Αναπόφευκτες οι αυξήσεις σε ψωμί και αρτοσκευάσματα

 Αναπόφευκτες οι αυξήσεις σε ψωμί και αρτοσκευάσματα

Ο κ. Θωμάς Χατζούλης διετέλεσε πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Ν. Καβάλας. Σήμερα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Η εμπειρία του είναι μεγάλη και η γνώση του το ίδιο. Μίλησε στην Πρωινή για τις επικείμενες αυξήσεις στο ψωμί, τις οποίες τις περιγράφει ως αναπόφευκτες. Τις αποδίδει δε στις αυξήσεις της ενέργειας (ρεύμα, καύσιμα) και του αλευριού.

Η συνέντευξη

Ερ: Έχει αυξηθεί η τιμή του ψωμιού ή υπάρχει στις προθέσεις σας -ως κλάδος- να αυξηθεί στις επόμενες μέρες;

Απ: Κοιτάξτε, δεν έχω εικόνα απ` όλα τα Αρτοποιεία γιατί ο καθένας επιλέγει τη δική του επιχείρηση, τα δικά του έξοδα και ανάλογα πράττει. Εκείνο που προβλέπω εγώ προσωπικά είναι ότι δεν νομίζω να είναι εύκολο κάποιος να κρατήσει τις τιμές εκεί που είναι. Έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση στην τιμή του αλεύρου, έχουμε αυξήσεις στην ενέργεια εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μη ξεχνάμε ότι έχουμε περίπου 13 χρόνια η τιμή των αρτοσκευασμάτων και του ψωμιού όπου η τιμή είναι αμετάβλητη. Εγώ βλέπω ότι θα έχουμε αυξήσεις. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να συγκρατήσω το κόστος εκεί που βρίσκεται χωρίς να κάνω κάποιες ανατιμήσεις.

Ερ: Μπορείτε να υπολογίσετε τις αυξήσεις σας και ποια προϊόντα θα αφορούν;

Απ: Αν εξαιρέσεις την ενέργεια, η πρώτη ύλη ανεβαίνει συνέχεια  εδώ και πολλά χρόνια αλλά τώρα με την αύξηση του αλευριού που έγινε ξαφνικά, κυρίως τη μεγάλη αύξηση θα την έχουνε τα προϊόντα που έχουνε πολύ ζυμάρι. Κυρίως το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι το αλεύρι, η πρώτη του ύλη όπως τα ψωμιά και τα αρτοσκευάσματα.

Ερ: Ένα ψωμί κάνει σήμερα 1 ευρώ, πόσο μπορεί να πάει η τιμή του;

Απ: Εγώ σκέφτομαι προσπαθώντας να συγκρατήσω τις τιμές πιστεύω ότι θα ανέβει 20 λεπτά. Αύξηση δηλαδή 20%.

Ερ: Τι σημαίνει αυτό που λέτε ότι ξαφνικά ανέβηκε η τιμή του αλεύρου;

Απ: Κυρίως αυτό οφείλεται στο σιτάρι. Από εκεί ξεκινάει όλη η ιστορία. Η τιμή του σιταριού ήταν 15-20 λεπτά και έχει πάει στα 50 λεπτά και αυτό λόγω της ξηρασίας που υπήρχε στη Ρωσία απ` ότι διαβάζω, βροχές στον Καναδά και όλα αυτά τα οποία συνέβησαν.

Ερ: Πως ήταν το καλοκαίρι για τα Αρτοποιεία του νομού Καβάλας;

Απ: Πήγε καλά το καλοκαίρι για όλους μας, εμείς δεν είμαστε κάτι το ξεχωριστό. Μετά τις 15 Ιουλίου υπήρχε ο τουρισμός. Οι συνάδελφοι που είχαν κεντρικά  καταστήματα τα οποία βρισκόταν σε επαφή με πολλούς τουρίστες , δούλεψαν πάρα πολύ καλά. Είχαμε μια καλή χρονιά, τηρουμένων των αναλογιών και με όλα αυτά που συμβαίνουν.

Ερ: Τι λέτε για το υπόλοιπο της περιόδου, το μέλλον με βάση τις αυξήσεις ενώ παράλληλα έχετε τον ανταγωνισμό με τα Σούπερ Μάρκετ;

Απ: Το πρόβλημα μας τα τελευταία χρόνια ήταν οι αυξήσεις της ενέργειας και μετά των πρώτων υλών. Το αλεύρι τώρα ανέβηκε πολύ, η ενέργεια ανεβαίνει εδώ και χρόνια. Εμείς θα προτιμούσαμε αυτά τα κόστη να κρατηθούνε χαμηλά και αυξηθούν οι μισθοί για να υπάρχει και στον κόσμο μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη. Δυστυχώς αυτό δεν πάει έτσι.

Όταν λέμε ενέργεια εννοούμε το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα. Κυρίως τα τελευταία χρόνια τα ρεύμα. Εμείς σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτιόμαστε από το ρεύμα.

Ερ: Αυτά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για τη συγκράτηση της τιμής θα βοηθήσουν ή είναι νωρίς ακόμη;

Απ: Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη. Στην Ελλάδα έχουμε το πιο ακριβό ρεύμα. Τώρα λένε αλλά πρέπει να περιμένουμε ενώ ήδη είμαστε πολύ ψηλά. Εδώ και χρόνια πληρώνουμε πάρα πολλά λεφτά για ρεύμα.

Διαβάστε επίσης