• 29 Απριλίου 2024,

Αντιεμβολιαστές νοσούν, νοσηλεύονται κι αλλάζουν άποψη!

 Αντιεμβολιαστές νοσούν, νοσηλεύονται κι αλλάζουν άποψη!

Η συζήτηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Κλειτσιώτη έγινε στη βάση των νέων δεδομένων. Πλέον τα πολλά καθημερινά κρούσματα αύξησαν και τους ασθενείς στο Νοσοκομείο.

Κάποιοι από αυτούς ήταν όχι μόνο ανεμβολίαστοι αλλά και αντιεμβολιαστές! Κατά τον κ. Κλειτσιώτη η περιπέτεια που βιώνουν τους αλλάζει. Κι υπόσχονται βγαίνοντας από το Νοσοκομείο κι όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, να εμβολιαστούν.

Η συνέντευξη

Ερ: Πως τελείωσε η προηγούμενη εβδομάδα;

Απ: Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καλά. Φαίνεται ότι έχουμε έξαρση, αρκετά μεγάλη, φυσικά και στις νοσηλείες. Όταν σε καθημερινή βάση έχουμε 400-500  θετικά κρούσματα στο νομό μας, καταλαβαίνετε ότι ένα μέρος από αυτούς χρειάζονται και νοσηλεία. Δυστυχώς αυτήν την ώρα (πρωί Δευτέρας) έχουμε 42 άτομα ασθενείς στην covid κλινική και 7 στη ΜΕΘ. Οι γιατροί μας έκριναν ότι κάποια από τα άτομα τα οποία νοσηλεύονται στην covid κλινική, επιδεινώθηκε η κατάσταση τους και πρέπει να διασωληνωθούν. Αυτή είναι η κατάσταση

Ερ: Πόσοι από αυτούς είναι εμβολιασμένοι και πόσοι είναι οι ανεμβολίαστοι; Έχουμε εικόνα;

Απ: Στη ΜΕΘ είναι όλοι ανεμβολίαστοι. Από τους 42 στην κλινική οι 9 είναι εμβολιασμένοι. Αυτοί που μας ακούνε καταλαβαίνουν πλέον ότι το εμβόλιο είναι αυτό το οποίο μας προφυλάσσει από τη νοσηρότητα και το έχω πει πολλές φορές και εγώ αλλά και οι ειδικοί. Τι περιμένουν αυτοί που μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει το εμβόλιο; Ας το καλοσκεφτούνε για πολλοστή φορά.

Ερ: Μεταξύ αυτών που νοσηλεύονται μήπως ξέρετε αν εκτός από ανεμβολίαστοι είναι και αντιεμβολιαστές;

Απ: Δυστυχώς είναι και από αυτούς. Από τις πληροφορίες που έχω από το νοσηλευτικό προσωπικό που τους «κουράρει», μερικοί το έχουν μετανιώσει. Κι αυτό που λένε είναι πώς όταν θα βγουν θα γίνουν πρεσβευτές του εμβολίου. Μακάρι όλοι να γίνουν καλά και να πάνε στο σπίτι τους.

Ερ: Μπορούμε να κάνουμε γεωγραφική κατανομή; Είναι περισσότεροι Καβαλιώτες αυτοί που νοσηλεύονται;

Απ: Στη ΜΕΘ οι τρεις από τους επτά είναι εκτός νομού. Από τους 42 στην κλινική οι 3 είναι εκτός νομού. Άρα και συνολικά οι πιο πολλοί οι Καβαλιώτες. Αυτό είναι γεγονός. Η έξαρση των τελευταίων ημερών ήταν καταλυτική. Αυτό συμβαίνει γιατί και τα όμορα Νοσοκομεία των γειτονικών νομών νοσηλεύουν πλέον και περιστατικά τα οποία δεν τα στέλνουν εδώ. Πλέον κι η Δράμα νοσηλεύει περιστατικά. Η Ξάνθη κτλ.

