• 25 Απριλίου 2024,

Άγνωστη η ημερομηνία των εκλογών του Επιμελητηρίου: Θα είναι υποψήφιος πρόεδρος ο Μάρκος Δέμπας;

 Άγνωστη η ημερομηνία των εκλογών του Επιμελητηρίου: Θα είναι υποψήφιος πρόεδρος ο Μάρκος Δέμπας;

Ο Μάρκος Δέμπας παρακολούθησε τις εκλογές από απόσταση.

Αν και αρχικά ήταν σίγουρος υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ, την κρίσιμη στιγμή επέλεξε να μείνει πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Ως επικεφαλής του ισχυρού τοπικού φορέα σχολιάζει το αποτέλεσμα των εκλογών. Μιλά για τις εκλογές και στο Επιμελητήριο αλλά δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του, το αν θα είναι ή όχι υποψήφιος πρόεδρος.

Η συνέντευξη

Ερ: Θετικό φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών για τον ιδιωτικό τομέα. Επειδή οι επιχειρηματίες- επαγγελματίες επιζητούν τη σταθερότητα.

Απ: Το μόνο βέβαιο είναι αυτό. Το λέγαμε και τις προηγούμενες μέρες. Πριν την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Η οικονομία, η επιχειρηματικότητα  θέλουνε ηρεμία. Θέλουνε σταθερότητα, θέλουνε μια ισχυρή κυβέρνηση με ξεκάθαρες θέσεις και πολιτικές. Μια κυβέρνηση η οποία θα βοηθήσει επιπλέον την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, τη μείωση της απασχόλησης, την αύξηση του ΑΕΠ.

Ερ: Στην Ευρώπη πολλές κυβερνήσεις έχουν αυτή τη σταθερότητα και ας είναι κυβερνήσεις συνεργασίας.

Απ: Δυστυχώς ακόμη ως χώρα δεν έχουμε βρει τα βήματα μας και την ωριμότητα για να έχουμε τέτοιες κυβερνήσεις. Βλέπουμε τεράστιες πολλές φορές  αντιθέσεις μεταξύ των κομμάτων. Αλλιώς βλέπει κάποιος την οικονομία, αλλιώς βλέπει την εξωτερική πολιτική, την εθνική άμυνα. Τους τρεις βασικούς πυλώνες.

Ερ: Στην ουσία αν μελετήσουμε τα προγράμματα, δεν βλέπουμε και πολλές μεγάλες διαφορές. Επιδόματα έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδόματα δίνει κι η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Απ: Επειδή ζήσαμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση Μητσοτάκη και παλαιότερα τη κυβέρνηση του Παπανδρέου, βλέπετε ότι η λέξη επίδομα υπάρχει σχεδόν σε όλες. Αλλά αλλιώς φορολογούσε ο ένας, 29% ο ΣΥΡΙΖΑ και 22% ο Μητσοτάκης. Αλλιώς μπήκε ο φόρος του ΕΝΦΙΑ επί Γιώργου Παπανδρέου, αλλιώς εξελίχθηκε ο ΕΝΦΙΑ και άρχισε να μειώνεται. Αλλιώς μπήκε ο φόρος αλληλεγγύης ο οποίος καταργείται. Μπήκε επί ΠΑΣΟΚ, συνεχίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και καταργήθηκε τώρα. Επί Μητσοτάκη. Βλέπετε ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Δεν είναι όλα τα ίδια.  Επιδόματα υπάρχουν για την ανεργία, για την ενίσχυση της ενέργειας κτλ. Ανέκαθεν υπάρχουν σε όλες τις  χώρες αυτές οι πολιτικές για κάποιες ομάδες ανθρώπων οικονομικά αδύνατες.

Ερ: Το αποτέλεσμα των εκλογών αλλάζει σε αυτές του Ιουνίου;

Απ: Δε νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει. Θα παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα. Εκτιμώ ότι ίσως να μειωθεί ακόμη λίγο η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ και να αυξηθεί η δύναμη του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η δική μου πρόβλεψη.

Ερ: Σκεφτήκατε το βράδυ των εκλογών το σενάριο να ήσασταν και εσείς υποψήφιος βουλευτής;

Απ: Δε νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο με απασχόλησε πολύ. Είχα πάρει μια απόφαση όταν μου είχε ζητηθεί να είμαι υποψήφιος. Είχα πει τότε ότι δε θα φύγω από το Επιμελητήριο. Παραμένω στο Επιμελητήριο, δεν κατέβηκα υποψήφιος βουλευτής. Βοήθησα εδώ τους φίλους βουλευτές και υπουργό για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Αυτό νομίζω είναι που μετράει. Οι προσωπικές φιλοδοξίες και βλέψεις του καθενός όπως και του εαυτού μου, τις κρατάμε και βλέπουμε το μέλλον.

