• 23 Απριλίου 2024,

9 ερωτήσεις – απαντήσεις για το περιστατικό βίας στο 16ου δημοτικό σχολείο

 9 ερωτήσεις – απαντήσεις για το περιστατικό βίας στο 16ου δημοτικό σχολείο

Η τοπική κοινωνία έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την καταγγελία του κ. Τάσου Αντωνιάδη, σύμφωνα με την οποία ο γιος του έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στο σχολείο που φοιτά.

Η είδηση προβλήθηκε πανελλαδικά. Στα μέσα ενημέρωσης μίλησε ο γονέας, η αναπληρώτρια διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Καβάλας. Όχι αυτοί που καταγγέλλονται. Τουλάχιστον όχι μέχρι τώρα. Η υπόθεση ερευνάτε από τη δικαιοσύνη. Το γεγονός περιορίζει τα από εδώ και πέρα λόγια (δηλώσεις, συνεντεύξεις κτλ). Υπό αυτό το πρίσμα και οι λίγες ανακοινώσεις (π.χ. Ένωσης Συλλόγων Γονέων) ήταν πολύ προσεκτικές. Η διερεύνηση της υπόθεσης θα κρατήσει χρόνο, θα γίνει υπηρεσιακά αλλά και στη δικαιοσύνη. Το κείμενο που ακολουθεί υιοθετεί απλά και εύλογα ερωτήματα, στα οποία προσπαθεί να δώσει το ίδιο απλές απαντήσεις και πληροφορίες. Για την από εδώ και πέρα διαδικασία και για τα στοιχεία της υπόθεσης που είναι τα πιο βασικά.  Στοιχεία πολλά από τα οποία εθίγησαν ήδη.

1)Πότε και που έγινε το περιστατικό; Όπως παραδέχονται και δηλώνουν δύο εκ των εμπλεκόμενων (πατέρας μαθητή, αναπληρώτρια διευθύντρια Πρωτοβάθμιας) το περιστατικό έγινε την ώρα διαλλείματος. Ο πατέρας συμπληρώνει ότι αυτό έγινε την ώρα του παιχνιδιού. Άρα εντός της αυλής, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Το ενδεχόμενο το συμβάν να έγινε μέσα στο σχολείο (στο οποίο μπαίνουν τα παιδιά και στο διάλλειμα) είναι πιθανό αλλά δεν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο κανείς ως τώρα. Ο πατέρας μάλιστα είναι κατηγορηματικός ότι όλα έγιναν στην αυλή, αναφέρει και τον τρόπο που έληξε το επεισόδιο. Με τη παρέμβαση άλλου μαθητή. Υπάρχει ισχυρισμός ότι το επεισόδιο έγινε σε ένα σημείο της αυλής, μη ορατό από αυτούς που είναι στην είσοδο του κτιρίου και επιτηρούν.

2)Η διευθύντρια όντως ζήτησε μαρτυρίες και μάρτυρες από τον παθόντα μαθητή; Ως τώρα δεν έχει διαψευστεί. Το ισχυρίζεται ο πατέρας κατηγορηματικά. Μεταφέρονται μέσω τρίτων ισχυρισμοί της διευθύντριας ότι όντως αυτό έγινε. Η εκπαιδευτικός ωστόσο φέρεται να υποστηρίζει ότι αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο επειδή πολύ συχνά ο συγκεκριμένος μαθητής της ανέφερε παρόμοια συμβάντα.

3)Πότε το παιδί πήγε σπίτι του; Όλοι δέχονται ότι ο μαθητής επέστρεψε σπίτι του με τη λήξη του μαθήματος του ολοήμερου, δηλαδή στις 3 το μεσημέρι. Περίπου 3 ώρες μετά το περιστατικό.

4)Γιατί ήταν 4 δάσκαλοι εφημερία στην αυλή; Δύο ήταν της κανονικής εφημερίας και δύο επιπλέον εκπαιδευτικοί (αναπληρωτές) πρόσεχαν παιδιά στα οποία παρέχεται παράλληλη στήριξη. Φέρονται να μην είδαν τίποτα από όσα καταγγέλλονται.

5)Τι προβλέπει ο νόμος για αυτού του είδους τις ΕΔΕ; Η διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) είναι αρμοδιότητα του προϊστάμενου (διευθυντή) Εκπαίδευσης. Η ΕΔΕ συνήθως γίνεται από διευθυντή άλλου δημοτικού σχολείου. Η προθεσμία ολοκλήρωσης είναι δύο μήνες αλλά μπορεί να δοθεί παράταση ενός ακόμη μήνα. Υπάρχει ενδεχόμενο η υπόθεση να παραπεμφθεί σε δευτεροβάθμιο όργανο.

6)Τι στάση κράτησε ο σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Καβάλας και ο σύλλογος γονέων του 16ου δημοτικού σχολείου; Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Καβάλας δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση ως τώρα. Γεγονός περίεργο. Ενημερώθηκε για τα δεδομένα της υπόθεσης, λέγεται ανεπίσημα ότι ανέθεσε την υπόθεση σε δικηγόρο επειδή θεωρεί ότι κάποιες από τις δηλώσεις του πατέρα του μαθητή (παθόντα) έθιξαν το σύνολο των εκπαιδευτικών ή γενικώς ξεπέρασαν τα όρια. Ο σύλλογος γονέων κηδεμόνων του σχολείου αν και δραστήριος, ενδιαφέρθηκε. Έμαθε τι έγινε αλλά επίσης δεν εξέδωσε ανακοίνωση.

7) Η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης στηρίζεται στην κατάθεση μήνυσης του γονέα; Για τα παιδιά ναι. Για τους ενήλικες (εκπαιδευτικούς) είναι πολύ πιθανή – σχεδόν σίγουρη με την έκταση που πήρε το γεγονός- και αυτεπάγγελτη διαδικασία. Προς το παρόν ο πατέρας του μαθητή έχει καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

8) Είναι πιθανή ή επιβεβλημένη η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για τα εμπλεκόμενα παιδιά;  Όχι. Ίσα ίσα που συνηθίζεται να παρεμβαίνουν οι δάσκαλοι (συχνά και με τη βοήθεια των γονέων) προκειμένου οι εμπλεκόμενοι σε επεισόδιο μαθητές να τα βρίσκουν μεταξύ τους. Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των γονέων των παιδιών.

9) Με την αρχική αφορμή υπήρξαν κι άλλες καταγγελίες γονέων; Ο Τάσος Αντωνιάδης συνεχίζει να καλεί ώστε να διατυπωθούν κι άλλες καταγγελίες, υπαρκτών όπως πιστεύει περιστατικών στο ίδιο σχολείο. Υπήρξε μόνο μία. Έγινε στα μέσα ενημέρωσης και δεν φαίνεται να απασχολεί τις αρχές.

 

Διαβάστε επίσης