• 20 Απριλίου 2024,

Αφιέρωμα στον κουραμπιέ του MARMELO απο το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 Αφιέρωμα στον κουραμπιέ του MARMELO απο το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ο κουραμπιές, αλλιώς!

Μια παρέα από 3 νέους από την Καβάλα δίνει στο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό με νέα, ξεχωριστή ταυτότητα γεύσης

Μια παρέα από 3 νέους σε ηλικία Καβαλιώτες πήραν στα χέρια τους ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό και του έδωσαν ονομασία προέλευσης και μια ιδιαίτερη τοπική ταυτότητα.

Η παρέα – μεταξύ αυτών ο Αλέξανδρος Γκιούλος- με όχημα την εταιρεία Marmelo που συνέστησαν το 2011 ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας ένα πολύ δύσκολο αλλά ενδιαφέρον project: Την προσαρμογή στις νέες συνθήκες του παραδοσιακού Κουραμπιέ.

Από το 2011 που ξεκίνησαν μέχρι και σήμερα, η παρέα των 3 νέων «με πάθος για τη ζαχαροπλαστική αλλά και για τις παραδόσεις του τόπου τους» κατάφεραν να πάνε ένα βήμα παρακάτω τον φημισμένο κουραμπιέ της πόλης τους. Έτσι, με βάση την παλιά τοπική συνταγή «ανοίχτηκαν» σε σύγχρονες παραλλαγές όπως για παράδειγμα, ένας κουραμπιές με γεύση μαστίχας Χίου, καθώς και τα πρωτότυπα mini bites Kavala Cookies.

Στο site τους διαβάζω: «Με τη νέα σειρά συσκευασιών για τον κουραμπιέ Καβάλας, η παράδοση συναντά το σήμερα με τρόπο σύγχρονο, αλλά πάντα σε στενή σύνδεση με το παρελθόν. Έτσι, ο κουραμπιές Καβάλας Marmelo διατίθεται σε κουτί-κασετίνα, χρηστικό αλλά και κομψό, ώστε να προσφέρεται και ως δώρο.Η σειρά περιλαμβάνει κουραμπιέ Καβάλας με αμύγδαλο, σοκολάτα, ούζο, μαστίχα, φιστίκι και κανέλα».

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Ο κουραμπιές (kurabiye στα τούρκικα) είναι γλυκό που συναντάμε στην Ανατολή, η βασική του όμως συνταγή έχει τις ρίζες της στη ζαχαροπλαστική της Δύσης.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μπισκότο, το αγγλικό shortbread, η βασική συνταγή του οποίου αποτελείται από ένα μέρος ζάχαρη, δύο μέρη βούτυρο και τρία μέρη αλεύρι.

Στην Ελλάδα η συνταγή του κουραμπιέ ταξίδεψε μαζί με τους πρόσφυγες της Σμύρνης και με την προσθήκη άχνης ζάχαρης έγινε ένα γλυκό διάσημο σε πολλές περιοχές. Στην Καβάλα, η συνταγή του κουραμπιέ έφτασε με τους πρόσφυγες της Καππαδοκίας και οδήγησε στην ανάπτυξη τοπικών μονάδων παραγωγής του παραδοσιακού γλυκού. Αυτό που κάνει τόσο μοναδικό και φημισμένο τον κουραμπιέ Καβάλας είναι το άριστης ποιότητας βούτυρο, που του χαρίζει τραγανή και αφράτη υφή.

Το αμύγδαλο είναι χοντροκομμένο και σωστά καβουρδισμένο, για να κρατάει τα αρώματά του, ενώ το αλεύρι μαζί με τη βανίλια δένουν σωστά τη συνταγή του διάσημου αυθεντικού κουραμπιέ.

Το ταξίδι του κουραμπιέ συνεχίζεται – από τα βάθη της παράδοσης στο μέλλον!

Πηγή : Πρώτο ΘΕΜΑ

Διαβάστε επίσης