• 29 Απριλίου 2024,

Αλλαγή γεωγραφικών ορίων για τις εγγραφές των μαθητών στα δημοτικά σχολεία

 Αλλαγή γεωγραφικών ορίων για τις εγγραφές των μαθητών στα δημοτικά σχολεία

Η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας κ. Αθανασία Γαϊτανίδου ενημέρωσε χθες για τη διαδικασία των δωρεάν σχολικών γευμάτων.

Πρόγραμμα που άρχισε και υλοποιείται κανονικά στο Ν. Καβάλας. Με ένα επιπλέον σχολείο φέτος. Για το πρόγραμμα όλα πηγαίνουν καλά αν και συχνά οι μαθητές μεταφέρουν το φαγητό σπίτι τους. Όπου γευματίζουν.

Ενδιαφέρον έχει η γνωστοποίηση έναρξης της διαδικασίας αλλαγής των γεωγραφικών ορίων. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει ο τρόπος κατανομής των μαθητών στα δημοτικά όλου του Νομού. Αλλάζουν τα γεωγραφικά όρια κάθε σχολείου. Σύμφωνα και με τη διεύθυνση κατοικίας κάθε μαθητή. Τέτοια αλλαγή έχει να γίνει από το 2011.

Η συνέντευξη

Ερ: Θέλουμε να μας ενημερώσετε για το θεσμό των σχολικών γευμάτων σε αρκετά δημοτικά σχολεία του νομού Καβάλας. Έχει ξεκινήσει φέτος; Είναι ίδιος ο αριθμός των ωφελούμενων μαθητών και σχολείων;

Απ: Το πρόγραμμα ξεκίνησε και τη φετινή σχολική χρονιά όπως προγραμματίστηκε, σύμφωνα με τις εγκυκλίους που κοινοποιήθηκαν. Φέτος τα ωφελούμενα σχολεία είναι 19, προστέθηκε ένα ακόμη σχολείο. Τα γεύματα τα οποία μοιράζονται στους μαθητές είναι γύρω στα 1.884 την ημέρα και υπάρχει δυνατότητα να φτάσουμε στα 2.072 την ημέρα. Υπάρχει μια δυναμική σε σχολεία με εγγραφές και μετεγγραφές μαθητών. Τα 18 δημοτικά σχολεία είναι του Δήμου Καβάλας και ένα σχολείο είναι του Δήμου Παγγαίου.

Ερ: Πως πάει το πρόγραμμα; Είναι πλέον προχωρημένο, δεν είναι η πρώτη χρονιά του. Έχει «απορροφηθεί» από τη διαδικασία τη σχολική, τη λειτουργία ενός σχολείου;

Απ: Έχει «απορροφηθεί» η διαδικασία. Έχει γίνει καθημερινότητα από τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων. Τα γεύματα παραλαμβάνονται κανονικά στην ώρα τους, ελέγχεται κανονικά η θερμοκρασία και δίνονται στους μαθητές έτσι ώστε να γευματίσουν.

Ερ: Έχουμε ακούσει ότι σε ορισμένες λίγες περιπτώσεις τα παιδιά παίρνουν το φαγητό στο σπίτι τους.

Απ: Αυτό συμβαίνει όταν η κτηριακή υποδομή δεν είναι κατάλληλη έτσι ώστε να μπορούν φάνε τα παιδιά στο σχολείο. Όταν δηλαδή δεν υπάρχει αίθουσα κατάλληλη όπως διαμορφώνεται στα περισσότερα σχολεία με το ολοήμερο. Επειδή μοιράζεται σε όλα τα παιδιά του σχολείου, δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι. Σε αυτές τις περιπτώσεις μόνο μεταφέρεται το γεύμα σπίτι.

Ερ: Γνωρίζετε ποιος επαγγελματίας με διαγωνισμό,φανταζόμαστε μεταφέρει το φαγητό, το παρασκευάζει και το ετοιμάζει;

Απ: Ναι γίνεται μετά από διαγωνισμό. Είναι εταιρία από την Κομοτηνή.

Ερ: Τα άλλα θέματα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων πως είναι; Τελείωσε και ο Νοέμβρης, έχουμε μπει σε ρυθμούς κανονικότητας;

Απ: Έχουμε μπει. Κλείνουμε, ολοκληρώνουμε το α’ τρίμηνο. Κάποια κενά που είχαμε, τα οποία δημιουργήθηκαν από άδειες εκπαιδευτικών, χθες (προχθές) καλύφθηκαν. Πρόκειται για εκπαιδευτικούς της γενικής αγωγής που εμφανίστηκαν στα σχολεία. Δεν υπάρχουν κενά. Απλά όταν προκύπτει κάποια ανάγκη άδειας, δίνεται η δυνατότητα, δηλώνουμε σχετικά και στη συνέχεια έρχεται ο εκπαιδευτικός που θα αντικαταστήσει. Της ειδικής αγωγής έχουν έρθει όλοι όσοι έπρεπε την προηγούμενη εβδομάδα. Η δεύτερη φάση ολοκληρώθηκε και αυτοί ανέλαβαν υπηρεσία. Οπότε είμαστε σε μια κανονικότητα στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας.

Ερ: Τα παράπονα που είχαν οι γονείς για τις συγχωνεύσεις τμημάτων ή τα μεγάλα τμήματα… Τι γίνεται επ’ αυτού;

Απ: Επ’ αυτού του θέματος ξεκινάει τώρα  μια διαδικασία σε συνεργασία με τους διευθυντές, διευθύντριες των σχολικών μονάδων, τους συλλόγους εκπαιδευτικών και τους συλλόγους γονέων έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια διαφορετική γεωγραφική κατάσταση για τα σχολεία. Για να μην έχουμε το φαινόμενο να έχουμε δυο ταχυτήτων εκπαιδευτικούς και μαθητές. Γιατί έχουμε το φαινόμενο να έχουμε μέσα στην πόλη 24-25 παιδιά σε ένα σχολείο και στο όμορο σχολείο να έχουμε 7-8-9 παιδιά. Ακόμη και 5 μαθητές. Θα αλλάξουν τα γεωγραφικά όρια. Ήρθε ο καιρός. Δεν έχει παρθεί απόφαση για τα λεγόμενα γεωγραφικά όρια την τελευταία δεκαετία. Εκτός από μια του 2019, που χρειάστηκε να αλλάξουν τα όρια για τους μαθητές από το 20ο σχολείο το οποίο έκλεισε.

Ερ: Λέτε άρα ότι θα αλλάξουν μετά από 10 χρόνια τα όρια για κάθε δημοτικό σε όλο το νομό μας;

Απ: Σε συνεργασία με ομάδες όμορων σχολείων θα αλλάξουν τα όρια για να μην έχουμε δυο ταχυτήτων εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Ερ: Αυτό θα ισχύει με τις εγγραφές που θα γίνουν για το 2023-2024;

Απ: Φυσικά μιλάμε για το επόμενο σχολικό έτος. Δεν αιφνιδιάζουμε.

Διαβάστε επίσης