• 24 Απριλίου 2024,

Αισιοδοξεί ο Αρχέλαος Γρανάς για την επένδυση στα Λουτρά των Ελευθερών

 Αισιοδοξεί ο Αρχέλαος Γρανάς για την επένδυση στα Λουτρά των Ελευθερών

Προχθές Τετάρτη ο Κωστής Σιμιτσής και ο Αρχέλαος Γρανάς συνάντησαν την οικογένεια Χαρακίδη και συζήτησαν μαζί της τις εξελίξεις επί της επένδυσης στα Λουτρά Ελευθερών. Από τις δηλώσεις του κ. Γρανά προκύπτει ότι η επένδυση προοδεύει.

Εξελίσσεται γραφειοκρατικά. Αργά μα σταθερά. Ο επενδυτής είναι εδώ και «ζεστός». Δυστυχώς όμως υπάρχει μέλλον ακόμη, αρκετός χρόνος από εδώ και πέρα, μέχρι να αρχίσουν οι απαραίτητες εργασίες στην περιοχή.

Η συνέντευξη

Ερ: Είχατε την Τετάρτη μια επαφή με την οικογένεια Χαρακίδη, η οποία είναι ο επενδυτής στα Λουτρά των Ελευθερών και πείτε μας για το μεγάλο πλάνο που υπάρχει και  που πρόσφατα εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο.

Απ: Έτσι είναι και έχει αναρτηθεί ήδη και στην εφημερίδα της Κυβέρνησης η έγκριση της επένδυσης. Όλη η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και χθες (προχθές) μετά από ένα-ενάμιση μήνα που είχαμε την τελευταία επαφή με την οικογένεια Χαρακίδη, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης τον κ. Σιμιτσή συνεννοηθήκαμε να πάμε να έχουμε μια νέα ενημέρωση για το που βρίσκεται το πράγμα. Κυρίως αφορούσε τη μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και θα καθορίζει την οριοθέτηση του ρέματος του Μαρμαρά αλλά και την τοποθέτηση των κτιριακών εγκαταστάσεων των χώρων των Λουτρών των Ελευθερών. Αυτή η μελέτη είναι υπό εκπόνηση και ολοκληρώνεται. Μένουν κάποια στοιχεία από τον τεχνικό σύμβουλο του φράγματος και την τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας που θα ορίσει την ποσότητα της ροής σε περίπτωση πλημμύρας. Αυτό κατά συνέπεια θα ορίσει και τις εργασίες που πρέπει να γίνουν στο ρέμα του Μαρμαρά ώστε να αποφύγουμε τις καταστροφές.

Ερ: Μας λέτε ότι πρέπει να υπολογιστούν για την επένδυση το έργο του φράγματος και το ρέμα Μαρμαρά επειδή είναι κοντά;

Απ: Ναι ακριβώς. Πρέπει να υπολογιστούν και αυτά παρόλο που έχει γίνει το φράγμα και αυτό βέβαια μειώνει πολύ τις πιθανότητες πλημμυρών γιατί πλέον αυτό το πράγμα μπορεί να καθορίζει τη ροή του νερού. Αλλά και αυτό πρέπει να αναφέρεται μέσα στη μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων. Είναι ένα στοιχείο απαραίτητο για την ολοκλήρωση της μελέτης.

Ερ: Η μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων αφού εκπονηθεί θα πρέπει μετά να πάει προς έγκριση στα συμβούλια και στα υπουργεία;

Απ: Βέβαια. Πρέπει να εγκριθεί. Είχε γίνει μια η οποία είχε απορριφτεί. Ήταν πρόχειρη, ήταν αντιγραφή κάποιας άλλης που είχε κάνει η εταιρεία. Άλλαξε η εταιρεία η οποία κάνεις τις μελέτες αυτές και φαίνεται ότι είναι πολύ πιο σοβαρή αυτή η εταιρεία γιατί πλέον ολοκληρώνεται και βγαίνει σε συνεννόηση με όλες τις υπηρεσίες για να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα προκειμένου να μην καθυστερήσει άλλο. Τα πράγματα βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Ερ: Έτσι όπως μας τα λέτε αυτή η διαδικασία θα κρατήσει ίσως και ένα χρόνο ακόμη και μετά θα αρχίσουν τα έργα.

