21 εκλογικά περίπτερα στο κέντρο της πόλης για τις τριπλές εκλογές

 21 εκλογικά περίπτερα στο κέντρο της πόλης για τις τριπλές εκλογές

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας η απόφαση που πάρθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα για τη διάθεση κοινόχρηστων χώρων σε κόμματα (ευρωεκλογές) και παρατάξεις των τοπικών εκλογών στην Καβάλα (δημοτικές – περιφερειακές). Συνολικά 21 χώροι διατίθενται σε αυτούς που τους ζήτησαν. Οι μισοί και παραπάνω θα βρίσκονται στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας. Οι χώροι θα είναι λίγων τετραγωνικών μέτρων. Σε αυτούς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα και περίπτερα με δύο τρόπους. Είτε με μικρά σπιτάκια ή τροχόσπιτα, είτε με τραπεζάκια. Δική τους είναι οι ευθύνη αν πρόκειται για σπιτάκια (περίπτερα) αφού κατά την απόφαση ο Δήμος Καβάλας δεν πρόκειται να τους διαθέσει τον εξοπλισμό.

Ειδικότερα η απόφαση αναφέρει: «Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, η τοποθέτηση από τους συνδυασμούς, καλαίσθητων περιπτέρων ή άλλων κατασκευών στους χώρους που τους διατίθενται, των οποίων οι διαστάσεις δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από 2x2x2 μέτρα καθώς και τροχόσπιτα που το μήκος τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα (4) μέτρα». Με την ίδια απόφαση τονίζεται η απαγόρευση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, πανό αλλά και πλαστικών σημαιών. Της απόφασης προηγήθηκε συμφωνία των εκπροσώπων κομμάτων και παρατάξεων των εκλογών. Αντίδραση υπήρξε από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ για την παρουσία της Χρυσής Αυγής (Δημοτικός Κήπος). Σε ορισμένες περιπτώσεις, στο ίδιο περίπτερο θα συνυπάρχουν κόμμα και υποψήφιοι του κόμματος στις τοπικές εκλογές. Σημειώνουμε ότι ίδια ήταν τα δεδομένα με τα περίπτερα και τους κοινόχρηστους χώρους και στις εθνικές εκλογές του 2015. Είναι η πρώτη φορά που η ίδια τακτική εφαρμόζεται σε δημοτικές περιφερειακές εκλογές.

Κοινόχρηστοι χώροι σε κόμματα και υποψήφιους των τοπικών εκλογών

Με ομόφωνη απόφαση που έλαβε αργά το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας το δημοτικό συμβούλιο διευκρινίζοντας οι συνθήκες που θα ισχύουν στο κέντρο της πόλης στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Θέματα δηλαδή που έχουν σχέση με τους κοινόχρηστους χώρους οι οποίοι παραχωρούνται στα κόμματα για τις ευρωεκλογές, αλλά και στους συνδυασμούς που θα μετέχουν στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αναφέρεται σε βασικές κατευθύνσεις και κανόνες για την προεκλογική περίοδο, αλλά αναφέρει τους κοινόχρηστους χώρους που θα διατεθούν στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών δυνάμεων, όπως και στις παρατάξεις των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Ειδικότερα, κοινόχρηστοι χώροι παραχωρούνται στο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας στην πλατεία Καπνεργάτη, στο ΚΚΕ στην πλατεία Ελευθερίας και προς την πλευρά των οδών Ι. Δραγούμη και Ομονοίας, στο Κίνημα Αλλαγής στο κέντρο της πλατείας Ελευθερίας. Η Λαϊκή Ενότητα θα έχει το δικό της κοινόχρηστο χώρο στη νότια πλευρά της κεντρικής πλατείας. Ομοίως, η Νέα Δημοκρατία θα έχει το δικό της χώρο μπροστά από την εξέδρα της πλατείας Ελευθερίας. Η Χρυσή Αυγή θα λειτουργήσει ενημερωτικό χώρο στο δημοτικό κήπο.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, τα κόμματα με δική τους ευθύνη μπορούν να τοποθετήσουν στους παραχωρούμενους κοινόχρηστους χώρους μικρά περίπτερα, τα οποία ωστόσο θα απομακρύνουν μετά το τέλος της προεκλογικής περιόδου.

Για τις περιφερειακές εκλογές η «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» θα βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας Ελευθερίας. Η «Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση» θα βρίσκεται στην πλατεία Καπνεργάτη και προς τον πεζόδρομο της Μ. Αλεξάνδρου. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας, εκεί επίσης θα βρίσκεται και η «Περιφέρεια σε Δράση» έναντι της Εθνικής Τράπεζας και η «Πατριωτική Αυγή» θα βρίσκεται στο δημοτικό κήπο.

Σε επίπεδο δημοτικών εκλογών, η παράταξη «Ανάσα για τον Δήμο» θα έχει τον χώρο της στη νότια πλευρά της πλατείας Ελευθερίας και τραπεζάκι στην πλατεία Κονσουλίδη. «Ο τόπος της ζωής μας» θα βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της πλατείας Ελευθερίας. Η «Κοινωνική Αποτελεσματική παρέμβαση» θα βρίσκεται στην πλατεία Πελεκανίδη των Κρηνίδων. Η «Συμπαράταξη Πολιτών» θα έχει χώρο στην πλατεία Καπνεργάτη προς την πλευρά της οδού Κασσάνδρου και τραπεζάκι στην πλατεία Ελευθερίας. Ο «Σύγχρονος Δήμος» θα έχει τραπεζάκι στην πλατεία Κονσουλίδη. Η «Συνεργασία για την Καβάλα» θα βρίσκεται στην πλατεία Καπνεργάτη. Η «Ελληνική Αυγή» θα βρίσκεται στο δημοτικό κήπο και η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην πλατεία Ελευθερίας.

