μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μια τρύπα άνοιξε στην οδό Δαμιανού, στο σημείο που είναι πεζόδρομος (πλησίον της οδού Δαγκλή). Μια αρκετά μεγάλη τρύπα, επικίνδυνη για όσους δε την προσέξουν. Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να σπεύσει να προστατεύσει τους δημότες του.

======================================================================

Μέχρι και πρόσφατα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημοσθένης Τουλκίδης ήταν φανερά επιφυλακτικός. Απέφευγε να απαντήσει συγκεκριμένα στο εύλογο ερώτημα σχετικά με το χρόνο ολοκλήρωσης του έργου της ανακαίνισης της Μεγάλης Λέσχης. Στο μεταξύ ο ανάδοχος ενημέρωσε την επιβλέπουσα υπηρεσία ότι το έργο τελειώνει. Άργησε μεν (κι άργησε πολύ) αλλά τελειώνει.

 

Οι διαβεβαιώσεις του εργολάβου έπεισαν το Δήμο Καβάλας που ετοιμάζεται. Πρέπει να ετοιμάζεται προκειμένου το σημαντικό αυτό έργο (και ακίνητο) αμέσως να αξιοποιηθεί. Αν πάνε όλα καλά τότε η Μεγάλη Λέσχη θα είναι έτοιμη στο τέλος του προσεχούς Φθινόπωρου, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αμέσως.

 

Εννοούμε το μεγάλο χώρο των εκδηλώσεων. Το ισόγειο είναι μια άλλη ιστορία, για την οποία δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις του Δήμου Καβάλας. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην νοικιαστεί για ένα ακόμη κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτό είναι κάτι που θα το εξετάσουμε στην ώρα του. Δηλαδή μετά από λίγους μήνες. Προς το παρόν προτεραιότητα έχει η θαυμάσια (μετά την ανακαίνιση) αίθουσα του πρώτου ορόφου.

 

Δεδομένης της πρόθεσης της Π.Ε. Καβάλας να ανακαινίσει το Αμφιθέατρο, η αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης έχει την δυνατότητα να αντικαταστήσει προσωρινά την ακόμη μεγαλύτερη αίθουσα του Αμφιθεάτρου. Με λίγα λόγια δεν πρέπει να ετοιμάζεται μόνο ο Δήμος Καβάλας. Ανάλογες προετοιμασίες πρέπει να γίνουν στο Διοικητήριο προκειμένου αμέσως μόλις δοθεί σε χρήση η αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης, να κλείσει για να ανακαινιστεί αυτή του Αμφιθεάτρου.

 

Ξέρουμε ότι από πλευράς συντονισμού ζητάμε πολλά. Πλην όμως αυτό θα είναι το σωστό. Το χρήσιμο για την πόλη. Μόνο έτσι θα έρθει το επόμενο Καλοκαίρι κι η Καβάλα θα διαθέτει τόσο την αίθουσα εκδηλώσεων της Μεγάλης Λέσχης όσο και το ανακαινισμένο Αμφιθέατρο. Οτιδήποτε άλλο (που είναι πολύ πιθανό) θα είναι αποτέλεσμα είτε αδιαφορίας, είτε αδυναμίας, είτε (το βασικότερο) γραφειοκρατίας.

 

Δεν γνωρίζουμε επακριβώς όλα τα άλλα έργα που υλοποιεί η Π.Ε. Καβάλας. Σίγουρα υπάρχουν. Από αυτά που γίνονται κι από τα άλλα που «ωριμάζουν» το σημαντικότερο είναι αυτό της ανακαίνισης του Αμφιθεάτρου. Οφείλουν να τρέξουν, να σπεύσουν, επιτέλους να γίνουν ουσιαστικοί. Μοιάζει να τους παρουσιάζεται η ευκαιρία, η αφορμή με το ακίνητο της Μεγάλης Λέσχης. Ας την εκμεταλλευτούν. Στο κάτω κάτω αυτοί – όταν ολοκληρωθεί το έργο του Αμφιθεάτρου- θα επωφεληθούν και θα προβληθούν.

 

Την επίσκεψη του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρείου κ. Παντελεήμονα δέχθηκε χθες στο γραφείο της η κ. Δήμαρχος. Ο προσωρινός Μητροπολίτης και Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου (τοποτηρητής κατά την ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδας) ευχαρίστησε την κ. Τσανάκα για την υποστήριξη της Μητρόπολης τις δύσκολες ώρες μετά την κοίμηση του μακαριστού Προκόπιου.