Απ: Θέλει ένα χρονικό διάστημα. Ελπίζουμε ότι δεν θα είναι περισσότερο από δυο-τρεις μήνες.

Αυτή τη πληροφόρηση έχουμε.

Ερ: Δηλαδή λέτε εσείς ότι την  Άνοιξη θα αρχίσουν τα έργα στα Λουτρά των Ελευθερών;

Απ: Μπορεί να ξεκινήσουν τα έργα αφού κατατεθούν στις πολεοδομίες εκεί που πρέπει δηλαδή, οι κτηριακές εγκαταστάσεις. Τα σχέδια των κτηριακών εγκαταστάσεων. Αυτό στη μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων (αφού αυτή ολοκληρωθεί) προβλέπει κατά 70% και την τοποθέτηση των σχεδίων αυτών. Επομένως θα μείνει ένα πολύ μικρό μέρος να ολοκληρωθούν πραγματικά οι μελέτες που χρειάζονται για να παραδοθούνε στην πολεοδομία και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Είναι ήδη σαν να έχει αρχίσει η επεξεργασία των εγκαταστάσεων αυτών.

Ερ: Είναι δηλαδή καλά τα πράγματα, είστε αισιόδοξος και μετά τη συνάντηση που πήγατε;

Απ: Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι. Επίσης έχει ολοκληρωθεί η προώθηση στις τοπογραφικές υπηρεσίες των κτηριακών εγκαταστάσεων οι οποίες θα παραμείνουν και θα ανακαινισθούν. Ακόμη απ` ότι μας ανέφεραν γίνεται σε συνεννόηση με μια εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας για να κατασκευάσουν τις κτηριακές εγκαταστάσεις, αυτές που προβλέπονται και τη διαμόρφωση όλων των οδών εκεί. Είναι σε πολύ καλή φάση αυτή η συνεννόηση. Και οι επενδυτές μου λένε ότι είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα.

Ερ: Το καλό νέο είναι ότι ο επενδυτής είναι ζεστός και ξοδεύει χρήμα ενώ το κακό νέο είναι ότι ακόμη δεν φαίνεται ορατή η έναρξη των εργασιών.

Απ: Αυτό είναι εν μέρει αλήθεια. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι θα ξεκινήσουν σε έναν ή δυο μήνες αλλά ελπίζουμε ότι μέσα στην Άνοιξη θα ολοκληρωθεί όλο το πακέτο των εγγράφων. Ακόμη προχωρούν και οι συνεννοήσεις με το Δασαρχείο ώστε οι παρεμβάσεις που θα γίνουν να είναι λειτουργικές για όλο το πλάνο που έχουν στο νου να κάνουν. Βέβαια είναι ουσιαστικό να μην επηρεάζει το περιβάλλον. Δε χρειάζονται δηλαδή παρεμβάσεις όπου θα αλλάζει η φύση.

Αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της επένδυσης.

Ερ: Η Εργοανάπτυξη είναι παρούσα; Χρειάζεται να βοηθήσετε και άλλο τον επενδυτή;

Απ: Νομίζω ότι εμείς επικουρικά βοηθάμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, όπου χρειαστεί.

Παροτρύνοντας και τις υπηρεσίες να επισπεύσουν όλες τις διαδικασίες οι οποίες είναι απαραίτητες ώστε να μην έχουμε καθυστερήσεις μεγάλες. Είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί με τους επενδυτές. Σχεδόν κάθε ένα μήνα, δυο μήνες ερχόμαστε σε επικοινωνία μαζί τους και όποτε χρειαστεί είμαστε στη διάθεση τους να βοηθήσουμε σε ότι μπορούμε για να μην έχουμε καθυστερήσεις.

Διαβάστε επίσης