• 26 Απριλίου 2024,

Σημεία και τέρατα

 Σημεία και τέρατα

Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης


Γέμισαν αυτές τις μέρες τα κοινωνικά δίκτυα στο ίντερνετ από σχόλια διαφόρων ανθρώπων για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τις χιλιάδες των προσφύγων και μεταναστών που συγκεντρώθηκαν στη μεθόριο στον Έβρο και θέλουν να εισέλθουν από την Τουρκία στη χώρα μας παράνομα, με την ανοχή, την παρότρυνση, την στήριξη ή και την καθοδήγηση, όπως φαίνεται, των αρχών της γειτονικής χώρας.

Ανάμεσα στα σχόλια αυτά θα ξεχωρίσουμε δύο και θα τα παραθέσουμε αυτολεξεί και χωρίς κανέναν απολύτως περαιτέρω σχολιασμό.

Τα δύο αυτά σχόλια αναρτήθηκαν στους προσωπικούς λογαριασμούς στο facebook, δύο συνδημοτών μας γιατρών, των οποίων τα ονόματα δεν θα αναφέρουμε, γιατί πιστεύουμε πως δεν έχει και τόση σημασία. Άλλωστε η πόλη μας είναι τόσο μικρή που όλοι λίγο πολύ είμαστε γνωστοί και το facebook είναι ένα τόσο «ανοικτό βιβλίο» στο οποίο ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση.

Πριν παραθέσουμε τα σχόλια παραθέτουμε τον όρκο που δίνουν οι γιατροί όταν παίρνουν το πτυχίο τους, γνωστός και ως όρκος του Ιπποκράτη, αν και ο πραγματικός όρκος του Ιπποκράτη διαφοροποιείται κάπως από τον παρακάτω όρκο:

«Αφού κρίθηκα άξιος του πτυχίου της ιατρικής, ενώπιον του πρυτάνεως και του Προέδρου του τμήματος ιατρικής, δίνω τον όρκο:
Να ασκώ την ιατρική επιστήμη, αφιερώνοντας τη ζωή μου στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Να σέβομαι και να ευγνωμονώ τους δασκάλους μου και να θεωρώ τους συνεπιστήμονές μου ως αδερφούς μου. Να ασκώ την ιατρική με ευσυνειδησία και αξιοπρέπεια και να διαφυλάττω με όλες μου τις δυνάμεις την τιμή και τις ευγενείς παραδόσεις του ιατρικού λειτουργήματος. Η υγεία και η αξιοπρέπεια των ασθενών μου να είναι η κύρια φροντίδα μου και να τηρώ εχεμύθεια σε ό,τι αυτοί μου εμπιστεύονται. Να μην επιτρέψω να παρεμποδίσουν θρησκευτικές, εθνικές, φυλετικές, πολιτικές ή κοινωνικές διαφορές την εκπλήρωση του καθήκοντός μου προς τους ασθενείς μου. Να περιβάλλω με πλήρη σεβασμό την ανθρώπινη ζωή και να μη χρησιμοποιήσω τις ιατρικές μου γνώσεις εναντίον της ανθρωπότητας, ακόμα και αν βρεθώ υπό απειλή. Ορκίζομαι, με πλήρη ελευθερία βούλησης να τηρώ με τη βοήθεια του Θεού τις παραπάνω υποσχέσεις σε όλη μου τη ζωή»

Και τώρα παραθέτουμε τα δύο σχόλια των γιατρών

 

Σχόλιο 1ου γιατρού

ΣΥΡΙΖΑ : «Με τους πρόσφυγες και μετανάστες θα ζήσουμε μαζί» (*)
Εσείς, σίγουρα! Εμείς, όχι! Και μιας και είπα εσείς και μεις, μου ‘ρθε στο μυαλό ο εμφύλιος και η εθνική ομοψυχία! Μια φορά προδότες, πάντα προδότες! Ουστ ξευτίλες! Γελοία απάτριδα ανθρωπάκια!
Το Ισλάμ, δεν αφομοιώνεται δεν εντάσσεται! Το μόνο που μπορεί να συμβεί, είναι μουσουλμανικοί θύλακες διάσπαρτοι στην πατρίδα μας! Αυτό δεν θα γίνει!

Δεν θα ζήσουμε με το Ισλάμ, γιατί είμαστε άνθρωποι!

 

Σχόλιο 2ου γιατρού

Ανθρωπισμό
Όχι, όχι πατριώτες του Αιγαίου, που δέχεστε όλη την πίεση του μεταναστευτικού. Όχι, μη χάνετε την ψυχραιμία σας και έχετε συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τον ανθρωπισμό. Άνθρωποι είναι οι μετανάστες, κουρασμένοι, μάνες με παιδιά είναι. Μη του διώχνετε, μη τους βρίζετε. Ας τους δώσουμε κομμάτι από την καρδιά μας. Αλλού είναι οι ευθύνες, αλλού να τις ψάξουμε. Όχι στους «πρόσφυγες που δεν έχουνε μες τον ήλιο μοίρα», όχι.

 

(*) Από λάθος –προφανώς- αναφέρεται ως σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι σύνθημα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, αν φυσικά αυτό έχει κάποια σημασία για τον γιατρό – συντάκτη του εν λόγω σχολίου.

Διαβάστε επίσης