Αμέρικα

 Αμέρικα

 

Οι ενδογενείς αντιφάσεις και αντινομίες του καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο εδώ και καιρό βρίσκεται στο ανώτερο στάδιο ανάπτυξής του, οδήγησαν μέσω της εκλογής του νέου προέδρου των Η.Π.Α. στο τέλος της παγκοσμοιοποίησης στη χώρα που τη γέννησε,τη παρήγαγε και την αναπαρήγαγε. Σε πρώτη ανάγνωση το συμπέρασμα το οποίο συνάγεται, από το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, είναι ότι τελείωσε αυτή η φάση της «παγκοσμοιοποίησης», χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι το χρηματιστηριακό κεφάλαιο δεν εξακολουθεί να είναι ο άρχων και ο ρυθμιστής της παγκόσμιας οικονομίας. Οι τράπεζες των Η.Π.Α. χρηματοδότησαν με 56 εκατομμύρια δολάρια την προεκλογική εκστρατεία της υποψηφίου των Δημοκρατικών, ενώ με 246.000 δολάρια την αντίστοιχη των Ρεπουμπλικάνων.

Μία άλλη αντινομία, αυτή του εκλογικού συστήματος των Η.Π.Α., οδήγησε να μην είναι στην εξουσία το κόμμα που πήρε 2 εκατομμύρια ψήφους περισσότερους από τους Ρεπουμπλικάνους, διότι αυτοί επικράτησαν σε πολιτείες κλειδιά, όπου και εξέλεξαν περισσότερους εκλεγμένους στα νομοθετικά σώματα των Η.Π.Α. Αυτό σημαίνει ότι η προεκλογική τους εκστρατεία και καλύτερα σχεδιασμένη ήταν στρατηγικά και εξαιρετικά στοχευμένη. Κατά μία άλλη εκδοχή, διαφορετικά θα ήταν τα αποτελέσματα εάν αντί της Κλίντον ,υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών ήταν ο Bernie Sanders και ότι αυτή ίσως ήταν μία εσκεμμένη επιλογή ήττας του κυρίαρχου κατεστημένου, καθώς η ψήφος των πολιτών ήταν ψήφος αντί-Κλίντον, παρά υπέρ του Τράμπ.

Εμείς θα προτείναμε στην εγχώρια εξουσία να εξετάσει σοβαρά το εκλογικό σύστημα των Η.Π.Α., καθώς στηρίχθηκε από την έως πρότινος ηγεσία των Η.Π.Α., εξ ου και η επίσκεψη του απερχομένου και ηττημένου προέδρου τους στη χώρα μας, αυτές τις ημέρες και επισημαίνουμε ότι οι φωτογραφίες αποτυπώνουν πάντα τη πραγματικότητα στατικά και όχι δυναμικά, έχουν δηλαδή ακραιφνώς πρόσκαιρα αποτελέσματα, πόσω μάλλον όταν ο μεγάλος επισκέπτης μας, στη χώρα δεν έχει επί της ουσίας να προσφέρει τίποτα. Ό,τι ήταν να προσφέρει, το έχει ήδη προσφέρει.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στις Η.Π.Α., το οποίο ακολούθησε το υπέρ του BREXIT δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία, θα αποκτήσει μεγαλυτέρας διαστάσεως πολιτική σημασία, εάν οι εκλογές του 2017 κυρίως στη Γαλλία και λιγότερο σε Ιταλία και Γερμανία, συντεταγμένως φέρουν παρόμοια αποτελέσματα. Τούτο βεβαίως θα σημάνει και το τέλος της φαρσοκωμωδίας που λέγεται Ε.Ε.

Πρώτη φορά στην ιστορία των Η.Π.Α., πολίτες διαδηλώνουν εναντίον του προσφάτως εκλεγέντος προέδρου των και πριν καν αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του. Τούτο είναι ένα γεγονός μη αναμενόμενο, το οποίο και εκπλήσσει και ενδεχομένως να προευαγγελίζεται τριγμούς στον κλονισμένο, ούτως ή άλλως, κοινωνικό ιστό των Η.Π.Α., κάτι το οποίο και θα αποδειχθεί εντός του 2017.

Εκείνο το οποίο ουδόλως μας εκπλήσσει και μας ταράσσει, διότι πλέον έχουν απροκαλύπτως αποκαλυφθεί, είναι το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,που απαγορεύει ειρηνικές συγκεντρώσεις και πορείες Ελλήνων πολιτών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθιστώντας αυτές παράνομες, για το διήμερο της επίσκεψης του απερχομένου και ηττημένου προέδρου των Η.Π.Α. Αυτή τη κυβέρνηση να τη χαίρονται πραγματικά και για τη δημοκρατική της ευαισθησία, μαζί με όλα τα ουκ ολίγα υπόλοιπα, όσοι ακόμη εναπομείναντες εξακολουθούν να τη στηρίζουν. Επισημαίνουμε απλώς ότι η ευλογία Ομπάμα και Κλίντον που είχε έληξε και στις διαφαινόμενες αλλαγές που επέρχονται στη παγκόσμια στρατηγική γεωπολιτική σκακιέρα, αυτή η κυβέρνηση ως παίκτης ήταν και είναι ανύπαρκτος.

Τα συνταγολόγια της εξουσίας είναι πάντα τα ίδια, ακόμη και στη περίπτωση που μία κυβέρνηση αυτοβαφτίζεται ¨αριστερή”. Αυτές τις “αριστερές”κυβερνήσεις, τις έχουμε γνωρίσει και ίσως η κυβέρνηση των Η.Π.Α. είναι περισσότερο “αριστερή” από αυτή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού επιτρέπει στους πολίτες της να διαδηλώνουν εναντίον του νεοεκλεγέντος προέδρου τους.

Experimentia est optima magistra.

Υ.Γ. Το 1948 ήμασταν αλλού και το 2034 αλλού θα είμαστε. Σήμερα όμως 14-11-2016 είμαστε εδώ, 348.400 χιλιόμετρα μακριά από τη Σελήνη, στη Γη.

 

Γιώργος Καλεάδης

Πρόεδρος Πυρικαύστου Ελλάδας,

οικονομολόγος, συγγραφέας

Διαβάστε επίσης