Ερ: Το μέλλον έχει εκλογές στο Επιμελητήριο; Αυτό είναι λίγο φλου, το πότε θα γίνουν εκλογές στο Επιμελητήριο.

Απ: Είναι ακόμη λίγο φλου. Πάνω κάτω είναι οριακά οι ημερομηνίες για να μπορέσουμε να κρίνουμε τι γίνεται. Θα πρέπει μέχρι τις 15 Ιουλίου ο αρμόδιος υπουργός να εκδώσει το σχετικό ΦΕΚ. Γίνονται βέβαια οι προετοιμασίες σιγά- σιγά. Βλέπω από πλευράς υπουργείου, κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων κτλ. Προ στιγμής το χρονοδιάγραμμα είναι να γίνουν μεταξύ 15 Νοεμβρίου με 15 Δεκεμβρίου. Σε εκείνο το διάστημα σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα. Τότε είναι οι εκλογές του Επιμελητηρίου αλλά δεν είναι και σίγουρες. Σε παρόμοιες περιπτώσεις, ένα μήνα πριν τις εκλογές είχε δοθεί παράταση. Φέτος έχουν πέσει πολλές εκλογές μαζί. Είναι οι βουλευτικές, σε λίγο θα έχουμε τις Περιφερειακές και Δημοτικές οι οποίες θα τελειώσουν στις 15 Οκτωβρίου. Φανταστείτε μετά από μήνα ότι θα έχουμε και τις εκλογές σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας. Το βλέπουμε.

Ερ: Την υποψηφιότητα Δέμπα στο Επιμελητήριο Καβάλας και αυτή τη βλέπουμε;

Απ: Έχουμε καιρό. Προχωράμε. Να τελειώσουμε πέντε πράγματα και όταν τα τελειώσουμε εδώ είμαστε να πάρουμε την τελική απόφαση και να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

Ερ: Σήμερα (χθες) υπογράφεται η σύμβαση για το γνωστό έργο «Open Mall» στην αγορά του Αγίου Νικολάου. Άργησε πολύ το έργο.

Απ:  Η αλήθεια είναι ότι άργησε. Να πούμε ότι και εμείς σαν Επιμελητήριο μπορεί να ευθυνόμαστε για αυτό. Κι εμείς έχουμε ένα μερίδιο επειδή σαν Επιμελητήριο είχαμε το δικό μας κομμάτι των προκηρύξεων και της συνεργασίας με το υπουργείο… Όπου δεν ξέρω αν έφταιγε ο covid… Ή οι ασθένειες τους ενός και του άλλου. Οι τηλεδιασκέψεις κτλ. Ένα μεγάλο κομμάτι δυστυχώς οφείλονταν και στη γραφειοκρατική διαδικασία. Εμείς να φανταστείτε είχαμε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από το Δήμο Καβάλας ο οποίος κάνει τα δημόσια έργα του προγράμματος. Μόλις προχθές ανοίξαμε τις τελικές προσφορές για τις όψεις των ιδιωτικών κτιρίων και όλα τα σήματα που πρέπει να βάλουμε στην αγορά του Αγίου Νικολάου.

Ερ: Τα περισσότερα έργα έτσι όπως γίνονται τώρα, δημιουργούν μια αναστάτωση. Θα σας πουν οι επαγγελματίες του Αγίου Νικολάου, έρχεται το καλοκαίρι, μην ενοχληθούμε από τα έργα γιατί η πελατεία μας θα φύγει. Πότε πρέπει να γίνουν αυτά τα δημόσια έργα του «Open Mall»;

Απ: Για αυτό και σήμερα(χθες) στις 10 το πρωί υπάρχει μια συνάντηση στον Άγιο Νικόλαο, του Δήμου Καβάλας αλλά θα είναι και το Επιμελητήριο σαν ένας από τους φορείς που υλοποιούμε τα ανοιχτά κέντρα εμπορίου. Να συζητηθεί στα πλαίσια αυτά το ζήτημα. Είχαμε πει από την αρχή ότι όταν είναι να ξεκινήσει κάτι θα ξεκινήσει τμηματικά. Ας το πούμε δρόμο- δρόμο. Εκεί που θα υπάρχει λιγότερη ενόχληση σε πρώτη φάση και στη συνέχεια θα επεκταθεί και στο υπόλοιπο κομμάτι. Θα ακούσουμε φυσικά και τις απόψεις των επαγγελματιών.

Διαβάστε επίσης