• 17 Μαΐου 2024,

4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων- Άρθρο του Δημήτρη Μίσσιου

 4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων- Άρθρο του Δημήτρη Μίσσιου

Ο Άλφρεντ Αϊνστάιν είπε ότι για να πετύχει μια ιδέα πρέπει στην αρχή της να χαρακτηριστεί τρελή!!!

Νομίζω ότι έχει απόλυτο δίκιο ο επιστήμων, γιατί αν σκεφτούμε το επίπεδο και τον τρόπο ζωής που ζούμε σήμερα, οι ιδέες και η επιμονή   κάποιων τρελών μάς οδήγησαν ως εδώ. Αυτοκίνητα, αεροπλάνα,  τηλεόραση, internet, κινητά κ.α

Η ιστορία που ακολουθεί είναι αληθινή και περιγράφει την τρελή ιδέα ενός επίμονου, Γερμανού συγγραφέα και εκδότη, ονόματι Heinrich Zimmerman, που σκέφτηκε να καθιερώσει μια ημέρα μέσα στο χρόνο, για να γιορτάζονται τα δικαιώματα των ζώων παγκοσμίως.

Η ιστορία  ξεκινάει πριν 93 χρόνια, όταν ο Henrith Zimmerman είχε αποφασίσει να υλοποιήσει την πρώτη του τρελή ιδέα, την έκδοση ενός κυνοφιλικού περιοδικού στην Γερμανία με τον τίτλο «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΟΥ». Aυτό το έκανε πράξη πριν από  το 1925. (Προς ενημέρωσή σας το πρώτο κυνοφιλικό περιοδικό εκδόθηκε στην Αμερική το 1916, τερμάτισε την έκδοσή του το 2012, το όνομα ήταν DOGS WORD, κόστιζε 1cent και η συνδρομή του για ένα χρόνο κόστιζε 1 δολάριο).

Το 1925 o Zimmerman  είχε αυτή την δεύτερη τρελή ιδέα, την καθιέρωση της παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων.  Γι’ αυτόν τον σκοπό διάλεξε μια συγκεκριμένη και σημειολογική ημερομηνία για να τιμήσει και να σφραγίσει αυτή την ημέρα, την 4η Οκτωβρίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, ένας ρωμαιοκαθολικός ιερέας,  ο οποίος όταν ανακηρύχθηκε άγιος, ήταν στην αρχή ο προστάτης της οικολογίας και μετέπειτα ονομάσθηκε ο προστάτης των ζώων.

Μέσα από το περιοδικό του και ύστερα από πολύ δουλειά, κατάφερε στης 25 Μαρτίου 1925 να συγκεντρώσει 5.000 ανθρώπους στο SPORTS ARENA του Βερολίνου για να γιορτάσουν και να καθιερώσουν την 4η Οκτωβρίου κάθε έτους, ως την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Δυστυχώς όμως  η πρώτη αυτή συγκέντρωση  έπρεπε να ματαιωθεί, διότι ο χώρος που θα την φιλοξενούσε, κρίθηκε τελικά ακατάλληλος, για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί σε αυτόν, μια τόσο μεγάλη και πρωτοφανής για τα δεδομένα της εποχής συγκέντρωση. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι μιλάμε για το 1925, επτά χρόνια μετά την λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτή η ματαίωση όχι μόνο δεν πτόησε τον Zimmerman, αλλά τον ώθησε να προσπαθήσει και να δουλέψει ακόμη περισσότερο  πάνω στην ιδέα του και στο τέλος να καταφέρει να καθιερώσει την Ημέρα των Ζώων να γιορτάζεται κάθε χρόνο στην Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ελβετία και στην παλαιά Τσεχοσλοβακία.

Μετά από αυτή την πρώτη και μεγάλη επιτυχία ο Zimmerman δεν σταμάτησε εκεί, αλλά συνέχισε έναν εξαετή αγώνα, καταφέρνοντας στο τέλος, το 1931 να φτάσει  στην Φλωρεντία της Ιταλίας, στην έδρα της Παγκόσμιας Επιτροπής Δικαιωμάτων των Ζώων και να κάνουν  δεκτή την πρότασή του  για να καθιερωθεί παγκοσμίως πλέον, ότι η 4η Οκτωβρίου κάθε έτους, θα γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων των Ζώων.

Εξαιτίας λοιπόν ενός τρελού και πεισματάρη, Γερμανού συγγραφέα, τα ζώα σε ολόκληρο τον πλανήτη απέκτησαν την δική τους Παγκόσμια Ημέρα.

Με την καθιέρωση της 4ης Οκτωβρίου τα ζώα απέκτησαν το δικαίωμα στην ευημερία τους αλλά και το δικαίωμα να διεκδικήσουν τον  σεβασμό του ανθρώπου προς το είδος τους, κάτι το οποίο τα ίδια τα  ζώα προσφέρουν ανιδιοτελώς στον άνθρωπο

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΜΙΣΣΙΟΣ

GREECE K9.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΣΚΥΛΩΝ

2510 392 293     6945 95 6945

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης