• 25 Απριλίου 2024,

Προσωπικό του ΕΟΔΥ θα κάνει τεστ κορωνοϊού σε κατοίκους της Θάσου

 Προσωπικό του ΕΟΔΥ θα κάνει τεστ κορωνοϊού σε κατοίκους της Θάσου

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Θάσου γιατρός Θωμάς Αγγελόπουλος δήλωσε ότι το ΚΥ του Πρίνου είναι έτοιμο για το προσεχές Καλοκαίρι. Είδηση είναι ότι από χθες ο ΕΟΔΥ είναι στο νησί, με όχημα και προσωπικό δύο ατόμων. Θα γίνονται τεστ κορωνοϊού στοχευμένα. Τα δείγματα θα στέλνονται είτε στο Νοσοκομείο Καβάλας, είτε σε αυτό της Αλεξανδρούπολης.

Οι δηλώσεις Αγγελόπουλου

Ερώτηση: Στις πλάτες του προσωπικού και του εξοπλισμού του κέντρου υγείας Πρίνου, πέφτει μεγαλύτερο βάρος. Τι μπορούμε να βγάλουμε ως είδηση για την προετοιμασία του κέντρου υγείας;

Απάντηση: Έχουμε προετοιμαστεί και ψυχολογικά τόσο καιρό και υλικοτεχνικά. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την θερινή κατάσταση. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα προκύψει και τι θα  έχουμε σαν τουρισμό. Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία. Εμείς πάντως είμαστε έτοιμοι.

Ερώτηση: Υποτίθεται ότι είστε έτοιμοι και για την αντιμετώπιση περιστατικού ύποπτου; Καταρχήν θα μπορεί να γίνει βεβαίωση περιστατικού κορωνοϊού στο κέντρο υγείας του Πρίνου;

Απάντηση: Η είδηση είναι ότι από σήμερα ξεκινάει στη Θάσο η λειτουργία κινητής μονάδας. Υπάρχει το αυτοκίνητο του ΕΟΔΥ που το λειτουργούν δυο υπάλληλοι.

Ερώτηση: Ο ΕΟΔΥ έφερε στη Θάσο ένα από τα καινούργια του οχήματα, τι προσωπικό έχει;

Απάντηση: Είναι μια νοσηλεύτρια και ένας οδηγός. Έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Έχουν εξοπλιστεί με τα μοριακά τεστ τα οποία θα αποστέλλονται είτε στην Καβάλα, είτε στην Αλεξανδρούπολη για έλεγχο στοχευμένο . Κάποια περιστατικά ύποπτα θα μπορούν να ελέγχονται. Οι ευπαθείς ομάδες βάση επιστημονικού πρωτοκόλλου. Θα έχουμε τη δυνατότητα μοριακού ελέγχου 5-10 περιστατικών ημερησίως.

Ερώτηση: Το πρόγραμμα πως θα κινηθεί; Από πού θα αρχίσει;

Απάντηση: Δεν έχω πάρει ακόμη το επιστημονικό πρωτόκολλο από τον ΕΟΔΥ. Έχουμε κάνει μια τηλεφωνική συνεννόηση και περιμένουμε.

Ερώτηση: Αυτό το προσωπικό θα είναι εκεί και το καλοκαίρι;

Απάντηση: Βεβαίως. Έχουν διοριστεί για 3 μήνες και νομίζω ότι θα επεκταθεί η σύμβαση για άλλους 3 μήνες οπότε μιλάμε για ένα εξάμηνο.

Ερώτηση: Αν και εφόσον υπάρξει περιστατικό ύποπτο στο κέντρο υγείας Πρίνου, το παραπέμπεται σε αυτό το προσωπικό ή το χειρίζεστε εσείς ως κέντρο υγείας;

Απάντηση: Ειδοποιούμε το προσωπικό αυτό και έρχεται και παίρνει το δείγμα. Το δείγμα φυλάσσεται στο ψυγείο για μια 1-2 μέρες και θα πρέπει να αποσταλεί γρήγορα.

Ερώτηση: Ο ασθενής θα είναι σε ειδικό θάλαμο στο κέντρο υγείας ή πάει σπίτι του ή στο ξενοδοχείο;

Απάντηση:  Μιλάμε για ένα ύποπτο περιστατικό. Μπορεί να είναι στο σπίτι ή σε θάλαμε στο κέντρο υγείας. Έχουμε και χώρο στο προαύλιο χώρο στο κέντρο υγείας όπου μπορούμε να απομονώσουμε  ένα περιστατικό. Το αποτέλεσμα δε βγαίνει αμέσως.  Εμείς θα αποφασίσουμε. Έχουμε τη δυνατότητα τώρα να ελέγξουμε κάποιο περιστατικό τώρα με τον ΕΟΔΥ.

Ερώτηση: Σε σχέση με πέρσι το καλοκαίρι, τι άλλαξε φέτος το καλοκαίρι στο κέντρο υγείας του Πρίνου;

Απάντηση: Ο τρόπος λειτουργίας μας είναι διαφορετικός. Έχουμε  το  ISOBOX έξω και ένα ασθενοφόρο και κάνουμε διαλογή περιστατικών κατά το δυνατό στο προαύλιο χώρο του κέντρου υγείας. Στα επείγοντα μπαίνουν αυτά που πρέπει να μπουν και αυτά που θεωρούμε ότι δεν είναι ύποπτα. Το ISOBOX είναι δυο μικρά κοντέινερ τα οποία τα έχουμε εξοπλίσει πλήρως. Βρίσκονται στον προαύλιο χώρο.

Ερώτηση: Σας έχουν βοηθήσει οι δωρητές;

Απάντηση: Μας έχουν βοηθήσει σύλλογοι και ιδιώτες. Πολύς κόσμος.  Με υλικά καθαριότητας και μέσα ατομικής προστασίας. Ο Δήμος μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ.  Βέβαια και από την 4η υγειονομική περιφέρεια παίρνουμε υλικό απαραίτητο που χρειαζόμαστε για τη λειτουργία μας.

Ερώτηση: Θα λέγαμε ότι το κέντρο υγείας του Πρίνου είναι σε γενικές γραμμές έτοιμο;

Απάντηση: Ναι είμαστε έτοιμοι και έχουμε την υλικοτεχνική υποδομή. Έχουμε ενημερωθεί πλήρως και είμαστε ψυχολογικά προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

Ερώτηση: Με τη μικρή τουριστική εμπειρία που έχετε, τι εκτίμηση,  τι πρόβλεψη μπορείτε να κάνετε για το πώς θα πάνε τουριστικά τα πράγματα στη Θάσο; Ανάλογα με το πώς θα πάνε θα επηρεαστεί και η κίνηση στο κέντρο υγείας.

Απάντηση: Σίγουρα για αυτό περιμένουμε να έχουμε μια εκτίμηση από ανθρώπους οι οποίο παρακολουθούν τα πράγματα τα τουριστικά. Σήμερα(χθες) θα έχουμε μια σύσκεψη στο Δήμο. Προφανώς θα είναι μειωμένη  φαντάζομαι η κίνηση. Μακάρι να είναι η μικρότερη δυνατή.  Ο τουρισμός είναι αναγκαίος σε πάρα πολλούς επαγγελματίες για να μην υπάρχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τη Θάσο. 

Διαβάστε επίσης