Ανακύκλωση: μία σοβαρή υπόθεση για την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη

 Ανακύκλωση: μία σοβαρή υπόθεση για την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη

Όπως επισημάναμε και σε πρόσφατη ανακοίνωσή μας (8 Νοεμβρίου), η Δημοτική Αρχή οφείλει να προωθεί την ανακύκλωση συστηματικά και με «έξυπνους» τρόπους σε πολίτες και φορείς, αλλά και να βάλει σε προτεραιότητα την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (που έχει αποφασιστεί σε περιφερειακό επίπεδο να ολοκληρωθεί μέχρι το 2019), όπως εξάλλου δεσμεύτηκε.

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ ΑΥΤΟ. Οι κάδοι της ανακύκλωσης συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται σαν κάδοι σκουπιδιών, με αποτέλεσμα τα ανακυκλώσιμα υλικά να αναμιγνύονται με σκουπίδια και να επιβαρύνεται η διαλογή και η επεξεργασία τους. Συνεπώς, οι ΔΡΑΣΕΙΣ για την προώθηση της ανακύκλωσης (όπως αυτή που οργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή) ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.

ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που σχεδιάζεται στην περιοχή μας. Η άγνοια στην οποία μάς έχει αφήσει η Δημοτική Αρχή και η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. καλλιεργεί την παραπληροφόρηση και την ανασφάλεια.

Εμείς θα βλέπαμε υπό προϋποθέσεις θετικά την εγκατάσταση της Μονάδας είτε στο Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟ.ΠΑ.) είτε στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.). Χρειάζεται όμως να γνωρίζουμε ποιες τεχνολογίες θα χρησιμοποιήσει η Μονάδα, ώστε να εκτιμηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να αποφασιστεί η τελική χωροθέτηση.

Ο Δήμος Καβάλας έχει συμφέρον να προωθήσει τη λύση του ΒΙΟ.ΠΑ., γιατί συμμετέχει στη διαχείρισή του και οφείλει να ενδιαφέρεται για την αξιοποίησή του, αφού έχει ξοδέψει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την κατασκευή του. Η εγκατάσταση μίας τέτοιας Μονάδας εκεί «θα ζωντανέψει» αυτή την τόσο «ταλαιπωρημένη» επιχειρηματική ζώνη, προσελκύοντας και άλλες επιχειρήσεις και δημιουργώντας έτσι εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή μας.

Μία τέτοια θετική εξέλιξη, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση πριν από λίγες ημέρες του νέου Αναπτυξιακού Νόμου (παρά τις σημαντικές ανεπάρκειές του), αποτελεί μία καλή ευκαιρία για τον Δήμο Καβάλας να εισηγηθεί και στους άλλους 2 μετόχους του ΒΙΟ.ΠΑ., την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και το Επιμελητήριο, την εκπόνηση ενός σχεδίου αξιοποίησης και προώθησης του ΒΙΟ.ΠΑ. για τα επόμενα χρόνια.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΟΜΩΣ ΠΙΕΖΕΙ.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ Η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2019. ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΡΓΗΣΕΙ.

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης