• 25 Απριλίου 2024,

6 διοικητικά πρόστιμα σε πολίτες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας

 6 διοικητικά πρόστιμα σε πολίτες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας

Μία από τις λιγότερο γνωστές δραστηριότητες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε όλη την Ελλάδα είναι η επιβολή διοικητικών προστίμων.

Τα πρόστιμα αυτά επιβάλλονται συνήθως το Καλοκαίρι, αφορούν εργασίες και δραστηριότητες στην ύπαιθρο. Πράξεις που δεν συνάδουν με τα μέτρα της αντιπυρικής περιόδου, βάζουν σε κίνδυνο δάση. Μικρά ή μεγάλα. Την προηγούμενη εβδομάδα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας επέβαλε ένα ακόμη διοικητικό πρόστιμο, το 6ο μέχρι τώρα από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου (1η Μάη).

Τα πρόστιμα αυτά αφορούν χρηματικά ποσά από 200 έως 500 ευρώ. Ανάλογα με το δείκτη επικινδυνότητας που ισχύει την ημέρα που  πού εντοπίζεται μία μη συμβατή με τα δεδομένα της εποχής δραστηριότητα. Συνήθως αυτό γίνεται από ιδιώτες. Σε γενικές γραμμές στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν φέτος το Καλοκαίρι από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας αφορούν τους γνωστούς δύο λόγους.

Τις λεγόμενες «θερμές εργασίες» και το κάψιμο ξερών χόρτων. Φυσικά ούτε το ένα θα έπρεπε να γίνει, ούτε το άλλο επιτρέπεται. Τα πρόστιμα αφορούν περιπτώσεις ιδιωτών σε όλο το νομό. Ακόμη και στη Θάσο. Το πιο συνηθισμένο περιστατικό είναι του καψίματος ξερών χόρτων στην ύπαιθρο. Πολλές φορές γίνονται ακόμη και εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης μέσα σε δασικές εκτάσεις! Κάτι που επίσης απαγορεύεται.

Ταυτόχρονα και ανάλογα με την παράβαση,  η Πυροσβεστική Υπηρεσία σχηματίζει και σχετική δικογραφία και έτσι δεν αποκλείεται εκτός από το πρόστιμο ο ιδιώτης να βρεθεί κατηγορούμενος στην ελληνική δικαιοσύνη.

Την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας κλήθηκε να βοηθήσει τον απεγκλωβισμό τραυματισμένων πολιτών στο γνωστό τροχαίο που τελικά είχε και έναν νεκρό. Στην Εθνική οδό Καβάλας – Δράμας. Κοντά στις Κρηνίδες.

Στο περιστατικό ενεπλάκησαν δύο οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Καβάλας και 6 άνδρες. Οι πυροσβέστες είναι αυτοί που έβγαλαν από το τρακαρισμένο αυτοκίνητο μέσα σε κανάλι και τους πέντε επιβάτες. Λέγεται ότι το κανάλι είχε ποσότητα νερού στο εσωτερικό του, γεγονός που έκανε  το έργο των πυροσβεστών ακόμη πιο δύσκολο.

Το Σαββατοκύριακο στο Νομό Καβάλας δεν υπήρξε κανένα περιστατικό δασικής ή άλλης πυρκαγιάς και φωτιά. Την Κυριακή πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας βοήθησε στην αντιμετώπιση δασικής φωτιά στα ορεινά της Ξάνθης.

Οι πυροσβέστες έμειναν αρκετή ώρα στο σημείο κι επανήλθαν στην υπηρεσία τους το πρωί της Δευτέρας (χθες). Νεότερη εκτίμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας αναφέρει ότι τα πουρνάρια και οι μεσέδες που κάηκαν στη φωτιά των Αντιφιλίππων, τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά του Νομού Καβάλας μέχρι τώρα για φέτος,  αφορούν έκταση 200 έως 300 στρεμμάτων. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελευθερούπολης που έκανε την προανάκριση, σύμφωνα με την οποία προφυλακίστηκε ο κατηγορούμενος κτηνοτρόφος, σημειώνει ότι στο ίδιο σημείο υπάρχουν συχνά περιστατικά δασικών πυρκαγιών που μπορεί να φτάνουν σε ένα βάθος πέντε προηγούμενων ετών!

Διαβάστε επίσης