• 19 Μαΐου 2024,

Αγορά δύο καπναποθηκών από το Δήμο Καβάλας: Τότε και τώρα… (συνέντευξη)

 Αγορά δύο καπναποθηκών από το Δήμο Καβάλας: Τότε και τώρα… (συνέντευξη)

Τότε, το 2018, η Ευαγγελία Δρακονάκη ήταν συνεργάτης της Δημάρχου κ. Δήμητρας Τσανάκα.

Ασχολήθηκε τότε με το θέμα. Ο Δήμος Καβάλας να αγοράσει από την εκκαθαρίστρια εταιρία τις δύο καπναποθήκες μπροστά στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου. Η πιο γνωστή εκ των δύο, αυτή που στο παρελθόν φιλοξενούσε την επιχείρηση εστίασης Παλιό Ωδείο.

Αυτήν και τη διπλανή της (Εθνάρχου Μακαρίου με Δαμιανού γωνία). Σήμερα ο κ. Μουριάδης κάνει μια νέα προσπάθεια. Και η κ. Δρακονάκη ως δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης σχολιάζει και ενημερώνει.

Η συνέντευξη

Ερ: Όσον αφορά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη, ξεχωρίζουμε τη συζήτηση για την  αγορά των καπναποθηκών, ως το κυριότερο και πιο ευχάριστο θέμα. Έγινε μια καλή συζήτηση, σε μια συναίνεση γενικότερη και μια συνέχεια για τα όσα έγιναν επί των ημερών σας.  Η διοίκηση της κ. Τσανάκα ξεκίνησε για πρώτη φορά την προσπάθεια για την αγορά αυτών των δυο καπναποθηκών.

Απ: Δυστυχώς τότε δεν μπορούσε να ευδοκιμήσει, γιατί υπήρχανε ακόμη θέματα νομικής φύσεως για την υποεκκαθάριση εταιρεία. Αυτά τα νομικά ζητήματα προφανώς τώρα λύθηκαν, οπότε είναι διαθέσιμα τα ακίνητα αλλά και όλο το συγκρότημα. Όχι μόνο τα δυο μπροστά στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου που ενδιαφερόμασταν τότε εμείς ως διοίκηση.

Ερ: Ο Δήμος Καβάλας συνεχίζει τη δική σας πρωτοβουλία ή την έχει αλλάξει;

Απ:  Όχι, δεν την έχει αλλάξει. Η επιθυμία εξακολουθεί να είναι για τα δυο κτίρια της όψης των καπναποθηκών στην Εθνάρχου Μακαρίου. Το γνωστό «Παλιό Ωδείο», μια ιδιωτική επιχείρηση που τότε είχε  αναπτυχθεί και το διπλανό το οποίο δεν είχε ποτέ κάποια πιο σύγχρονη χρήση. Το «Παλιό Ωδείο» είναι στην καλύτερη κατάσταση απ` όλα τα κτίσματα μέχρι πίσω. Όντως η ιδιωτική πρωτοβουλία που είχε αναπτυχθεί στο ακίνητο, είχε φέρει καλά αποτελέσματα.

Ερ: Βλέπετε ότι θα τελεσφορήσει αυτή η ιστορία με τα όσα ακούσατε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου; Θα τα αγοράσει ο Δήμος τελικά;

Απ: Ειπώθηκε κάποια στιγμή από συνάδελφο δημοτικό σύμβουλο ο οποίος λόγω της επαγγελματικής ιδιότητας του έχει προφανώς επαφές με κάποιους ιδιώτες εντολείς του, ότι μάλλον υπάρχει και μια διάθεση και πρόθεση από εταιρείες και φυσικά πρόσωπα να δείξουνε το ενδιαφέρον τους και να θέλουν να καταθέσουν προσφορά για τα ίδια ακίνητα. Γιατί ας το πούμε «το φιλέτο» των προσφερόμενων κτιρίων είναι αυτά τα δυο κτίρια.

Ερ: Σε αυτό το ενδεχόμενο ο Δήμος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον ιδιώτη;

Απ: Ότι γίνει θα γίνει στη διαδικασία του πλειστηριασμού, οπότε τα ακίνητα θα κατοχυρωθούν σε όποιον δώσει τη μεγαλύτερη προσφορά. Ο Δήμαρχος πλέον θα πάρει εντολή από την οικονομική επιτροπή , η οποία θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα(σήμερα). Μετά από δυο προσπάθειες οι οποίες δεν ευόδωσαν σε ισάριθμες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (γιατί η διοίκηση ήθελε 27 θετικές  ψήφους που δεν υπήρξαν), πάμε σε μια απόφαση της οικονομικής επιτροπής. Η διοίκηση φρόντισε και θα φροντίσει να καλέσει και τους επικεφαλής ή τους εκπροσώπους των παρατάξεων. Όλες οι παρατάξεις θυμίζω δεν έχουν εκπρόσωπο στην οικονομική επιτροπή.

Ερ: Πάμε στα οικονομικά δεδομένα, πως εσείς το χειριστήκατε τότε, σε ποιο ποσό είχατε καταλήξει σε συμφωνία και που το  βλέπετε να πηγαίνει τώρα το ποσό;

Απ: Αν θυμάμαι καλά ήμασταν τότε στις 150 με 160 χιλιάδες  ευρώ. Στην ουσία σε αυτό το ποσό τότε συμφωνούσε και το έδινε η θυγατρική της τράπεζας, γιατί είχε και την αγωνία να το «ξεφορτωθεί». Τώρα η εκκίνηση ενδεχομένως να είναι από εκείνο το ποσό. Θα δούμε τι θα συζητηθεί από πλευράς Δήμου στην οικονομική επιτροπή.

Ερ: Είναι καθαρά τα δύο ακίνητα;

Απ:  Αυτό το οποίο με προβληματίζει έντονα είναι ότι η ιδιοκτήτρια των ακινήτων η οποία πλέον είναι η τράπεζα δια της θυγατρικής της (Alpha Αστικά Ακίνητα),  αποποιείται των ευθυνών της σε ότι έχει να κάνει  με τα ακίνητα όσον αφορά τόσο από νομικής φύσεως όσο και από τεχνικής. Θεωρεί επιβεβλημένα ότι όποιος θα δώσει προσφορά, θα πρέπει να έχει ερευνήσει για τα βάρη ενδεχομένως των ακινήτων και τις τεχνικές εκκρεμότητες τις οποίες έχουν. Το μόνο που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα για τα κτίσματα αυτά και ειδικά  αυτό που βλέπουμε το παλαιότερο στο δεξί μας χέρι, είναι ότι  έχει και έκθεση  επικινδύνου. Επίσης έχουν χαρακτηριστεί έργα τέχνης.

Ερ: Υπάρχει ένα μικρό ρίσκο για το τι μπορεί να προκύψει μετά την αγορά των ακινήτων;

Απ: Είναι μια διαδικασία απ` ότι μας είπανε και οι νομικοί στο δημοτικό συμβούλιο, ότι είναι ένα καθεστώς διάθεσης των ακινήτων υπό τον όρο της εκκαθάρισης, οπότε αυτό  μάλλον λίγο απλοποιεί τα πράγματα. Όποιος το αποδεχθεί με μια αίτηση στην ουσία αποδοχής, αποποιείται όποιο βάρος υπάρχει στο ακίνητο.

Διαβάστε επίσης