 

Τσανάκα και Παντελεήμονας κουβέντιασαν τα επόμενα, κι ας αργούν. Ασχολήθηκαν με την διαδικασία ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη. Τελετή ή τελετές που θα γίνουν (αν δεν αλλάξει κάτι) προς το τέλος του έτους. Μέχρι τότε ο Δήμος Καβάλας αλλά κι όλοι οι άλλοι τοπικοί φορείς, θα στηρίξουν την ιερά μητρόπολη στην μεταβατική περίοδο στην οποία βρίσκεται.

 

Κάτι ακόμη, σχετικό. Ο πρώτος υποψήφιος και βασικό φαβορί για την κάλυψη της θέσης ήταν και παραμένει ο συνεργάτης του Αρχιεπίσκοπου. Οι πληροφορίες που επιβεβαιώνονται αναφέρουν ότι συγγενείς του ζουν από πολλά χρόνια τώρα στην περιοχή του πρώην Δήμου Φιλίππων. Το γεγονός που επί της ουσίας μπορεί και να μην έχει καμιά σημασία, αναφέρεται ως συμπλήρωμα στο σχετικό ρεπορτάζ.

 

Άνθρωπος που γνωρίζει τα της διαδοχής του μακαριστού Προκόπιου μας έλεγε με νόημα πρόσφατα ότι αν ο συγκεκριμένος υποψήφιος το επιθυμεί, τότε πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα εκλεγεί. «Το θέλει όμως, όπως γράφουν τα site;» κατέληξε ο συνομιλητής μας. Μοιάζει να έχει δίκιο αφού μετά τις πρώτες αναφορές στο όνομα του, δεν υπήρξε (και δεν υπάρχει) «ζωηρή» συνέχεια.

 

Θα αργήσει όπως φαίνεται η αίτηση του ιδρύματος «Αγία Μαρίνα» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Πρώτα πρώτα το ίδιο το σύστημα δεν είναι απολύτως έτοιμο ενώ και το ίδρυμα συνεχίζει μέσω του λογιστή του να συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Όσο για το πότε θα κριθεί αν η «Αγία Μαρίνα» επωφεληθεί ή όχι του μέτρου, αυτό θα αργήσει ακόμη περισσότερο. Είναι δύσκολη η υπομονή αλλά και απαραίτητη. Αναγκαστική. Το ίδρυμα πρόκειται να επαναλειτουργήσει προς το τέλος του μήνα.

 

Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Καβάλας που την περασμένη Δευτέρα τέθηκαν υπόψη των δημοτικών συμβούλων, η κακοκαιρία του περασμένου Γενάρη στοίχισε 212.000 ευρώ. Τα χρήματα είναι πολλά, πληρώθηκαν όλα από το ταμείο του Δήμου κι είναι ζήτημα αν το κράτος συμπαραστάθηκε με ποσό που στην καλύτερη περίπτωση έφθασε τις 30.000 ευρώ.

 

Λογικά οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης θα μελετήσουν τον πίνακα των περίπου 40 απευθείας αναθέσεων προκειμένου με την πρώτη ευκαιρία να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις ή τις αμφιβολίες τους. Στο μεταξύ ο καιρός περνά κι έτσι το όλο θέμα (αν και σημαντικό) έχασε το στοιχείο της επικαιρότητας.

 

Όλα όσα συμβαίνουν στην δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας ίσως να έχουν σχέση και με την απουσία από το δημαρχείο του κ. Μπάμπη Δράκου. Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι αν ο κ. Δράκος ήταν στη θέση του (γενικός γραμματέας του Δήμου), κάποια προβλήματα δεν θα ανέκυπταν ποτέ. Χθες το πρωί τον είδαμε να συζητά σε καφετέρια με τον σύζυγο της πρώην αντιδημάρχου Κορίνας Χιώτη Πρασσά. Λέτε να συζητούσαν για τον καιρό, τη ζέστη αυτών των ημερών;

 

Συμπολίτες που είδαν, άκουσαν, διάβασαν τις ανακοινώσεις του κ. Μαρκόπουλου προσπάθησαν μόλις προ λίγων ημερών να κινηθούν στην νέα οδό. Την Παράκαμψη του Ελαιοχωρίου. Πλην όμως ο δρόμος ήταν κλειστός! Απλά γιατί ακόμη δεν έχει δοθεί στην κυκλοφορία. Σημαντική λεπτομέρεια που δεν προέκυπτε από τις ανακοινώσεις του Αντιπεριφερειάρχη.

