22 Ιουνίου παρουσιάζεται το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φιλίππων

 22 Ιουνίου παρουσιάζεται το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φιλίππων

Η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του φετινού Φεστιβάλ Φιλίππων ετοιμάζεται για το επόμενο διάστημα. Θα δοθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 22 Ιουνίου.

Κατά τα άλλα το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας είναι σε πλήρη ετοιμότητα ενώ προχθές έμαθε ότι αυξάνεται στο 75% η διάθεση των θέσεων των χώρων των εκδηλώσεων. Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κ. Σωκράτης Μποζούδης.

Η συνέντευξη

Ερ: Οι συνθήκες είναι αυτές που είναι και εσείς τo φεστιβάλ έχετε ετοιμάσει.

Απ: Πραγματικά οι συνθήκες είναι καλύτερες με την έννοια ότι προχωράει καλύτερα η υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας. Είμαστε σε καλύτερη φάση όλη η κοινωνία αλλά και η οικονομία. Ανοίγουμε με περιορισμό προς το παρόν στους θεατές, στη χωρητικότητα των χώρων κατά 50% ενώ ανακοινώθηκε και στο 75%, το οποίο και περιμέναμε. Αρχικά 50% και τώρα πλέον είμαστε στην ίδια χωρητικότητα με πέρσι. Εμείς από το Φλεβάρη σχεδόν ξεκίνησε ο σχεδιασμός και η προετοιμασία του φεστιβάλ. Ψηφίστηκε τη Δευτέρα στο διοικητικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός του και ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα ώστε να είμαστε έτοιμοι και να ξεκινήσουμε νωρίτερα φέτος. Η θεματολογία του φεστιβάλ έχει να κάνει με το Διονύσιο Σολωμό. Είναι χρονικά και ουσιαστικά ανάλογη με την απελευθέρωση των 200 ετών. Υπάρχουν παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ και παραγωγές οι οποίες είναι πάνω στη θεματολογία του Διονύσιου Σολωμού. Είναι πλούσιο φέτος το φεστιβάλ και με σχήματα που θα έρθουν από Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Με μουσικές συναυλίες και παραστάσεις και βεβαίως και αρχαίο δράμα, αντίστοιχα με τις παραστάσεις τις δικές μας και τις παραγωγές οι οποίες φέτος για το θέμα που επιλέξαμε να στηρίξουμε και να αναδείξουμε νομίζω ότι θα δώσουν στην Καβάλα και σε όλους που θα θέλουν να το παρακολουθήσουν το στίγμα τι δουλειά έχει κάνει φέτος το ΔΗΠΕΘΕ και πόσο προωθεί αυτή τη θεματολογία που είναι γύρω από τον Διονύσιο Σολωμό.

Ερ: Πόσο κοστίζει φέτος το φεστιβάλ αφού έχουμε πια ψηφισμένο προϋπολογισμό;

Απ: Το φεστιβάλ χρηματοδοτείται από το Δήμο Καβάλας όπως και το ΔΗΠΕΘΕ, ο οποίος έχει προϋπολογίσει ένα ποσό 95.000 ευρώ. Αυτό χορηγείται στο ΔΕΠΕΘΕ και με αυτό προχωράει να διοργανώσει και να τελειώσει το φεστιβάλ. Πέρσι όμως από τις 95.000 που είχαμε και από τη διαχείριση και από τις  παραστάσεις που δε γίνανε, περίσσεψε ένα ποσό γύρω στις 21.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα παρέμειναν στο ταμείο και προστέθηκαν φέτος έτσι ώστε το φεστιβάλ να είναι πιο πλούσιο και καλύτερο. Αυτό το χρειαζόμαστε. Ο Δήμος Καβάλας έχει ένα σταθερό ποσό το οποίο είναι 95.000. Αυτό χορηγεί και  προστέθηκε το ποσό που υπήρχε από πέρσι.

