Το ποσό των 9.491.400 ευρώ εκταμιεύει άμεσα η κυβέρνηση και το προσφέρει ως «ανταποδοτικό» τέλος στους δήμους της χώρας που κατά το 2019 φιλοξένησαν μετανάστες σε ανάλογες δομές. Ανάμεσα στους 36 δήμους της Ελλάδας που υπάρχουν στη λίστα, συγκαταλέγονται και τρεις δήμοι της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίοι συνολικά θα λάβουν το ποσό των 253.350 ευρώ.
Πρόκειται για τους δήμους Καβάλας, Δράμας και Ορεστιάδας που φιλοξένησαν 906, 368 και 415 μετανάστες αντίστοιχα (σύνολο 1689 άτομα) και με βάση την κυβερνητική απόφαση που λέει ότι κάθε δήμος αποζημιώνεται με 150 ευρώ κατ’ άτομα, τα ποσά που δικαιούνται είναι: 135.900 ευρώ ο δήμος Καβάλας, 55.200 ευρώ ο δήμος Δράμας και 62.250 ευρώ ο δήμος Ορεστιάδας.
Σύμφωνα πάντα με τη σχετική απόφαση του υπουργού μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, τα χρήματα θα εκταμιευθούν άμεσα, ενώ για το 2020 η καταβολή του ανταποδοτικού τέλους θα γίνεται σε τριμηνιαία βάση.
Στα «όπλα» οι κάτοικοι και οι αρχές των νησιών
Το μέτρο των ανταποδοτικών τελών στους δήμους δεν κατάφερε να μετριάσει τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από την απόφαση περί επίταξης κτιρίων για τη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε, έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων καθώς αναφέρεται σε επιτάξεις κτιρίων σε νησιά του ΒΑ Αιγαίου και ήδη η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε την διακοπή της συνεργασίας της με την κυβέρνηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και μέχρι η ΠΝΠ να ανακληθεί.
Η κυβερνητική απόφαση χαρακτηρίστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα ως ένα «σημαντικό βήμα στο σχέδιό της να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές». Επιπλέον, πάντα κατά τις δηλώσεις του κου Πέτσα, «εδώ και δύο μήνες περίπου έγινε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς για τη χωροθέτηση των κλειστών δομών στα νησιά του Βορειονατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να διαιωνίζεται γιατί το πρόβλημα πιέζει για λύσεις και όχι για διαπιστώσεις».
Χαίνουσα πληγή οι δομές φιλοξενίας των νησιών
Και ενώ σε πολιτικό επίπεδο, οι αναταράξεις καλά κρατούν, γιατροί που δραστηριοποιούνται στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα νησιά προειδοποιούν ανοικτά πλέον για κίνδυνο εκδήλωσης πανδημίας.
Μιλώντας στον Guardian, η δρ Χάνα Ποσπισίλοβα, που είναι μία από τους εθελοντές γιατρούς στην Λέσβο, περιγράφει: «Είμαι πεπειραμένη γιατρός και έχω δει πολλούς ασθενείς στη ζωή μου, αλλά αυτό που είδα εκεί με γονάτισε. Είδα πολλά παιδιά, τα οποία ανησυχώ ότι θα πεθάνουν από ασιτία. Είδα ένα μωρό που μύριζε πολύ άσχημα, καθώς η μητέρα του δεν μπορούσε να πλύνει για εβδομάδες ολόκληρες, γιατί υπήρχε μόνο κρύο νερό και φοβόταν ότι θα πεθάνει! Υπάρχουν παιδιά ηλικίας 12 και 15 ετών που ζουν στους ελαιώνες και κυκλοφορούν ξυπόλυτα. Πολλοί έχουν ψώρα και δεν μπορούμε να τους θεραπεύσουμε, γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής. Τους λέμε να πετάξουν τα ρούχα τους, τα οποία φορούν επί μήνες ολόκληρους, αλλά μας λένε ότι είναι τα μοναδικά που έχουν! Εξέταζα 20 ανθρώπους την ημέρα και όλοι τους είχαν μια φρικιαστική ιστορία!».
Πηγή : .xronos.gr