• 24 Απριλίου 2024,

297.000 ευρώ οφείλει το Νοσοκομείο στη ΔΕΥΑΚ!

 297.000 ευρώ οφείλει το Νοσοκομείο στη ΔΕΥΑΚ!

Στο ποσό των 297.000 ευρώ ανέρχεται το χρέος του Νοσοκομείου Καβάλας προς τη ΔΕΥΑΚ. Τη σχετική δήλωση – αποκάλυψη έκανε χθες, μιλώντας στο ραδιόφωνο της Πρωινής ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Απόστολος Χρόνης. Το Νοσοκομείο πλήρωσε τελευταία φορά τη ΔΕΥΑΚ τον Απρίλιο, ποσό περίπου 80.000 ευρώ. Το μεγάλο αυτό χρέος δημιουργήθηκε ουσιαστικά εξ αιτίας του Υπουργείου Υγείας, το οποίο επιτρέπει στο Νοσοκομείο να πληρώνει περίπου 80.000 ευρώ το χρόνο για νερό. Επειδή αυτό δεν έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχουν ανεξόφλητοι λογαριασμοί στο προαναφερθέν ποσό.

Την Πέμπτη σε έκτακτη συνεδρίαση της η ΔΕΥΑΚ αποφάσισε να μην δεχθεί την πρόταση του Νοσοκομείου, το οποίο ζητούσε να πληρώσει 160.000 ευρώ (χρέος ως το Καλοκαίρι του 2019) αρκεί να διαγράφονταν τόκοι περίπου 13.000 ευρώ. Ρόλο στην αρνητική απόφαση της ΔΕΥΑΚ έπαιξε η γνωμοδότηση νομικού, σύμφωνα με την οποία η διοίκηση θα παρανομούσε αν διέγραφε τους τόκους. Αλλά ακόμη κι αν αυτό αποφασίζονταν ομόφωνα είναι αμφίβολο αν θα υλοποιούνταν καθώς δύσκολα θα συναινούσαν και θα υπέγραφαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ υποδεικνύει στο Νοσοκομείο να υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Αυτή η ρύθμιση θα γίνει για το σύνολο του ποσού (297.000 ευρώ) με ταυτόχρονη νόμιμη διαγραφή προσαυξήσεων σε ποσοστό 50%. Στην απόφαση η κ. Φρατζεσκάκη δήλωσε την παρουσία της ενώ ο κ. Λαζαρίδης επέμενε στην αποδοχή της πρότασης του Νοσοκομείου (για το χρέος του ως το Καλοκαίρι του 2019) δεχόμενος να αναλάβει το ρίσκο διαγραφής τόκων με μη νόμιμο τρόπο. Ο κ. Χρόνης είπε στην Πρωινή ότι τα αναγκαστικά μέτρα προς αυτούς που οφείλουν στη ΔΕΥΑΚ θα ληφθούν από την 1η Ιουνίου και μετά. Δεν φαίνεται να εξαιρείται το Νοσοκομείο ειδικά αν δεν ενταχθεί στις 100 δόσεις.

Η ΔΕΥΑΚ θα εντάξει στο πρόγραμμα Φιλόδημος Ι έργο 14,5 εκ ευρώ ολοκλήρωσης της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης εντός της πόλης.

Διαβάστε επίσης