• 5 Μαΐου 2024,

Άλκης Ζοπόγλου: «Ο κόσμος αρχίζει και αφομοιώνει την καινούρια πραγματικότητα του Cosmopolis»

 Άλκης Ζοπόγλου: «Ο κόσμος αρχίζει και αφομοιώνει την καινούρια πραγματικότητα του Cosmopolis»

Με τις εκδηλώσεις του προηγούμενου τριήμερου ολοκληρώθηκε το φετινό φεστιβάλ Cosmopolis.

Η τελευταία και Φθινοπωρινή ενότητα ήταν το Cosmoclassical. Παλιότερα το αναφέραμε ως φεστιβάλ «Παπαϊωάννου». Φέτος το Cosmopolis δεν είχε προβλήματα λόγω μέτρων κορωνοϊού. Έγινε – σε πολύ μεγάλο βαθμό- όπως το τροποποίησε, το επηρέασε ο καλλιτεχνικός του διευθυντής κ. Άλκης Ζοπόγλου. Σε αυτόν ο λόγος.

Η συνέντευξη

Ερ: Το Cosmopolis του 2022 τελειώνει με τις εκδηλώσεις 2 έως 4 Δεκέμβρη.

Απ: Για το 2022 αυτό το τριήμερο που μας έρχεται (αυτό που πέρασε) είναι η καταλυτική ημερομηνία. Είναι οι τελευταίες εκδηλώσεις του Cosmopolis για αυτή τη χρονιά. Αισίως έχουμε ολοκληρώσει μια κανονική περίοδο του φεστιβάλ. Τα προηγούμενα δύο χρόνια είχαμε αυτή την αναποδιά με τον κορωνοϊό και δυστυχώς δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε όλο το φάσμα των σκέψεων, οι οποίες υπήρχαν και οι οποίες είχαν κατατεθεί. Αυτή τη χρονιά- φέτος- το φεστιβάλ εξελίχθηκε σ’ όλη του τη διάρκεια και σε όλο το μήκος όσον αφορά τις δραστηριότητες του.

Ερ: Είστε ικανοποιημένος;

Απ: Θεωρώ ότι το πρόσημο είναι πραγματικά θετικό. Θεωρώ ότι η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη. Είναι καινούριο το μοντέλο του φεστιβάλ που υλοποιείται, διαφορετικό από αυτό που υπήρχε. Νομίζω ότι αρχίζει και γίνεται κομμάτι της καθημερινότητας μας και ο κόσμος ανταποκρίνεται σταδιακά με πολύ μεγάλη και θετική ενέργεια απέναντι σε αυτό.

Ερ: Αρκετά προηγούμενα χρόνια είχαμε να κάνουμε με ένα Cosmopolis που ήταν για 4 μέρες στη Παναγία. Το κοινό πρέπει να πάρει λίγο χρόνο για να συνηθίσει αυτό το καινούριο.

Απ: Αυτό είναι πολύ σημαντικό που λέτε και συμβαίνει μ’ όλες τις διοργανώσεις και με τις μεγάλες αλλαγές που γίνονται σε αυτές. Το κοινό στην περιοχή χρειάζεται να πάρει αυτό το χρόνο και να αφομοιώσει το καινούριο μοντέλο πραγματοποίησης. Νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Θεωρώ ότι ο κόσμος είναι πάρα πολύ θετικός. Γίνονται πράγματα τα οποία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη συνείδηση τους. Σιγά-σιγά αρχίζει και αφομοιώνει τη καινούρια πραγματικότητα. Ειλικρινά και σαν ομάδα εμείς οι διοργανωτές είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.

Ερ: Δυο χαρακτηριστικά έχει το καινούριο Cosmopolis. Η επιμήκυνση χρονικά, που το καταλάβαμε από την πρώτη στιγμή, και η περισσότερη μουσική. Πολλή μουσική. Αυτά είναι τα δυο καινούρια στοιχεία του Cosmopolis.

Απ: Έτσι ακριβώς είναι. Έχουμε κάνει με ιδιαίτερο focus στη μουσικά εκτός από την επέκταση τη χρονική. Γιατί το πιστεύω μας είναι ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ το οποίο θα έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ο κόσμος να ξέρει ότι θα βρεθεί στην πόλη γιατί θα δει πολύτιμα μουσικά γεγονότα και απόδειξη αυτού είναι ότι έχουν συμμετάσχει στο φεστιβάλ μερικοί από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες σε όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Ο προσανατολισμός πάντως είναι να δώσουμε πολύ μεγάλη έμφαση σε ένα κυρίως μουσικό φεστιβάλ χωρίς αυτό να αναιρεί την πραγματοποίηση παράλληλων εκδηλώσεων οι οποίες θα υποστηρίξουνε το βασικό στόχο του φεστιβάλ.

Ερ: Είναι και πολύ πιο νεανικό πλέον το Cosmopolis.

Απ: Όλα αυτά είναι ένα κομμάτι μιας ανανέωσης. Σε κάθε περίπτωση τα φεστιβάλ χρειάζονται και το νεανικό κοινό. Είναι απαραίτητο γιατί το νεανικό κοινό είναι αυτό που θα στηρίξει ένα θεσμό για τα επόμενα 20-30 χρόνια. Χρειάζονται οπωσδήποτε και οι άνθρωποι που τόσα χρόνια ήταν πιστοί φίλοι του φεστιβάλ. Νομίζω ότι προσπαθούμε προς όλες αυτές τις κατευθύνσεις.

Ερ: Πείτε μας για το Cosmopolis του 2023. Τι έχετε κατά νου να αλλάξετε, να προσθέσετε, ότι  μπορείτε γιατί ακόμη είμαστε στις αρχές του Δεκέμβρη.

Απ: Βλέποντας ένα θεσμό να στήνεται σχεδόν από την αρχή, είναι σίγουρο ότι και εμείς οι ίδιοι διαπιστώνουμε αδυναμίες. Οπότε όλες αυτές τις αδυναμίες τις έχουμε καταγράψει. Είμαστε άνθρωποι που ακούμε αυτό συμβαίνει γύρω μας και βλέπουμε. Οπότε είμαστε σε μια διαδικασία πόσες από τις αδυναμίες θα προσπαθήσουμε να τις διορθώσουμε και ταυτόχρονα στήνουμε ένα καινούριο πρόγραμμα με βάση όλη αυτή την εμπειρία που αποκομίζουμε μέσα από τα 2-3 προηγούμενα χρόνια που διαχειριζόμαστε όλο αυτό το θεσμό. Οι θεσμοί είναι ένα ζωντανό αντικείμενο. Θεωρώ ότι έχουνε ψυχή. Δηλαδή είναι διαφορετικός ο κόσμος που συμπεριφέρεται ένας θεσμός αν γίνει στην Καβάλα, αν γίνει στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στο εξωτερικό κτλ. Εδώ υπάρχει μια ιδιαίτερη πραγματικότητα η οποία διαμορφώνεται με βάση τα τοπικά χαρακτηριστικά και αυτά τα χαρακτηριστικά ορίζουν τη συνέχεια του φεστιβάλ και πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη για να μπορούμε να προχωράμε και να γινόμαστε καλύτεροι.

Διαβάστε επίσης