Απεργία και πορεία διαμαρτυρίας αντίδραση στο εργασιακό νομοσχέδιο (φωτογραφίες)

 Απεργία και πορεία διαμαρτυρίας αντίδραση στο εργασιακό νομοσχέδιο (φωτογραφίες)

Μετά από αρκετό καιρό η Καβάλα «φιλοξένησε» χθες το πρωί μία αρκετά μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και μία εξίσου μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο.

Οι χθεσινές εικόνες έφεραν στο μυαλό κινητοποιήσεις αυτού του είδους από την εποχή που άλλες κυβερνήσεις ψήφιζαν τότε τα πρώτα μνημόνια. Η χθεσινή πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση έχει σχέση με το εργασιακό νομοσχέδιο. Ψηφίστηκε κατ’ άρθρων.

Η ψήφιση του στο σύνολο του επίκειται στη Βουλή. Η κινητοποίηση που έγινε στην Καβάλα όπως άλλωστε και η απεργία, ήταν μία. Συνυπήρξαν τα σωματεία του ΠΑΜΕ με το Νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ Καβάλας.

Κατάφεραν να συνεννοηθούν και να συμμετάσχουν στην ίδια κινητοποίηση κάτι που υπενθυμίζουμε ότι δεν έγινε με την ευκαιρία της πρόσφατης εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ο κόσμος προσήλθε μαζικά. Ξεχώρισαν οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια. Έκαναν τη διαφορά, στήριξαν δυναμικά τη διαμαρτυρία. Λόγω της ηλιοφάνειας ο χώρος της πλατείας δεν είχε πολύ κόσμο.

Οι παρευρισκόμενοι προτίμησαν τη σκιά και έτσι ο περισσότερος κόσμος βρίσκονταν προς την πλευρά της οδού Αβέρωφ και προς την πλευρά του πεζοδρόμου της Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δίδονταν δηλαδή η εντύπωση ότι οι συγκεντρωμένοι δεν είναι πολλοί αλλά αυτό δεν ήταν αλήθεια.

Πάντως εκτός από τους εργαζόμενους στα Πετρέλαια συμμετείχαν οι γνωστοί εκπρόσωποι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι των σωματείων του ΠΑΜΕ, κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι,  εκπρόσωποι του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Είδαμε για παράδειγμα και τους τρεις πρώην βουλευτές Δημήτρη Εμμανουηλίδη, Κώστα Μορφίδη, Γιώργο Παπαφιλίππου.

Ήταν επίσης λιγότεροι δημοτικοί υπάλληλοι, αρκετοί εκπαιδευτικοί, η διοίκηση της ΕΛΜΕ και αρκετοί συνταξιούχοι. Στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του σωματείου των εργαζομένων στη ΒΦΛ αν και οι περισσότεροι βρίσκονται στην Αθήνα, έχουν κατασκηνώσει έξω από το Υπουργείο Εργασίας.

Οι ομιλίες ξεκίνησαν με καθυστέρηση και δεν ήταν και σύντομες. Πρώτος μίλησε ο επικεφαλής του Τμήματος ΑΔΕΔΥ Καβάλας Τάσος Ιωαννίδης. Με το νομοσχέδιο –είπε- προκύπτει αύξηση ωρών εργασίας και μείωση μισθών.

Ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι κάθε εβδομάδα ο υπουργός παρουσιάζει και ένα διαφορετικό σενάριο ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Σήμερα –συμπλήρωσε ο Τάσος Ιωαννίδης-  βλέπει ένα ξέσπασμα του κόσμου. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντί εργατικό και όπως είπε οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα πρέπει να αντιδράσουν.

Μίλησε επίσης η πρόεδρος του σωματείου επισιτισμού Κατερίνα Μαντοπούλου αλλά και ο επικεφαλής των συνταξιούχων της ΒΦΛ κ. Παναγιώτης Παναγιωτίδης.  Κεντρικός ομιλητής ήταν ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Γιάννης Γιαγκίδης.

Έκανε κριτική σε όλες τις κυβερνήσεις και σε όλα τα κόμματα καθώς όπως είπε οι προηγούμενες κυβερνήσεις έβαλαν το δικό τους νόμο, το δικό τους λιθαράκι για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο κατά του εργαζόμενου.

Από την κριτική του Γιάννη Γιαγκίδη δεν ξέφυγε ούτε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καβάλας. Ως εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ πρότεινε νέα απεργία και νέο συλλαλητήριο στα σωματεία για την ημέρα που το νομοσχέδιο θα ψηφίζεται στο σύνολό του στη Βουλή.

Μετά το τέλος των ομιλιών οι παρευρισκόμενοι αν και κάποιοι είχαν αποχωρήσει, έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα κατά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Διαβάστε επίσης