• 8 Μαΐου 2024,

Πώς διαμορφώνεται στην Καβάλα το τοπίο των δημοτικών εκλογών

 Πώς διαμορφώνεται στην Καβάλα το τοπίο των δημοτικών εκλογών

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στον δρόμο για τις δημοτικές εκλογές, για τη διεξαγωγή των οποίων δεν έχουν μείνει παρά λιγότεροι από 6 μήνες, εμφανίζονται αρκετοί υποψήφιοι δήμαρχοι, οι οποίοι μάλιστα έχουν ήδη ανακοινώσει και αρκετούς από τους υποψηφίους δημοτικούς τους  συμβούλους που θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτιά τους.
Πρώτος από όλους ο νυν δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης ο οποίος μάλιστα παρουσίασε εκατό (100), παρακαλώ, υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους σε μία εκδήλωση που έγινε πριν το Πάσχα στο ξενοδοχείο Lucy. Λέγεται μάλιστα ότι πολύ σύντομα θα ανακοινώσει και άλλα 50 με 60 ονόματα.
Ακολουθούν ο Ντίνος Κλειτσιώτης και η Αναστασία Ιωσηφίδου οι οποίοι αν και ανακοίνωσαν ο καθένας τους δικούς του υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, φαίνεται να συνεργάζονται σε μία κοινή πορεία προς τις δημοτικές εκλογές. Συμφώνησαν μάλιστα σ’ αυτή την κοινή τους πορεία να τεθεί επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας εκείνος που θα προηγηθεί σε σχετικό γκάλοπ το οποίο θα διοργανώσουν τις προσεχείς ημέρες. Η κ. Ιωσηφίδου μοιάζει να το θέλει περισσότερο, έχοντας διατελέσει επί 9 χρόνια δημοτική σύμβουλος και μάλιστα την πενταετία 2014-2019 από νευραλγική θέση διοίκησης ως πρόεδρος της Δημωφέλειας. Την ίδια στιγμή ο Ντίνος Κλειτσιώτης δίνει την αίσθηση να βολεύεται και με τη δεύτερη θέση και συνεπώς με έναν δεύτερο ρόλο. Ωστόσο το όνομά του είναι περισσότερο συνδεδεμένο με τη Νέα Δημοκρατία και διότι διετέλεσε βουλευτής Καβάλας του κόμματος αλλά και πρόσφατα διοικητής του Νοσοκομείου διορισμένος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στο σχετικό γκάλοπ δηλαδή που θα διεξαχθεί μάλιστα, όπως ακούγεται, ανάμεσα σε φίλους στελέχη και οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας, θα έχει εξ αυτού του λόγου, ένα κάποιο προβάδισμα.
Ο Μάκης Παπαδόπουλος, επικεφαλής της παράταξης “ο τόπος της ζωής μας”, κατέρχεται για τρίτη φορά στον στίβο των δημοτικών εκλογών επιχειρώντας να καταλάβει τον πολυπόθητο δημαρχιακό θώκο. Είναι σίγουρα ο πιο οργανωμένος από όλους, με στελέχη που εργάζονται πυρετωδώς για την επίτευξη αυτού του στόχου αλλά δεν τα κατάφερε τις δύο προηγούμενες φορές να εκλεγεί έστω και στη δεύτερη θέση ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις την διοίκηση του δήμου Καβάλας. Η περίπτωσή του ενισχύει την άποψη ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κόσμος ψηφίζει χαλαρά και πέρα από πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές. Βασικό ρόλο δηλαδή παίζει το πρόσωπο και κυρίως η προσωπικότητά του εκάστοτε υποψηφίου δημάρχου και η απήχησή του στην τοπική κοινωνία.
Η υποψηφιότητα του Χαράλαμπου Χρυσανίδη αποτέλεσε σίγουρα μία έκπληξη για τα τοπικοαυτοδιοικητικά πράγματα της Καβάλας αν και η θητεία του ως δημάρχου στον πρώην Δήμο Ελευθερών υπήρξε, κατά γενική ομολογία, γόνιμη και παραγωγική. Το προξενιό με τους Κλειτσιώτη και Ιωσηφίδου δεν ευδοκίμησε και ο κ. Χρυσανίδης προτίμησε την μοναχική πορεία.
Η περίπτωση του Γιάννη Εριφυλλίδη, γιου του πρώην Δημάρχου Στάθη Εριφυλλίδη (1999 – 2006), αποτέλεσε σίγουρα μία μεγάλη έκπληξη κυρίως για το γεγονός ότι ερωτοτροπεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται να έχει ανταπόκριση από εκείνη την πλευρά. Τόσο μεγάλη μάλιστα και τόσο ισχυρή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που διεκδικεί μάλιστα και την πρωτιά στις εθνικές εκλογές, μοιάζει να μην θέλει να έχει δικό του υποψήφιο στις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Καβάλας! Αξιοπερίεργη στάση.
Το ΚΚΕ ακούγεται ότι θα επιστρατεύσει και πάλι τον Χρήστο Ποτόλια ενώ είναι άγνωστο τι θα πράξει η ακροδεξιά που στην Καβάλα τα τελευταία χρόνια εμφανίζει μία κάποια δύναμη. Εξέλεξε, ως γνωστόν, στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές έναν δημοτικό σύμβουλο.
Όπως διαμορφώνεται λοιπόν το τοπίο μέχρι αυτή τη στιγμή, φαίνεται να ενισχύεται η θέση του νυν δημάρχου Θόδωρου Μουριάδη δεδομένης της πολυδιάσπασης των δυνάμεών της Νέας Δημοκρατίας αν μάλιστα υπολογίσουμε ότι από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο προσδοκά να έχει κάποια οφέλη και ο Μάκης Παπαδόπουλος δεδομένου ότι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του προέρχονται από αυτόν το χώρο.
Βέβαια ο κ. Μουριάδης αν επιθυμεί μία δεύτερη θητεία δεν θα πρέπει να επαναπαυθεί σε αυτά τα δεδομένα αλλά να σκεφτεί ότι θα υπάρξει και δεύτερη Κυριακή και με βάση αυτό να δράσει και να πράξει αναλόγως. Εγκαίρως όμως.
Θόδωρος Θεοδωρίδης

Διαβάστε επίσης