Ερ: Διαμαρτύρεται ο κόσμος ότι αργούν τα μοριακά τεστ στο Νοσοκομείο Καβάλας. Ακούμε ότι κακώς τους δέχεται το Νοσοκομείο σε αυτή τη διαδικασία διότι φορτώνεται ήδη ένα επιβαρυμμένο Νοσοκομείο με παραπάνω τεστ.

Απ: Το έχω ξαναπεί ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε ένα μεγάλο όγκο τεστ. Για αυτό ορισμένα από τα δείγματα τα οποία παίρνουμε τα στέλνουμε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Καταλαβαίνετε ότι και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έχει κατακλυστεί από τα τεστ. Εμείς τις τελευταίες μέρες έχουμε στείλει περίπου 1.000 δείγματα στην Αλεξανδρούπολη και άλλα τόσα έχουμε κάνει εμείς εδώ. Ότι κάνουμε εμείς εδώ, βγαίνει το αποτέλεσμα ίσως και την ίδια μέρα. Δυστυχώς η Αλεξανδρούπολη έχει τόσα πολλά δείγματα που δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό τον τόσο μεγάλο όγκο  και αργούνε και δυο και τρεις και τέσσερις μέρες. Για αυτό πρέπει όλοι μας να δείξουμε κατανόηση. Επαναλαμβάνω το σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τόσο μεγάλο όγκο. Υπήρξε μέρα που πήραμε εδώ στο Νοσοκομείο περίπου 400 δείγματα.

Ερ: Εσείς δεν κάνετε μόνο μοριακά. Ανάλογα με το τι θα σας πει ο γιατρός, κάνετε και ράπιντ;

Απ: Κοιτάτε όσοι έρχονται ως ύποπτα κρούσματα γίνονται ράπιντ τεστ σε πρώτη φάση. Στη συνέχεια και ανάλογα με τα συμπτώματα, προχωράμε και σε μοριακό τεστ. Τις περισσότερες φορές όμως η συμπτωματολογία είναι τέτοια που φεύγει στο σπίτι του, με οδηγίες από τους γιατρούς μας. Αν όμως η ακτινογραφία που γίνεται στον ασθενή έχει δείγματα νόσου, τότε προχωράμε και σε μοριακό. Γίνεται οπωσδήποτε μοριακό σε αυτά που νοσηλεύονται για να μπούνε στην κλινική.

Ερ: Τι ισχύει με τα ύποπτα περιστατικά, που δεν είναι καθόλου λίγα; Που περιμένουν όλοι αυτοί μέχρι να εξεταστούν;

Απ: Δυστυχώς περιμένουν μέσα στα αυτοκίνητα τους, οι περισσότεροι. Δεν υπάρχει κάποιος χώρος προκειμένου να μην συνωστίζονται. Δεν μπορούμε διαφορετικά να αντιμετωπίσουμε αυτό το τεράστιο ζήτημα. Αυτή είναι η κατάσταση. θέλω να είμαι ειλικρινής στους συμπολίτες μου. Τα περιστατικά τα οποία έρχονται τις τελευταίες μέρες είναι πάρα πολλά και για αυτό περιμένουν. Δυο και τρεις ώρες μέσα στα αυτοκίνητα τους.

Ερ: Οι υπόλοιπες λειτουργίες του Νοσοκομείου υπάρχουν;

Απ: Το Νοσοκομείο λειτουργεί κανονικά. Συνεχίζουν κανονικά. Δεν έχει χρειαστεί να πάρουμε προσωπικά από άλλα τμήματα. Τα περιστατικά αυτή τη στιγμή είναι περίπου 50 στις απλές κλίνες και στη ΜΕΘ. Έχουμε μειώσει μόνο κατά 40% τα προγραμματισμένα χειρουργεία. Κατά τα άλλα το Νοσοκομείο λειτουργεί με όλες τις άλλες τις κλινικές.

Ερ: Λόγω των εορτών υπήρχε μια κάμψη στα εμβόλια αν και οι μαθητές, τα παιδιά, έρχονται περισσότερα.

Απ: Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες είχαμε πολλά παιδιά που ήρθαν και εμβολιάστηκαν. Πραγματικά αυτό μας ικανοποίησε και πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί.

Διαβάστε επίσης