• 30 Απριλίου 2024,

200.000 ευρώ για τη συντήρηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου

 200.000 ευρώ για τη συντήρηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου

Φωτογραφία αρχείου

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη διατίθεται ποσό 200.000 ευρώ για τη συντήρηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.

Άμεσα θα πρέπει να δηλώσει το ενδιαφέρον της η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου ή άλλος φορέας που θα συνεργαστεί μαζί της, θα την εξυπηρετήσει για την εκτέλεση του έργου.

Η απόφαση του κ. Τοψίδη αναφέρει:

«Ο ναός του Αγίου Νικολάου Καβάλας βρίσκεται στο κοινωνικό, εμπορικό, ιστορικό και τουριστικό κέντρο της πόλης, ανάμεσα στα ορόσημά της: το λιμάνι, την κεντρική πλατεία, το μνημείο αφίξεως του αποστόλου Παύλου και το παλαιό υδραγωγείο, γνωστό και ως Καμάρες.

Ο ναός του αγίου Νικολάου αποτελεί μνημείο και στη νοτιοανατολική άκρη του αυλόγυρου του ναού βρίσκεται και το μνημείο αφίξεως του αποστόλου Παύλου στην αρχαία Νεάπολη / Ευρώπη, το οποίο αποτελεί το πρώτο σημείο ξενάγησης όλων ανεξαιρέτως όσων επισκέπτονται την πόλη.

Το μνημείο αφίξεως και ο ναός του Αγίου Νικολάου αποτελούν τη «βιτρίνα» της πόλης της Καβάλας και της περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την πρώτη επαφή των χιλιάδων ετησίως τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο με την ιστορία, τον πολιτισμό και την αρχοντιά της περιοχής μας.

Το προτεινόμενο έργο, με τις κτιριακές και τεχνικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνει επί του μνημείου του Αγίου Νικολάου. Καβάλας, σκοπό έχει:

1. Να διασώσει την στατικότητα της ανωδομής (ανώτερα μέρη), η οποία κινδυνεύει από τις φθορές των παλαιών επιστρωμάτων και διάτρητη συμπεριφορά τους.

2. Να ανακατασκευάσει τα κατεστραμμένα σημεία της ανωδομής.

3. Να ανακατασκευάσει το τμήμα του τρούλου και του συστήματος έδρασης του, μαζί με την επικάλυψη αυτού

4. Να επαναφέρει και αποκαταστήσει την αρχική επικάλυψη του κτιρίου και να διασώσει τον χαρακτήρα του

5. Να αποκαταστήσει πλήρως τις φθαρμένες επιφάνειες των ανοιγμάτων και να επουλώσει την αντίσταση του κτιρίου έναντι της εξωτερικής υγρασίας και της θερμοκρασίας.

Συνεπώς, στα πλαίσια της παρούσας Ανακοίνωσης Πρόθεσης Χρηματοδότησης του εν λόγω έργου, ενδεικτικά, και όχι εξαντλητικά, είναι επιλέξιμες οι δαπάνες των εξής κατηγοριών:

– Εργασίες επισκευής όψεων και επιστεγάσεων, συμπεριλαμβανομένων των ακολούθων:

1. Αποξηλώσεις/καθαιρέσεις/ καθαρισμοί παλαιών επιχρισμάτων και στοιχείων των όψεων/ επιστεγάσεων

2. Αρμολογήματα

3. Επισκευή/ αντικατάσταση των επιστεγάσεων

4. παλείψεις/χρωματισμοί/ στεγανώσεις».

Διαβάστε επίσης