μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο γενικός διευθυντής του ομίλου εταιριών «Παρ. Σεϊτανίδης Α.Ε.» κ. Γιάννης Ηλιόπουλος γιόρτασε στην Καβάλα το βράδυ του Σαββάτου την ονομαστική του εορτή. Κοντά του καλοί φίλοι και συνεργάτες. Η βραδιά ήταν εξαιρετική κι έγινε στο φιλόξενο κι όμορφο καφέ εστιατόριο μπαρ 180. Και του χρόνου.

=================================================================

Πέρασε ένας χρόνος από τη σφοδρή κακοκαιρία, με τις παρατεταμένες χιονοπτώσεις στην πόλη και το Νομό Καβάλας. Ουδείς ξέχασε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τότε. Κι ενώ άπαντες ανησυχούν μήπως τα περσινά επαναληφθούν, ο καιρός μας επιφυλάσσει κάτι εντελώς αντίθετο. Κάτι όμορφο, ηλιόλουστο, με θερμοκρασίες καθόλου φυσιολογικές για την εποχή. Αυτό που με μια φράση λέμε «αλκυονίδες ημέρες».

Στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο βλέπουμε την κακοκαιρία των ημερών σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και στην Αμερική. Ποιος ξέρει, ίσως ο ποιητής πάλι να έχει δίκιο: «Τον χειμώνα ετούτο (του 2017) άμα τον πηδήσαμε, για άλλα δέκα χρόνια άιντε καθαρίσαμε».

Ενοχλημένη η κ. Δήμαρχος από την κριτική που δέχεται, σύμφωνα με την οποία επί των ημερών της δεν γίνονται έργα, θα δώσει συνέντευξη τύπου την Πέμπτη. Σκοπεύει να παρουσιάσει τα έργα που έγιναν αλλά είτε δε τα γνωρίζει ο κόσμος, είτε δεν δίδεται σε αυτά η σημασία που αξίζει. Στο διαδίκτυο υπάρχουν ήδη βίντεο που δείχνουν άμεσες δημοτικές παρεμβάσεις, άσφαλτος σε λακκούβες των δρόμων. Κεντρικών και συνοικιακών.

Τα βίντεο αυτά βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Δήμου Καβάλας, παρουσιάζουν την κατάσταση πριν και μετά την δημοτική παρέμβαση. Η κ. Τσανάκα συγκεντρώνει κι άλλα στοιχεία που θα δώσει αναλυτικά στη δημοσιότητα προκειμένου να απαντήσει σε όσους αμφισβητούν το έργο της.

Περιμένοντας τη συνέντευξη τύπου, τα επιχειρήματα της διοίκησης ας γίνουμε λίγο προεκλογικοί. Πρόωρα προεκλογικοί. Ο Θόδωρος Μουριάδης φέρεται να έλαβε το πράσινο φως από τον κ. Σιμιτσή. Ο πρώην αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος είναι απόλυτα έτοιμος να διαδεχθεί τον κ. Σιμιτσή ως επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη». Το τι θα κάνει από εδώ και πέρα ο κ. Σιμιτσής, είναι άγνωστο. Ο κ. Μουριάδης ξέρουμε καλά τι θα κάνει.

Θα αρχίσει να κινείται ως υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας, έχει ήδη επαφές για διεύρυνση της δημοτικής παράταξης ενώ με τα στελέχη της «Ανοιχτής Πόλης» όλα μια χαρά. Τον αποδέχονται και τον στηρίζουν. Κάπως έτσι η πορεία προς τις δημοτικές εκλογές αποκτά για την πόλη μας άλλο ενδιαφέρον αφού τα δεδομένα αλλάζουν. Σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, επιτέλους ένα νέο πρόσωπο. Ένας νέος υποψήφιος δήμαρχος.

Το άλλο προεκλογικό σχόλιο μας συνδυάζει τις εθνικές εκλογές, το ψηφοδέλτιο της ΝΔ με την υποψηφιότητα της κ. Τσανάκα. Η κ. Τσανάκα θα πρέπει να εύχεται οι 6 υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ στο Νομό Καβάλας να είναι αυτοί που πρέπει. Αν δεν είναι, τότε τα εσωτερικά προβλήματα που θα ανακύψουν ίσως φθάσουν ως το χώρο της.

