Αισιοδοξία για τη συμμετοχή των μηχανικών στις εκλογές του ΤΕΕ ΑΜ

 Αισιοδοξία για τη συμμετοχή των μηχανικών στις εκλογές του ΤΕΕ ΑΜ

Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ ΑΜ κ. Σωτήρης Λαζαρίδης μίλησε στην Πρωινή για τις εκλογές του Μάη.

Για μια σειρά από διαδικαστικά θέματα. Κάποια έληξαν φυσιολογικά, άλλα φθάνουν ως την ημέρα των εκλογών. Όλες οι παρατάξεις άλλωστε έχουν τον ίδιο στόχο. Την αυξημένη συμμετοχή των μηχανικών. Τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.

Η συνέντευξη

Ερ:  Έληξε η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων την περασμένη Παρασκευή (22/4) για τις εκλογές του ΤΕΕ. Μιλήστε μας για τα διαδικαστικά των εκλογών ειδικά στο τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας.

Απ: Πράγματι γίνονται εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο, σε όλα τα τμήματα της χώρας. Θα γίνουν την Κυριακή στις 19 Μαΐου. Την Παρασκευή 22 Μαρτίου κατατέθηκαν οι υποψηφιότητες σε όλα τα τμήματα του ΤΕΕ και στο κεντρικό όπου σ’ όλα η  προθεσμία ήταν μέχρι τις 4 το μεσημέρι. Η διαδικασία ήταν ομαλή. Στην Καβάλα προσήλθαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων, τους περιμέναμε στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Μετά την κατάθεση των υποψηφιοτήτων, ακολούθησε ειδική συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής. Η οποία επικύρωσε τις υποψηφιότητες. Οι οποίες στάλθηκαν την Τρίτη στην Αθήνα προκειμένου να γίνει την Τετάρτη η πλήρης και επίσημη επικύρωση των ψηφοδελτίων.

Ερ: Υπάρχει ενδιαφέρον; Είναι όπως παλιά; Μειωμένο ή αυξημένο;

Απ: Θα έλεγα ότι όσο προχωράει ο καιρός, όσο μεγαλώνουμε εμείς που ασχολούμαστε με το Επιμελητήριο, θα έλεγα ότι το ενδιαφέρον αναλογικά δεν αυξάνεται.  Προσπαθούμε να φέρουμε καινούργιες υποψηφιότητες με νέα παιδιά ώστε να μπορούν να αναλάβουν τις τύχες του Τεχνικού Επιμελητηρίου όχι μόνο στην Καβάλα και στη Δράμα αλλά και αλλού. Κάποια στιγμή εμείς πρέπει να αποχωρήσουμε και λόγω ηλικίας αλλά και λόγω αντοχών. Παρόλα αυτά το δικό μας το ψηφοδέλτιο της παράταξης «ΟΡ.ΜΗ.»  ανανεώθηκε κατά 30%. Βρεθήκαν νέοι άνθρωποι που για πρώτη φορά βάζουνε υποψηφιότητα. Φτιάξαμε ένα καλό ψηφοδέλτιο και νομίζω ότι θα έχουμε και πάλι την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Ερ: Θα έρθουν να ψηφίσουν τα μέλη; Έχουν δουλειά τώρα και οι ιδιώτες μηχανικοί. Αυτό επηρεάζει και την εκλογική διαδικασία;

Απ: Αυτό τους απαλλάσσει από το άγχος της καθημερινότητας, οπότε μπορούν να κοιτάξουν και άλλες δραστηριότητες. Στην περίπτωση αυτή να έρθουν να ψηφίσουν στις 19 Μαΐου. Νομίζω ότι είναι στο χέρι μας, να κινητοποιήσουμε τον κόσμο μας, να τους πάρουμε τηλέφωνα, να τους ειδοποιήσουμε με κάθε τρόπο και από τα ΜΜΕ και από της εφημερίδες, ώστε να προσέλθουνε και να δείξουμε συμμετοχή. Την προηγούμενη φορά είχαν ψηφίσει περίπου 750 μηχανικοί σε σύνολο εγγεγραμμένων πάνω από 2.000. Μιλάω και για τους δυο νομούς. Αν πιάσουμε ένα νούμερο γύρω στους 900 με 1.000 μηχανικούς, θα είναι ένα πολύ καλό νούμερο. Οι μηχανικοί από το 2019 που έγιναν οι προηγούμενες εκλογές αυξήθηκαν. Εξ αιτίας αυτού προκύπτει και η αύξηση των εδρών στην Περιφέρεια μας. Ήταν 45 στην αντιπροσωπεία το 2019 και σήμερα είναι 47. Στην Καβάλα 29 και 18 στη Δράμα. Σε αντίθεση με το Δημοτικό Συμβούλιο που μειώθηκαν οι έδρες, στους μηχανικούς αυξήθηκαν.

Ερ: Οι εκλογές θα γίνουν σ’ ένα πολύ καλό κλίμα. Οι παρατάξεις μεταξύ σας, είστε μια χαρά.

Απ: Βέβαια. Συνεργαστήκαμε την τετραετία που πέρασε. Αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και ελπίζω να απλώσει και άλλο. Να γίνει πιο ευρεία. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να διεκδικούμε ο καθένας για τη δική του παράταξη. Έχουμε κάποιες διαφορές, οι οποίες θα έλεγα ότι είναι κεντρικές και εξομαλύνονται όταν έχουμε να κάνουμε με τοπικά τα οποία έχουν απευθείας σύνδεση με τα συμφέροντα των Μηχανικών της Ανατολικής Μακεδονίας.

Ερ: Υπάρχει κάποιο τοπικό ζήτημα που θα ξεχωρίσει την τοπική προεκλογική συζήτηση; Θα συζητήσετε προεκλογικά κάτι συγκεκριμένο ή όχι;

Απ: Στα τοπικά θέματα έχουμε όλοι την ίδια άποψη. Δεν έχουμε μεγάλες και ουσιαστικές διαφορές σε τοπικά θέματα. Σε μεγάλα ζητήματα, ζητήματα πολιτικής που έχουν να κάνουν με το Τεχνικό Επιμελητήριο και την ανάπτυξη, εκεί πέρα βέβαια έχουμε κάποιες διαφορές.

Διαβάστε επίσης