 

Μετά τις συνεχείς αλλαγές προσώπων στην δημοτική επιτροπή Ποιότητας Ζωής, τα περισσότερα μέλη αυτής είναι επαγγελματίες και όχι δημόσιοι υπάλληλοι. Ένας λόγος παραπάνω να δείχνουν κατανόηση στα προβλήματα και τα αιτήματα της αγοράς. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που έγινε χθες με επιχείρηση που λειτουργεί από το 1992 στη Δημοτική Αγορά. Δηλαδή από την κατασκευή της.

 

«Είναι δύσκολο να βρεθούν τα 2.000 ευρώ για τις απαραίτητες αλλαγές στο κατάστημα» είπε εκπρόσωπος της στα μέλη της επιτροπής. Η συζήτηση που ακολούθησε κατέληξε στο συμπέρασμα σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε προσωρινά και για λίγο να καθυστερήσει η καταβολή των ενοικίων ώστε να δοθεί η απαραίτητη προτεραιότητα στο έκτακτο γεγονός.

 

«Μόνο μην μας ακούσει η Αναστασία Ιωσηφίδου» συμπλήρωσαν με χιούμορ τα περισσότερα μέλη της επιτροπής. Ο εκπρόσωπος της επιχείρησης είχε δηλώσει νωρίτερα ότι αυτή δεν οφείλει ούτε ένα ενοίκιο στη Δημωφέλεια.

 

==========================================================================

Δέκα ετών η Ενεργειακή και τα κοιτάσματα μεγαλώνουν

Τα δέκα της χρόνια έκλεισε στις 8 Αυγούστου (προχθές) η Ενεργειακή, όπως πληροφόρησε η ίδια η εταιρεία μέσα από το δίκτυο social media που διαθέτει. Ήταν αυτή την ημέρα το 2007 που ξεκίνησε τη λειτουργία της ως Aegean Energy, τότε.

Ακολούθησε, λίγους μήνες μετά, η απόκτηση των μετοχών της Kavala Oil από την Ευρωτεχνική και, βεβαίως, των αδειών του Πρίνου και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία. Όπως αναφέρει η εταιρεία, πλέον από τα μόλις δύο εκατομμύρια βαρέλια βεβαιωμένα κοιτάσματα πετρελαίου που είχε τότε ο Πρίνος, αυτά έχουν φτάσει τα 41 εκατ. ενώ υπάρχουν και άλλα 17 εκατ. βαρέλια δυνητικά αποθέματα στον Πρίνο αλλά και άλλα 11 στο Κατάκολο. Όμως αυτά που είναι πολύ εντυπωσιακά είναι τα νούμερα στο Ισραήλ, αφού τα δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου αντιστοιχούν σε πάνω από 530 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου! Δηλαδή, σε πέντε Πρίνους με βάση την ως τώρα παραγωγή του κοιτάσματος εδώ και 36 χρόνια. Για αυτό και στην Ενεργειακή έχουν ρίξει τόσο βάρος…

Χθες η γνωστή ιστοσελίδα energypress.gr είχε νέα για την Ενεργειακή στο Ισραήλ: «Μια ακόμη συμφωνία για την πώληση φυσικού αερίου που θα παραχθεί από τα υπεράκτια κοιτάσματα Karish και Tanin στο Ισραήλ, έκλεισε η Energean Israel, θυγατρική της Energean και του επενδυτικού οργανισμού Kerogen Capital. Αφορά μνημόνιο συνεργασίας με τρεις σημαντικές επιχειρήσεις συμφερόντων του γνωστού Ισραηλινού επιχειρηματία Idan Ofer, για την προμήθεια φυσικού αερίου από τα δύο κοιτάσματα σε βάθος 15ετίας. Πρόκειται για τις ORL (διυλιστήριο), ΙC (χημική βιομηχανία) και OPC (παραγωγή ηλεκτρισμού), οι οποίες πρόκειται συνολικά να προμηθευτούν 39 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με ορίζοντα 15ετίας. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκαναν οι τρεις εταιρείες στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

 

Διαβάστε επίσης