2o Ανοιχτό μάθημα (1O1 Introductory lesson) της δομής Kavala Crea Center (φωτογραφίες)

 2o Ανοιχτό μάθημα (1O1 Introductory lesson) της δομής Kavala Crea Center (φωτογραφίες)

Με φιλοξενούμενη ομιλήτρια την Αναπ. Καθ. Velika Ivkovska, του Διεθνούς Βαλκανικού Πανεπιστημίου των Σκοπίων, πραγματοποιήθηκε χθες στην Μεγάλη Λέσχη, , η παρουσίαση της ερευνητικής της διατριβής με τίτλο:

“Η αρχιτεκτονική και το πολεοδομικό τοπίο της Καβάλας μέσα από την ματιά του ταξιδιώτη και των αρχειακών καταγραφών” στο πλαίσιο του έργου BSB 757 Crea Centers του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Black Sea Basin 2014-2020.

Η Αναπαπληρώτρια Καθηγήτρια του Διεθνούς Βαλκανικού Πανεπιστημίου των Σκοπίων, Velika Ivkovska, παρουσίασε την αστική ανάπτυξη της Καβάλας και την αρχιτεκτονική της κατά την οθωμανική εποχή, καλύπτοντας σχεδόν πέντε αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας, από το 1478 έως το 1909.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Μεγάλης Λέσχης ταξίδεψε το κοινό πίσω στον χρόνο και παρουσίασε μέσω απεικονίσεων, χειρόγραφων και φωτογραφιών την Καβάλα του παρελθόντος. Το ζωηρό ενδιαφέρον του κοινού αναζήτησε τα κοινά σημεία εκείνου του αστικού τοπίου με το σημερινό και ανακάλυψε την συνέχεια της πόλης.

Μια υπέροχη εμπειρία για όσους το παρακολούθησαν, αλλά και ένα σημείο κοινής μνήμης με τους ξένους εταίρους του έργου από τους Δήμους Cekmekoy (Τουρκία), Κωνστάντζας (Ρουμανία) και Byala (Βουλγαρία), καθώς και το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας της Ουκρανίας, οι οποίοι και το παρακολουθήσουν διαδικτυακά.

Τον Ιούλιο, το Crea Centers ανοίγει τις πόρτες του και δίνει το βήμα στους καλλιτέχνες που φιλοξενεί. Πρώτη τέτοια εκδήλωση είναι αυτή της χορογράφου Τζένης Αργυρίου, που στις 8 & 10/7/2022 θα παρουσίασει το έργο της «Phrasis to Build» και «Praxis I» αντίστοιχα.

Τα δύο αυτά έργα αποτελούν μια σειρά από επιτελέσεις-εγκαταστάσεις που διερευνούν τη σχέση του σώματος με το λόγο και τις διαφορετικές ερμηνείες που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση αυτών των δύο στοιχείων στο χώρο.

Θα επιχειρήσει να απαντήσει σε ερωτήματα όπως: «Πώς οι κινήσεις μεταφράζονται σε λέξεις και πώς οι λέξεις σχηματίζουν δράσεις;» και «Πώς αντιλαμβανόμαστε, βιώνουμε και υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα μας σήμερα;».

Τα δρώμενα αυτά, σε μια καλλιτεχνική σύμπραξη Crea Centers και Cosmopolis, εκκινούν το δεύτερο, στις 8/7/2022, με κέντρο την Μεγάλη Λέσχη-Crea Centers και εμβέλεια όλη την πόλη.

πηγή: Δήμος Καβάλας

Διαβάστε επίσης