Ανησυχία αγροτών για την παρατεταμένη ανομβρία: Δηλώσεις του προέδρου του συλλόγου Δήμου Νέστου

 Ανησυχία αγροτών για την παρατεταμένη ανομβρία: Δηλώσεις του προέδρου του συλλόγου Δήμου Νέστου

Εκλογική διαδικασία κάνει σήμερα στη Χρυσούπολη ο σύλλογος αγροτών Δήμου Νέστου.

Πρόκειται να εκλεγεί νέο 7μελές διοικητικό συμβούλιο για τα επόμενα 3 χρόνια. Ο πρόεδρος του απερχόμενου δ.σ. κ. Σάββας Αργυράκης επεσήμανε χθες το πρόβλημα που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν οι αγρότες εξ αιτίας του ήπιου φετινού Χειμώνα:

«Η ανομβρία στιγμάτισε και την περσινή περίοδο. Ήταν κάτι που φάνηκε και στην ποσότητα και στην ποιότητα του ακτινιδίου που παράγεται στην περιοχή μας. Δυστυχώς και φέτος και έως τώρα, δεν έχουμε βροχές. Είναι κάτι ανησυχητικό. Δεν είχαμε και δεν έχουμε ούτε χιονοπτώσεις.

Ακόμη και στα βουνά. Στα βουνά της Βουλγαρίας. Γιατί έτσι θα εμπλουτίζονταν με περισσότερο νερό το φράγμα του Θησαυρού στα ορεινά του Ν. Δράμας. Το συγκεκριμένο νερό το χρειαζόμαστε για την άρδευση της περιοχής.

Ένα πρόβλημα ήταν ο ήπιος Χειμώνας φέτος και ένα άλλο οι λίγες ώρες λήθαργου για τα δέντρα. Δεν υπήρξαν χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλο διάστημα. Οπότε δεν γνωρίζουμε αν κι αυτό θα το βρούμε μπροστά μας. Για την επόμενη (φετινή)παραγωγή».

Σχετικά με τις λίγες φετινές βροχές και τον ήπιο Χειμώνα, ίδιες είναι οι ανησυχίες και των αγροτών του Δήμου Παγγαίου. Κι εκεί από την αρχή του έτους οι βροχές ήταν ελάχιστες. Χαρακτηριστικό και πρόσφατο το παράδειγμα της Πέμπτης (προχθές). Σχεδόν σε όλη την Ελλάδα έβρεξε αρκετά αλλά στα περισσότερα τμήματα του Ν. Καβάλας έβρεξε λίγο. Και για λίγη ώρα.


Από καιρό τώρα επισημαίνεται το πρόβλημα της παρατεταμένης ανομβρίας και από άλλες περιοχές της χώρας.

Ανησυχίες υπάρχουν στη Θεσσαλία, στη Μυτιλήνη αλλά και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της ίδιας Περιφέρειας δήλωσε προχθές (πηγή dimokratiki.gr): «Αυτό το διάστημα, το πρόβλημα με το οποίο είμαστε αντιμέτωποι είναι η συνεχιζόμενη και παρατεταμένη ανομβρία.

Παρά τις βροχοπτώσεις που έχουν σημειωθεί, οι ποσότητες δεν είναι επαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν για τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους μας. Έχουμε μεταφέρει την ανησυχία αυτή επανειλημμένα στο αρμόδιο Υπουργείο και ζητάμε από τον ΕΛΓΑ, να προβλέψει αποζημιώσεις και για την ανομβρία. Το έχουν συμπεριλάβει στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του οργανισμού, και αναμένουμε την σχετική έγκρισή του».

(φωτογραφία αρχείου)

Διαβάστε επίσης