Ερ: Ξέρουμε ότι το φεστιβάλ γίνεται στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων αλλά η είδηση είναι οι παράλληλες εκδηλώσεις εντός της πόλης. Ποιοι είναι οι χώροι που επιλέγονται φέτος;

Απ: Αυτό νομίζω ότι δεν είναι φέτος μόνο. Έχει μια προϊστορία από τον προγραμματισμό  και σχεδιασμό που είχε κάνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής για τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος πραγματικά εμπλέκονται για τις εκδηλώσεις και η παραλία στο τελωνείο και το 7ο δημοτικό σχολείο και το καρνάγιο και το σπίτι του Μεχμέτ Αλή και άλλοι χώροι μέσα στην Καβάλα. Οι παραγωγές που θα παρουσιαστούν σε όλους αυτούς τους χώρους και στο φρούριο βέβαια είναι πάνω στο Διονύσιο Σολωμό με λαμπρούς και εξαίρετους καλλιτέχνες και στο χώρο της μουσικής και στο χώρο του θεάτρου και επίσης πρέπει να σας πω ότι θα φιλοξενήσουμε πάνω σε αυτό το κομμάτι το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης που θα έρθουν φοιτητές και αυτοί θα παρουσιάσουνε το έργο πάνω στο Διονύσιο Σολωμό. Αν δεν αλλάξει κάτι αναλυτικά το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στις 22 Ιουνίου. Θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση. Φέτος φιλοδοξούμε να κάνουμε κάτι πολύ καλύτερο από τα προηγούμενα χρόνια. Φυσικά πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας σε αυτή τη συγκυρία ο κόσμος να δει κάτι διαφορετικό και να φύγει από αυτό το δυσάρεστο κλίμα του προηγούμενου έτους που μας παίδεψε όλους.

Ερ: Γιατί δεν υπήρχε ομοφωνία στο διοικητικό συμβούλιο για αυτό το πρόγραμμα; Δεν το ψήφισε η εκπρόσωπος της κ. Τσανάκα η οποία είναι η κ. Πρασσά.

Απ: Την άκουσα και εκεί αλλά και εκ των υστέρων που έκανε κάποιες αναφορές. Θεώρησε ότι το ποσό που δίνεται είναι μεγάλο. Το ποσό που επιχορηγήθηκε φέτος είναι 95.000 και το ποσό που περίσσεψε από πέρσι είναι 21.000 το οποίο προστέθηκε στο φετινό. Για το καλύτερο πρέπει να δαπανήσεις κάτι παραπάνω. Οι συνθήκες φέτος ευνοούν. Υπάρχει μια αντιπολίτευση επί όλων των θεμάτων, στείρα όμως.

Ερ: Το φεστιβάλ αυτό είναι η ιστορία της πόλης, είναι δυνατό να το μετράνε αν είναι 95 ή 90;

Απ: Όλες οι εκδηλώσεις έχουν μια αξία και ένα βάρος. Δεν μπορεί μέσα στη συνεδρίαση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας που πάμε για το 64ο φεστιβάλ που όπως είπατε είναι μια ιστορία όχι μόνο στην Καβάλα αλλά και σε όλη την Ελλάδα να συγκρίνετε με το AirShow το οποίο ματαιώθηκε. Ο Δήμος δίνει στο φεστιβάλ κάθε χρόνο χρήματα. Έπρεπε να συζητήσουμε και να είμαστε θετικοί προς αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι είναι αντιπολίτευση για να λέμε κάποια πράγματα χωρίς όμως καμία ουσία. Πολλά ακούγονται δε λέγεται η πλήρης αλήθεια. Η κ. Πρασσά που την άκουσα και σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό, το παίζει ανήξερη; Δυο χρόνια πρόεδρος ήταν. Έχει εμπειρία, ξέρει πολύ καλά το τι γίνεται ενώ δημιουργεί θέματα και παρατηρήσεις χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος, μόνο και μόνο για να ακούγεται.

Διαβάστε επίσης