• 14 Μαΐου 2024,

15 μήνες φυλάκιση με αναστολή για χρέος στον ΕΦΚΑ 100.000 ευρώ

 15 μήνες φυλάκιση με αναστολή για χρέος στον ΕΦΚΑ 100.000 ευρώ

Σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε χθες στο Μονομελές Καβάλας επιχειρηματίας της πόλης που απέτυχε κι άφησε χρέη στον ΕΦΚΑ 100.000 ευρώ περίπου.

Η ποινή θεωρείται αυστηρή από τη στιγμή που άλλες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις του Νομού έχουν χρέη περισσότερων χρημάτων σε ΕΦΚΑ και εφορία (ακόμη και εκατομμυρίων ευρώ). Αυτές δεν καταδικάζονται.

Οι εκπρόσωποι τους καταφέρνουν και αναβάλλουν συνεχώς τις υποθέσεις καθώς δηλώνουν ότι περιμένουν την επόμενη ευνοϊκή ρύθμιση, είναι σε διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας, εξωδικαστικού μηχανισμού κτλ.

Η συγκεκριμένη ιστορία «ακουμπά» στην οικονομική κρίση, στην πανδημία. Έχει σχέση και με την εταιρία «Μαρινόπουλος». Ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας ήταν έμμεσα ή άμεσα προμηθευτής του Μαρινόπουλου.

Όταν ο τελευταίος έκλεισε, του άφησε χρέος 70.000 ευρώ περίπου. Όσο το χρέος του επιχειρηματία στον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης μιας και ο κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, η τοπική επιχείρηση με τρία υποκαταστήματα στην Καβάλα, έπαψε να λειτουργεί από το 2020.

Τότε οριστικοποιήθηκε η αποτυχία της, η οποία άρχισε να διαφαίνεται τα προηγούμενα χρόνια. Κι ενώ άλλα χρέη πληρώθηκαν, το συγκεκριμένο δεν πληρώθηκε ποτέ. Ούτε ρυθμίστηκε. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του συνηγόρου υπεράσπισης προς το δικαστήριο:

«Στο μεταξύ ο επιχειρηματίας προσλήφθηκε ως εργαζόμενος σε άλλη επιχείρηση και σήμερα που μιλάμε πλένει αμάξια σε πλυντήριο!». Σε δύο άλλες υποθέσεις κατηγορούμενοι στο Μονομελές ήταν χθες αιρετοί της αυτοδιοίκησης.

Για μη έγκαιρη κατάθεση δήλωσης πόθεν έσχες. Ο πρώτος, εν ενεργεία τοπικός σύμβουλος, ζήτησε και πήρε δεύτερη συνεχόμενη αναβολή. Λόγω κωλύματος του δικηγόρου του. Σε ερώτηση του δικαστηρίου απάντησε αρνητικά, δεν κατάφερε ως τώρα να καταθέσει τις δηλώσεις που είναι υποχρεωμένος.

Η υπόθεση ορίστηκε σε νέα ημερομηνία, τον Φεβρουάριο του 2024. Ο δεύτερος, εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος Καβάλας κ. Ανέστης Τσουρουκίδης, παρουσίασε στο δικαστήριο τις δηλώσεις που δεν έκανε στην ώρα τους. Ετών 2016,2017, 2019 και 2020. Αυτές ελέγχθηκαν από την πρόεδρο και την εισαγγελέα, βρέθηκαν σωστές όπως προς την υποβολή τους κι έτσι το δικαστήριο τον απάλλαξε.

Διαβάστε επίσης