• 16 Μαΐου 2024,

Αεροπορικά δρομολόγια για Αθήνα: Η Καβάλα έχει τα πιο λίγα και τα πιο ακριβά

 Αεροπορικά δρομολόγια για Αθήνα: Η Καβάλα έχει τα πιο λίγα και τα πιο ακριβά

 

Μήπως η fraport αλλά και οι τοπικοί φορείς πρέπει κάτι να κάνουμε;

 

 

Η «Πρωινή» παρουσιάζει σήμερα μία έρευνα που πραγματοποίησε το δημοσιογραφικό της επιτελείο σε σχέση με το αεροπορικά δρομολόγια από το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας προς την Αθήνα σε σύγκριση με τα δρομολόγια που πραγματοποιούνται από πέντε άλλα αεροδρόμια του βορειοελλαδικού χώρου προς την πρωτεύουσα.

Η έρευνα αυτή έχει να κάνει με τα χειμερινά δρομολόγια της εταιρίας Aegean – Olympic air που είναι προγραμματισμένα να γίνουν για τη χειμερινή περίοδο 2017 -2018 και συγκεκριμένα από τις 29-10-2017 έως τις 24-3-2018.

Πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι και κατά την θερινή περίοδο η εικόνο δεν αλλάζει σημαντικά.

Η έρευνα αυτή επίσης θέλει να αναδείξει το πόσο υποβαθμισμένο κρατά η Aegean  το αεροδρόμιο της Καβάλας παρά την εξαιρετικά αυξημένη κίνηση που παρουσιάζει την θερινή περίοδο με τις δεκάδες κάθε εβδομάδα πτήσεις τσάρτερ από όλη την Ευρώπη αλλά και το γεγονός ότι εξυπηρετεί τρεις τουλάχιστον νομούς με έναν πληθυσμό που αγγίζει τους 400 χιλιάδες ανθρώπους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νησί της Λήμνου με 17.000 μόλις κατοίκους εξυπηρετείται το χειμώνα με επτά (7) δρομολόγια εβδομαδιαίως ενώ οι 400.000 άνθρωποι των Νομών Καβάλας, Δράμας και Ξάνθης με μόλις δέκα (10).

Αναζητήσαμε μέσω διαδικτύου εισιτήρια για μια ημερομηνία, πέντε μήνες αργότερα από σήμερα και συγκεκριμένα για τις 7 Δεκεμβρίου 2017 με επιστροφή την επόμενη μέρα 8 Δεκεμβρίου 2017. Προβήκαμε σ’ αυτή την τόσο πρόωρη αναζήτηση ώστε να πετύχουμε -υποτίθεται- τη φθηνότερη δυνατόν τιμή.

Ανακαλύψαμε λοιπόν ότι από την Καβάλα για Αθήνα, ακόμη και πέντε μήνες νωρίτερα να κλείσεις τη θέση και να αγοράσεις το εισιτήριο θα το πληρώσεις ακριβότερα και πολύ ακριβότερα από ό,τι θα το πληρώσεις αν διαλέξεις να ταξιδέψεις για την πρωτεύουσα με μια άλλη πτήση από οποιοδήποτε άλλο αεροδρόμιο του βορειοελλαδικού χώρου. Δηλαδή από τα αεροδρόμια της Αλεξανδρούπολης, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Κέρκυρας και της Λήμνου (βλέπε σχετικό πίνακα παραπλεύρως).

Και μάλιστα από τα συγκεκριμένα αεροδρόμια έχει κανείς και περισσότερες εναλλακτικές λύσεις αφού όλα (πλην της Λήμνου) θα έχουν το χειμώνα και περισσότερα δρομολόγια εβδομαδιαίως.

Η κατάσταση αυτή θυμίζει ως ένα βαθμό την τακτική των ναυτιλιακών εταιριών που εκμεταλλεύονται τις πορθμειακές γραμμές από Καβάλα για Θάσο και προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να απαξιώσουν την γραμμή Καβάλα – Πρίνος – Καβάλα πραγματοποιώντας όλο και λιγότερα δρομολόγια κάθε χρόνο το χειμώνα.

Η εταιρία Aegean – Olympic air λοιπόν, προγραμματίζει για το χειμώνα μόνο 10 δρομολόγια εβδομαδιαίως από Καβάλα για Αθήνα, λιγότερα όχι μόνο από τα υπόλοιπα αεροδρόμια του βορειολλαδικού χώρου αλλά και λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά εδώ και τέσσερις περίπου δεκαετίες που λειτουργεί το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας.

Το πανάκριβο εισιτήριο σε σύγκριση με τις πτήσεις από άλλες πόλεις για την Αθήνα σε συνδυασμό με τα λιγοστά και πολύ άβολα δρομολόγια (τον προσεχή χειμώνα το πρωϊνό θα πραγματοποιείται στις 11.15!), καθιστούν πλέον τις πτήσεις από Καβάλα για Αθήνα ασύμφορες για το μέσο ταξιδιώτη ο οποίος φυσικά θα στραφεί σε άλλες λύσεις.

Στην προοπτική να αναβαθμιστεί το αεροδρόμιο της Καβάλας τη στιγμή μάλιστα που έχει εκτοξευτεί ο αριθμός των πτήσεων τσάρτερ το καλοκαίρι, με νέες, επιπρόσθετες γραμμές κάθε χρόνο, αποτελεί πρόκληση η αντιμετώπιση της Aegean – Olympic air προς το επιβατικό κοινό όχι μόνον της Καβάλας αλλά και των άλλων νομών που εξυπηρετούνται από το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος».

Κάτι πρέπει να γίνει λοιπόν. Κάποια αντίδραση πρέπει να υπάρξει τόσο από την Fraport όσο και από τους τοπικούς φορείς ώστε να προσελκυσθούν και άλλες αεροπορικές εταιρίες με φθηνότερες προσφορές πτήσεων για Αθήνα γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα, στο πλαίσιο πάντα του υγιούς ανταγωνισμού, να ρίξει γενικότερα τις τιμές και να κάνει ελκυστικότερο το αεροδρόμιο της Καβάλας για κάποιον που θέλει να ταξιδέψει για την πρωτεύουσα.

Ας ελπίσουμε ότι μετά αυτήν την αποκαλυπτική έρευνα κάποιοι εκ των υπευθύνων θα ευαισθητοποιηθούν και θα κάνουν τις δέουσες ενέργειες. Ίδωμεν…

Διαβάστε επίσης