• 14 Μαΐου 2024,

Α. Μιτζάλης: «Υπήρξε αύξηση της τουριστικής κίνησης αλλά…»

 Α. Μιτζάλης: «Υπήρξε αύξηση της τουριστικής κίνησης αλλά…»

Για δεύτερη φορά εκλέχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης, σε ένα επίσημο φορέα που αποτελεί τον σύμβουλο του κράτους επί θεμάτων τουρισμού. Από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο κ. Μιτζάλης κλήθηκε να πραγματοποιήσει έναν απολογισμό της φετινής τουριστικής περιόδου, που λόγω καλών καιρικών συνθηκών συνεχίζει να ισχύει.

Ο κ. Μιτζάλης έκανε λόγο για ένα θετικό απολογισμό αφού σε όλες οι περιοχές της περιφερειακής ενότητας Καβάλας καταγράφηκαν αυξητικοί δείκτες. Η σεζόν είχε ένα ομαλό και θετικό ξεκίνημα η δε κίνηση κορυφώθηκε τον Αύγουστο. Ο κ. Μιτζάλης υπολόγισε την αύξηση του ποσοστού στο 10% συγκριτικά με τα περσινά επίπεδα.

Η τουριστική φιλοξενία έχει πλέον διαχυθεί και σε μη τουριστικά ή ακόμη και σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα. Κάπως έτσι καλύφθηκαν οι ανάγκες φιλοξενίας όταν οι τουριστικές δομές ήταν υπερπλήρεις. Αυτή η διευρυμένη φιλοξενία και σε κατοικίες κάλυψε φυσικά τις οικονομικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής λόγω των συνθηκών της κρίσης. Αυτό το νέο φαινόμενο που επεκτείνεται, η φιλοξενία δηλαδή σε παραθεριστικές κατοικίες και διαμερίσματα, είναι ένα στοιχείο που τώρα έκανε την εμφάνισή του.

Ο κ. Μιτζάλης δε μπορεί να γνωρίζει πως αυτό το στοιχείο θα διαμορφώσει τα δεδομένα της αγοράς σίγουρα όμως θα συμπιέσει τις τιμές κατά την εποχή που δε θα υπάρχει ζήτηση. Όλοι ανησυχούν για το χειμώνα, σημείωσε ο κ. Μιτζάλης, αναφέροντας μια κάμψη των τιμών που δε δικαιολογείται. Οι θερινές κατοικίες επομένως ίσως διατεθούν και στη διάρκεια του χειμώνα, κάτι που γεννά την ανησυχία των επαγγελματιών του τουρισμού.

Αναφορικά με τη δημιουργία νέων καταλυμάτων εντός του αστικού ιστού της πόλης, που διαθέτουν λιγοστές μεν αλλά καινούργιες κλίνες, ο κ. Μιτζάλης επεσήμανε ότι αυτό είναι θετικό αρκεί το κατάλυμα να ανήκει σε νόμιμη επιχείρηση. Ανάλογες μικρές μονάδες λύνουν τα προβλήματα φιλοξενίας και παράλληλα αποδεικνύουν την ύπαρξη επενδυτών που πιστεύουν στο τουριστικό μέλλον της περιοχής. Οποιαδήποτε νόμιμη τουριστική επένδυση δεν ανησυχεί τον ξενοδοχειακό κλάδο, που όμως αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το φαινόμενο της «μαύρης φιλοξενίας» που εμφανίστηκε. Ο κ. Μιτζάλης είναι μάλιστα σίγουρος ότι το φαινόμενο δε θα παύσει εύκολα.

Πέραν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, μια ακόμη συνέπεια που προκαλείται είναι η κατακόρυφη αύξηση κλινών σε περιοχές που όμως δεν είναι έτοιμες σε επίπεδο υποδομών δικτύων κοινής ωφέλειας. Αυτή η συνέπεια υποβαθμίζει το ντόπιο τουριστικό προϊόν και παραδείγματα υπήρξαν ήδη φέτος με αιφνίδιες διακοπές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης στη Θάσο. Για όλες αυτές τις «παρενέργειες» θα πρέπει να προετοιμασθούν οι επαγγελματίες.

Οι ξενοδόχοι και ειδικά ο πρόεδρός τους καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την αύξηση της τουριστικής κίνησης και την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Ο κ. Μτζάλης εκτιμά ότι και το καλοκαίρι του 2018 θα είναι θετικό κυρίως για τις οργανωμένες περιοχές. Είτε μέσω τουριστικών πρακτόρων είτε μέσω μεμονωμένων Βαλκάνιων τουριστών η κίνηση του επόμενου καλοκαιριού μάλλον θα είναι αυξημένη.

 

Διαβάστε επίσης