• 26 Απριλίου 2024,

Αντίθετοι στο νομοσχέδιο και οι έμποροι λαϊκών αγορών-Συνέντευξη Σωτήρη Ιωαννίδη

 Αντίθετοι στο νομοσχέδιο και οι έμποροι λαϊκών αγορών-Συνέντευξη Σωτήρη Ιωαννίδη

Οι μικροπωλητές έμποροι των λαϊκών αγορών του Νομού Καβάλας πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο γενική συνέλευση και εκλογές, με αθρόα προσέλευση. Τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την πρόληψη του κορωνοϊού.

Πρόεδρος επανεξελέγη ο Σωτήρης Ιωαννίδης (φωτογραφία), ο οποίος στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε για το νέο νομοσχέδιο που αλλάζει τα δεδομένα από τον προσεχή Φεβρουάριο στις λαϊκές αγορές. Ήταν φανατικά και μαχητικά αντίθετος αλλά με επιχειρήματα. Οι απόψεις του Σωτήρη Ιωαννίδη είναι γνωστές από  προηγούμενες συνεντεύξεις του, όταν το ίδιο νομοσχέδιο ήταν σε φάση διαβούλευσης.

Μόνο που η διαβούλευση ολοκληρώθηκε χωρίς επί της ουσίας αλλαγές. Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη εκτός από το νέο νομοσχέδιο υπάρχει μία νέα πραγματικότητα για τις λαϊκές αγορές. Αυτό γίνεται δεδομένης της δυνατότητας που θα έχει ο εκάστοτε υπουργός να τροποποιεί κι άλλο τα δεδομένα. Με 16 υπουργικές αποφάσεις που θα μπορεί να εκδώσει!

Η συνέντευξη

Ερ: Συνεχίζεται στη θέση του προέδρου μετά και τις αρχαιρεσίες στο σωματείο των Εμπόρων Λαϊκών Αγορών;

Απ: Είχαμε την Κυριακή τις αρχαιρεσίες μας οι οποίες γίνονται κάθε δυο χρόνια. Πήγαμε πολύ καλά. Το ζητούμενο ήταν να έχουμε πολύ κόσμο στις εκλογές και κάτι τέτοιο έγινε. Μας χαροποίησε  ιδιαίτερα ο κόσμος που ήρθε και ψήφισε στις εκλογές.  Συνεχίζω στη θέση του προέδρου και ευχαριστώ όλους όσους ήρθαν και συμμετείχαν στη διαδικασία των εκλογών.

Ερ: Μιλήστε μας για το νέο νομοσχέδιο, που διαφωνούν οι μικροπωλητές;

Απ: Καταρχήν δεν μιλάμε για ένα νομοσχέδιο, μιλάμε για δυο. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Τι εννοώ; Το ένα είναι φανερό και κατατίθεται σήμερα στη βουλή και το άλλο είναι κρυφό και μέσα σε αυτό αναφέρονται 16 διαφορετικές Υπουργικές αποφάσεις του εκάστοτε Υπουργού. Θα μπορεί να αποφασίζει χωρίς να γνωρίζουμε, ούτε πως θα λειτουργούν οι λαϊκές αγορές , ούτε πως θα γίνεται η αδειοδότηση, ποια θα είναι τα δικαιολογητικά για τις άδειες και τι θα πουλάμε.

Ερ: Το ένα είναι το νομοσχέδιο και το άλλο που σας ανησυχεί είναι οι πολλές Υπουργικές αποφάσεις.

Απ: Κοιτάξτε δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε Υπουργό να αποφασίζει για  το πώς θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές. Είναι ξεκάθαρο.

Ερ: Λέτε δηλαδή ότι αυτές οι 16 αποφάσεις που μπορεί να βγάλει ο Υπουργός μπορεί να φέρουν τα πάνω κάτω και να δημιουργήσουν  ουσιαστικά ένα καινούριο νομοσχέδιο;

Απ: Είναι η καρδιά της λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Όπως σας είπα θα είναι: Ποια θα είναι τα δικαιολογητικά για τις άδειες, ποιοι θα συμμετέχουν, ποιοι θα πουλάνε, πως θα γίνεται η αδειοδότηση, είναι πάρα πολλά. Ουσιαστικά είναι το ρεζουμέ των λαϊκών αγορών. Να δούμε τώρα και τα φανερά; Βάζει μέσα την απαραίτητη ασφαλιστική και τη φορολογική κάτι το οποίο καταργήθηκε πρόσφατα με τη γνωμοδότηση του συνηγόρου του πολίτη, είναι κάτι που κρίθηκε αντισυνταγματικό. Αντιλαμβάνεστε ότι ειδικά οι επαγγελματίες μετά από 10 χρόνια με μνημόνια και μετά από 2χρόνια που είχαμε και έχουμε την πανδημία και πηγαίναμε 50-50% στις θέσεις των λαϊκών και δεν είχαμε προ συνεννοηθεί για αυτό, κάποιοι θα βρεθούν και θα είναι πολλοί οι οποίοι θα κωλυσιεργήσουν να παρουσιάσουν είτε την ασφαλιστική, είτε τη φορολογική ενημερότητα. Τι θα κάνουμε; Θα  τους πετάξουμε στο δρόμο αυτούς; Θα τους διώξουμε; Μετά από 30-40 χρόνια λειτουργίας του κάθε επαγγελματία στη λαϊκή αγορά θα τους διώξουμε από το χώρο;

