Αναπτυξιακή Κ.Υ.Α. για το λιμάνι και το κτίριο στη θέση των παλαιών αποθηκών

 Αναπτυξιακή Κ.Υ.Α. για το λιμάνι και το κτίριο στη θέση των παλαιών αποθηκών

Μετά από αναμονή δύο και πλέον ετών ο ΟΛΚ έλυσε χθες ένα ακόμη βασικό του πρόβλημα, το οποίο έχει στενή σχέση με την μεγάλη επένδυση στο κεντρικό λιμάνι. Εννοούμε την κατασκευή ενός νέου και μεγάλου κτιρίου στη θέση των παλαιών αποθηκών που κατεδαφίστηκαν τον Νοέμβρη του 2014.

Χθες εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία εγκρίνεται η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο του Κεντρικού Λιμανιού «Απόστολος Παύλος». Τώρα το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μπορεί να εισηγηθεί τις χρήσης γης- τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης που θα είναι το περιεχόμενο Προεδρικού Διατάγματος. Πρόκειται για προϋπόθεση που ζητά η Πολεοδομία για να εκδώσει άδεια στο νέο κτίριο που θέλει να κατασκευάσει στη θέση των παλαιών αποθηκών ο επενδυτής κ. Σωτήρης Γεωργούλιας.

Πριν από δύο χρόνια με τις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών και φορέων (αλλά και με διαβούλευση) ο ΟΛΚ άρχισε την προσπάθεια προκειμένου χθες να υπάρξει μια πολυπόθητη Κ.Υ.Α. Χθες ο κ. Φάμελλος και ο κ. Κουρουμπλής την υπέγραψαν κι έτσι το όλο θέμα έληξε θετικά. Φυσικά και η γραφειοκρατία έβαλε το χεράκι της προκειμένου το αυτονόητο να αργήσει αρκετά.

Στην Κ.Υ.Α. υπάρχει η πρόβλεψη «Στη χωρική ενότητα της Ιχθυόσκαλας προβλέπεται η διαμόρφωση χώρου στάθμευσης, σε  χερσαία επιφάνεια που θα προκύψει από επίχωση σε μήκος 240m και πλάτος 40m μεταξύ

παλαιού μώλου και κρηπιδώματος ιχθυόσκαλας, με σύγχρονη λειτουργία-μηχανοργάνωση, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στάθμευσης στη συγκεκριμένη περιοχή». Ο ΟΛΚ ωστόσο επιθυμεί να κάνει την μικρότερη δυνατή επίχωση ώστε να «βρει» βάθος 4 μέτρων. Αντί να κάνει παρκινγκ θα εξυπηρετήσει τα αλιευτικά σκάφη που πλέον θα δένουν εκεί και όχι στο κεντρικό λιμάνι.

Στην ίδια Κ.Υ.Α. μνημονεύεται η δυνατότητα λειτουργίας υδατοδρομίου: «Στη χωρική ενότητα του Κεντρικού Λιμένα, η υφιστάμενη κατάσταση ενισχύεται με εγκατάσταση συστήματος πλωτών προβλητών και υδατοδρόμιο ενώ προτείνεται η μη υλοποίηση του έργου επίχωσης στα δυτικά του κεντρικού λιμένα. Στην περιοχή των παλαιών αποθηκών θα δημιουργηθούν χώροι αναψυχής, πολιτισμού, εμπορικών, τουριστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων για την εξυπηρέτηση των χρηστών του Λιμένα, στο πλαίσιο ανάλογων προβλέψεων του ισχύοντος προγραμματικού σχεδίου οι οποίες διατηρούνται».

===========================================================

Διαβάστε επίσης