πολίτες. Μπροστά στο άγαλμα τελέστηκε τρισάγιο. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Στο τέλος μιας σύντομης τελετής η χορωδία της Λέσχης Ποντίων τραγούδησε ένα ποντιακό τραγούδι.

Για τις ανάγκες της εκδήλωσης η Τροχαία εφήρμοσε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Τενέδου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος, η Δήμαρχος, πολλοί αιρετοί και πάρα πολλοί υποψήφιοι των εκλογών. Ήταν επίσης εκπρόσωποι στρατιωτικών- αστυνομικών και άλλων αρχών.

Το απόγευμα της Παρασκευής πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε στο άγαλμα του ακρίτα του πόντου, περπάτησε ως την κεντρική πλατεία. Εκεί υπήρχε εξέδρα για το πρόγραμμα που επακολούθησε. Εκδηλώσεις έγιναν σε διάφορα σημεία του Νομού (ακόμη και στη Θάσο) ενώ κάποιες είχαν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο του χθεσινού Σαββατοκύριακο.

Διαβάστε επίσης