Κυκλοφορούν διάφορες φήμες, τις οποίες καλό είναι να τις έχουμε στο μυαλό μας. Οι φήμες, άλλοτε επιβεβαιώνονται κι άλλοτε όχι. Σημειώνουμε ότι τυπικά οι εθνικές εκλογές θα γίνουν μετά τις δημοτικές. Όμως ο Καλλικράτης αλλάζει… Έτσι δεν ισχυρίζεται ο Πάνος Σκουρλέτης;

Στις 20 Γενάρη ο νέος Μητροπολίτης Στέφανος σκοπεύει να επισκεφθεί πρώτη φορά από την ενθρόνιση του το νησί της Θάσου. Ο Δήμος Θάσου ακούμε ότι του ετοιμάζει λαμπρή υποδοχή. Είμαστε βέβαιοι ότι ο νέος Μητροπολίτης όπως σιγά σιγά «κερδίζει» τους Καβαλιώτες, έτσι θα λάβει «ψήφο μεγάλης εμπιστοσύνης» κι από τους Θάσιους.

Ποια είναι η καθημερινότητα που η διοίκηση του Δήμου (του κάθε Δήμου) πρέπει να αντιμετωπίσει; Καθημερινότητα (μεταξύ πολλών άλλων) είναι τα ξηλωμένα κάγκελα του πεζοδρομίου, στο δρόμο μπροστά από την Καλαμίτσα. Τα ξήλωσε μάλλον διερχόμενο αυτοκίνητο. Πότε ο Δήμος Καβάλας θα τα αντικαταστήσει;

Καθημερινότητα είναι το κυκλοφοριακό πρόβλημα που τις ημέρες των εορτών παρουσιάστηκε στο κέντρο της πόλης. Η Τροχαία μετά κόπων και βασάνων εμφανίστηκε στην πλατεία, την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η Δημοτική Αστυνομία ήταν άφαντη αφού σε γενικές γραμμές εργάζεται από Δευτέρα έως Παρασκευή!

Το Σάββατο 6 Γενάρη άνδρες και γυναίκες της Δημοτικής Αστυνομίας (έξι στον αριθμό) εμφανίστηκαν στο χώρο της τελετής για τον αγιασμό των υδάτων. Κλήθηκαν να συνδράμουν το έργο της Τροχαίας Καβάλας. Τι να το κάνεις; Σημασία δεν έχει τι κάνει μια υπηρεσία στις γιορτές, σημασία έχει τι κάνει καθημερινά.

Στην ηλεκτρονική σελίδα της Πρωινής διαβάσαμε το ακόλουθο επώνυμο σχόλιο που αφορά την ίδια κατάσταση: «Δεύτερη μέρα Πρωτοχρονιάς βρίσκομαι στο φαρμακείο επί της Φιλικής Εταιρίας και βλέπω ένα τζιπάκι να ανεβαίνει το πεζοδρόμιο και να σταθμεύει. Ακριβώς την ίδια στιγμή σταθμεύει ένα αυτοκίνητο στο πεζοδρόμιο του Φελλαχίδη. Υπόψη ότι τα πεζοδρόμια αυτά έχουν ράμπα για ανάπηρους και πλακάκια για τυφλούς. Παίρνω τηλέφωνο την Τροχαία και τους εξηγώ τί συμβαίνει και αρχίζει την ίδια ιστορία. Ότι δηλαδή δεν έχουν άτομα ,υπάρχει ένας μόνο αστυνομικός και δεν προλαβαίνει. Όταν αναφέρω ότι όταν έρχεται ο Πρωθυπουργός ή κάποιος επίσημος πού βρίσκονται όλοι αυτοί οι αστυνομικοί και κλείνουν γειτονιές, δρόμους μου απάντησε ότι θα στείλει κάποιον συνάδελφο να τακτοποιήσει το θέμα. Αμέσως παίρνω και την δημοτική αστυνομία και τους λέω τα ίδια. Η απάντηση ήταν ότι θα έρθουν συνάδελφοι. Η αστυνομία ακόμα έρχεται. Μετά από ένα τέταρτο εμφανίστηκαν δύο άντρες δημοτικοί αστυνόμοι σφύριξαν και έφυγαν τα οχήματα πάνω από τα πεζοδρόμια. Ξέρετε πώς ήρθαν οι δημοτικοί αστυνόμοι; Όχι με τα πόδια, όχι με μοτοσυκλέτα αλλά…. με αυτοκίνητο!!!!! Ναι, βγήκαν από το γραφείο τους πίσω από το Δημαρχείο, μπήκαν στο αυτοκίνητο της υπηρεσίας(γιατί είχε κρύο),και ήρθαν στην Φιλικής Εταιρείας με το αυτοκίνητο. Αυτά είχα να σας πω για το πώς λειτουργεί το σύστημα της τροχαίας και της δημοτικής αστυνομίας».