Ερ: Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος ότι σήμερα (χθες) κιόλας ψηφίζεται το νομοσχέδιο. Όλα γίνονται πολύ γρήγορα.

Απ: Ακριβώς. Εμείς ενημερωθήκαμε το βράδυ της Πέμπτης αργά ότι τη Δευτέρα περνάει το νομοσχέδιο. Έτσι απλά. Εμείς περιμέναμε ότι μετά από 10-15 ημέρες θα περάσει το νομοσχέδιο, μετά τη θετική εισήγηση που έγινε στην επιτροπή.

Αυτό περνάει κατεπείγοντος. Μείναμε και εμείς άναυδοι.

Ερ: Υποτίθεται ότι θα είχε προηγηθεί διαβούλευση; Κάτι τέτοιο δεν έγινε;

Απ: Διαβούλευση έγινε και η άποψη που διατυπώθηκε ήταν αρνητική απ` όλο τον κόσμο των λαϊκών αγορών. Είχε ξανά έρθει το θέμα πριν μήνες. Είχαμε κάνει και απεργία, κλείσαμε τη λαϊκή αγορά των Κρηνίδων κτλ. Είχε γίνει ένα θέμα, ένας ντόρος. Τότε το ξανά επανέφεραν αλλά όλα αυτά που έγιναν τώρα με τη καινούρια επαναφορά του νομοσχεδίου, έγιναν πάρα πολύ γρήγορα.

Ερ: Μπορείτε να κάνετε κάτι τώρα, κεντρικά αλλά και στην Καβάλα; Είναι και συμβολική η διαμαρτυρία που θα γίνει σήμερα Δευτέρα (χθες).

Απ: Είναι όντως συμβολική η διαμαρτυρία. Εμείς ενημερώσαμε τους βουλευτές του νομού Καβάλας. Καταθέσαμε τα υπομνήματα και τα θέσεις μας. Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα. Είμαστε αντίθετοι σε αυτά που πάνε να περάσουν. Είναι πάρα πολλά τα άρθρα που σηκώνουν συζήτηση και δεν έχουμε το χρόνο να το κάνουμε αλλά είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτό το νομοσχέδιο εμείς είμαστε αντίθετοι. Θέλουμε να καθίσουμε εκ νέου να συζητήσουμε και να βάλουμε τα πράγματα κάτω.  Κάτι το οποίο δεν το κάναμε.

Ερ: Εφόσον ψηφιστεί σήμερα (χθες), γίνεται νόμος του κράτους. Θα δούμε άμεσα κάποια αλλαγή στις λαϊκές αγορές;

Απ: Η ενημέρωση που έχω είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο θα μπει σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου του 2022. Ίσως αυτό μας δώσει τα δυνατότητα να μπορέσουμε να κυνηγήσουμε και να αλλάξουμε  ξαφνικά κάποια πράγματα μετά από αυτό. Δε θα γίνει κάτι άμεσα. Αυτά τα ζητήματα τα οποία βάζει μέσα αλλάζουν πολλά πράγματα όπως το μέρος το οποίο θα προτιμηθεί μπορεί ο καθένας να το «χτυπήσει» όχι απαραίτητα μέσα από τη λαϊκή και τα μόρια τα οποία ζητάνε είναι τα εξής, δίνουμε από 20 έως 30 ετών αρκετά μόρια, δίνουνε μόρια στην ανεργία, δίνουν μόρια ενδεχομένως σε κάποιον που θα έχει μεγαλύτερο πτυχίο από το δικό μου. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν και μόνο αυτά ότι εμένα ουσιαστικά τον παλιό επαγγελματία με πετάει απέξω. Ούτε κάρτα ανεργίας έχω, ούτε είμαι 30 ετών, είμαι 34 χρόνια στις λαϊκές αγορές. Είναι ένα «ζωγραφισμένο» άρθρο το οποίο ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι ότι θέλει να πετάξει απέξω τους παλιούς επαγγελματίες.

Διαβάστε επίσης