Με την ίδια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου υπάρχει πρόβλεψη για τις παρατάξεις του κ. Τοψίδη και του κ. Μέτιου. Κατόπιν αιτήσεώς τους παραχωρείται χώρος και στους δύο στην κεντρική πλατεία. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αναφέρει κι άλλες προϋποθέσεις και κανόνες για τις προσεχείς εκλογές, όπως τα ακόλουθα:

Η προβολή των συνδυασμών και των μεμονωμένων υποψηφίων στους χώρους που διατίθενται γίνεται μέσα σε μόνιμα και σταθερά πλαίσια που έχουν κατασκευάσει οι δήμοι ή σε προσωρινά και κινητά που κατασκευάζονται και τοποθετούνται με δαπάνες των συνδυασμών. Μπορούν όμως να παραχωρηθούν και άλλοι χώροι πρόσφοροι για αφισοκόλληση, ιδιαίτερα από τους δήμους που δεν έχουν προβεί στην κατασκευή και διάθεση στους συνδυασμούς των υποψηφίων, μόνιμων πλαισίων.

Μετά τον καθορισμό των χώρων αυτών από τα δημοτικά συμβούλια ή τον οικείο Συντονιστή της Αποκεντρωμένης ∆ιοίκησης, απαγορεύεται η επικόλληση εντύπων σε κάθε άλλο χώρο. Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, η τοποθέτηση από τους συνδυασμούς, καλαίσθητων περιπτέρων ή άλλων κατασκευών στους χώρους που τους διατίθενται, των οποίων οι διαστάσεις δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από 2x2x2 μέτρα καθώς και τροχόσπιτα που το μήκος τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα (4) μέτρα. Στην περίπτωση αυτή ισχύουν οι διατάξεις της παρ. 3 αυτής της απόφασης. Στους χώρους αυτούς δεν επιτρέπεται η χρήση μεγαφωνικών συσκευών. Σε περίπτωση που οι δήμοι, έχουν τοποθετήσει μόνιμα πλαίσια σε στύλους των οργανισμών κοινής ωφέλεια και των Ο.Τ.Α., τα πλαίσια αυτά διατίθενται στους συνδυασμούς και στους μεμονωμένους υποψήφιους επίσης αναλογικά και επί ίσοις όροις.

Με τον ίδιο τρόπο διατίθενται τα σταθερά πλαίσια της εμπορικής διαφήμισης που έχουν τοποθετηθεί σε κοινόχρηστους χώρους και που την προεκλογική περίοδο διατίθενται στους συνδυασμούς, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις. Απαγορεύεται η ανάρτηση πανό ή αεροπανό ή άλλων αντικειμένων πάνω από δρόμους, πλατείες και λοιπούς χώρους. Σε περίπτωση που τοποθετούνται πανό ή αεροπανό οι δήμοι υποχρεούνται για την άμεση αφαίρεσή τους. Επιτρέπεται η χρήση φωτεινών διαφανειών (σλάιτς) σε ανοικτούς χώρους που καθορίζονται από τα δημοτικά συμβούλια, με την προϋπόθεση ότι δεν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και δεν δημιουργούνται γενικά οποιασδήποτε μορφής προβλήματα για την ασφαλή κυκλοφορία. Απαγορεύεται η χρήση πλαστικών σημαιών και γενικά προεκλογικού διαφημιστικού υλικού, από πλαστική ύλη, επειδή το υλικό αυτό δεν είναι ανακυκλώσιμο και επιβαρύνει το περιβάλλον.

Επίσης απαγορεύεται η χρήση χρωστικών ουσιών, όπως σπρέι, χρώματα κ.λπ. Επίσης απαγορεύεται η αναγραφή συνθημάτων στις εξωτερικές επιφάνειες δημοσίων ή ιδιωτικών χώρων όπως και σε χώρους, επίσης, που καθορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 2946/2001. Απαγορεύεται η χρήση διαφημιστικών τρυκ, γιατί η μαζική ρίψη τους συμβάλλει στη ρύπανση των πόλεων και χωριών και καθίσταται έτσι προβληματικός ο καθαρισμός των φρεατίων. ∆εν επιτρέπεται η επικόλληση αφισών ή άλλων εντύπων σε πλαίσια καθώς και η χρήση χώρων που έχουν διατεθεί, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σε άλλους συνδυασμούς ή μεμονωμένους υποψηφίους. Οι συνδυασμοί καθώς και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι οφείλουν να φροντίζουν για την ευπρεπή εμφάνιση των χώρων που τους διατέθηκαν με την περισυλλογή των αφισών και τον καθαρισμό των χώρων από τις κολλητικές ουσίες κ.λπ. Τα περίπτερα ή άλλες κατασκευές, καθώς και τα τροχόσπιτα που τυχόν τοποθετήσουν οι συνδυασμοί, πρέπει να αποσυρθούν με φροντίδα τους, μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την ημέρα των εκλογών. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, οι δήμοι υποχρεούνται να τα απομακρύνουν ή να τα καταστρέψουν.

 

 

Διαβάστε επίσης