 

Τον Δεκέμβρη η Δημοτική Αστυνομία Καβάλας παρέλαβε τρία δίκυκλα, τα οποία άρχισε ήδη να χρησιμοποιεί. Είναι μοτοσικλέτες 250 κυβικών που αντικαθιστούν τις προηγούμενες. Αυτές που όταν η υπηρεσία διαλύθηκε (Σεπτέμβρης του 2013) «απορροφήθηκαν» από άλλα τμήματα του Δήμου Καβάλας.

 

Κακή συνήθεια. Βραδινές ώρες οι παράνομες σταθμεύσεις στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Δοϊράνης κοντεύουν να κλείσουν το δρόμο! Το ένα αυτοκίνητο παρκάρει δίπλα στο άλλο (ακόμη και πάνω στη διάβαση) με αποτέλεσμα να μένει για την κυκλοφορία των υπόλοιπων αυτοκινήτων ελάχιστος χώρος! Συμβαίνει συχνά τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου.

 

Οι οργανώσεις της ΝΔ στη Θράκη και οι παράγοντες αυτής, κινητοποιήθηκαν και με το παραπάνω την προηγούμενη εβδομάδα εξ αιτίας της επίσκεψης σε Ξάνθη και Κομοτηνή της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Στην ομιλία της πρώην υπουργού στην Ξάνθη την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα( η κ. Μπακογιάννη έκοψε τη βασιλόπιτα της ΝΟΔΕ Ξάνθης) η Καβάλα εκπροσωπήθηκε από το Νίκο Παναγιωτόπουλο, το Θόδωρο Μαρκόπουλο και το Μακάριο Λαζαρίδη.

 

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν ήταν στην Ξάνθη για χάρη της Ντόρας ο Γιώργος Καλαντζής. Ο πρώην Υπουργός φαίνεται να προτίμησε μια άλλη δραστηριότητα. Η αλήθεια είναι ότι τέτοιες απουσίες δεν τις συνηθίζει ο κ. Καλαντζής. Τουλάχιστον δεν τις συνήθιζε μέχρι τώρα.

 

Στην άτυπη προεκλογική κούρσα που για πολλούς έχει ήδη αρχίσει, συμμετέχει ο Μακάριος Λαζαρίδης. Ο κ. Λαζαρίδης παρακολούθησε το Σάββατο την τελετή του αγιασμού των υδάτων στο κεντρικό λιμάνι. Το βράδυ της προηγούμενης μέρας ήταν σε μεγάλη παρέα στην περιοχή του Παγγαίου. Δείπνησε με φίλους, ανάμεσα στους οποίους και ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης.

 

Ενώ σε όλη σχεδόν την Ελλάδα η εκδήλωση της Λευκής Νύχτας γίνεται Καλοκαίρι με Άνοιξη, η αγορά της Χρυσούπολης επιμένει διαφορετικά. Οργανώνει Λευκή Νύχτα είτε Νοέμβρη, είτε μέσα στις γιορτές. Θα έχει τους λόγους της αλλά την επόμενη φορά ας δοκιμάσει την «συνταγή» όλων των άλλων συλλόγων. Ας συμβουλευτεί τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας. Είναι αλλιώς η Λευκή Νύχτα το Καλοκαίρι κι αλλιώς στην «καρδιά» του Χειμώνα.

 

Διαβάστε επίσης