Αργούν οι αποζημιώσεις των αγροτών από την εταιρία που είχε ασφαλισμένο το Ουκρανικό αεροπλάνο

 Αργούν οι αποζημιώσεις των αγροτών από την εταιρία που είχε ασφαλισμένο το Ουκρανικό αεροπλάνο

Με αφορμή την εξέλιξη που παρουσιάζει το θέμα της συντριβής του Ουκρανικού αεροπλάνου σε περιοχή του Δήμου Παγγαίου, την οποία θα επισκεφθούν εκ νέου εκπρόσωποι κρατικού οργανισμού, ο κ. Στέργιος Κεχαγιάς περιγράφει το που είμαστε σήμερα.

Τι έγινε, τι ολοκληρώθηκε στην περιοχή και τι είναι σε εκκρεμότητα.

Αρχικά δηλώνει:

«Εκκρεμεί ένα μεγάλο ζήτημα. Είναι οι αποζημιώσεις που ζητούσαν οι αγρότες από την ασφαλιστική εταιρεία, η οποία είχε μισθωμένο το Ουκρανικό αεροσκάφος. Υπάρχει μια καθυστέρηση σ’ όλο αυτό το θέμα.

Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες και του τρομακτικού του γεγονότος, υπήρξε και μια καταστροφή της παραγωγής αρκετών συμπολιτών μας σε εκείνη την περιοχή. Είναι γύρω στα 460 στρέμματα τα οποία είτε καλλιεργήθηκαν ελλιπώς ή δεν καλλιεργήθηκαν καθόλου.

Μια τελευταία ενημέρωση που είχα από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αντιφιλίππων, οι ενέργειες που είχαν ξεκινήσει οι ίδιοι οι αγρότες με την υποστήριξη του Δήμου Παγγαίου, δεν κατέληξαν σε κάποιο τεράστιο ποσό που έχει εκτιμηθεί.

Αν δεν κάνω λάθος είναι γύρω στις 100.000 ευρώ οι αποζημιώσεις που έπρεπε και πρέπει να δοθούν σε αυτούς τους παραγωγούς. Βέβαια μη ξεχνάμε ότι απώλειες εισοδήματος είχαμε και εμείς.  Είχαμε βλάβες και ο Δήμος Παγγαίου και η ΔΕΥΑ Παγγαίου. Είχαμε βλάβες με την πτώση του αεροσκάφους στα δίκτυα, στα αντλιοστάσια».

Σχετικά με την αξιοπιστία αυτού που πρέπει να αποζημιώσει τους αγρότες της περιοχής, ο κ. Κεχαγιάς σημειώνει:

«Με τη λογική της αποκατάστασης του εδάφους, την επιμέλεια την είχε ο εμπορικός ακόλουθος του Ουκρανικού προξενείου της Θεσσαλονίκης. Εκεί οι ενέργειες έγιναν γρήγορα και αποδόθηκε γρήγορα ο χώρος στους αγρότες.

Αν και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχε μια δέσμευση έκτασης 10 στρεμμάτων. Όλα τα υπόλοιπα τμήματα είχαν αποσυρθεί από τη δέσμευση. Ήταν ένα σημείο των 10 στρεμμάτων, το οποίο είχε παραμείνει μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου του 2022 εγκλωβισμένο.

Ήταν μια πρωτοβουλία του Ελληνικού κράτους με ενέργειες του Δημάρχου Παγγαίου και του Σταύρου Κιβράκη αλλά και της διευθύντριας του ΕΛΓΑ. Κατευθυνόταν πρώτα να αποζημιώσει το Ελληνικό κράτος τους αγρότες και στη συνέχεια το Ελληνικό κράτος να ζητούσε τις αποζημιώσεις αυτές από την ασφαλιστική εταιρεία. Τώρα δεν ξέρω τι γίνεται γιατί η Ουκρανία είναι και σ’ ένα μακροχρόνιο πόλεμο».

Διαβάστε επίσης