17 ΜΑΪΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

 17 ΜΑΪΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

Η 17η Μαΐου έχει ορισθεί από την Παγκόσμια Ένωση κατά της Υπέρτασης ως ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του κοινού για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Στην Ελλάδα 1 στους 3 ενήλικους πάσχει από υπέρταση, αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

Η υγιεινή διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου. Ελαττώνοντας το αλάτι και την κατανάλωση αλκοόλ και τρώγοντας  λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, μπορεί να επιτευχθεί διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα και μείωσή της σε περίπτωση υπέρτασης. Την ίδια επίδραση έχουν και η συστηματική άσκηση, η οποία οδηγεί στην μετα-ασκησιογενή υπόταση, καθώς επίσης και η διακοπή του καπνίσματος.

Σε ασθενείς με υπέρταση, οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν εντατική αγωγή με σκοπό τη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε επίπεδα χαμηλότερα από 140/90mmHg(14 με 9) σε όλους τους ασθενείς.

Φαρμακευτική αγωγή θα χρειασθεί η πλειονότητα των υπερτασικών ασθενών. Αν η αρτηριακή πίεση-στόχος δεν επιτευχθεί με τη χορήγηση ενός αντιυπερτασικού φαρμάκου, τότε θα απαιτηθεί, είτε αύξηση της δοσολογίας, είτε προσθήκη ενός ή περισσοτέρων αντιυπερτασικών φαρμάκων διαφορετικής κατηγορίας και μηχανισμού δράσης.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Διαβάστε επίσης