Αντίθετος στο κλείσιμο των σχολείων της Θάσου ο Θωμάς Αγγελόπουλος

 Αντίθετος στο κλείσιμο των σχολείων της Θάσου ο Θωμάς Αγγελόπουλος

Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πρίνου Θωμάς Αγγελόπουλος περιγράφει ικανοποιητική την κατάσταση στη Θάσο από πλευράς κρουσμάτων κορωνοϊού.

Εκτιμά ότι το πρόβλημα συγκρατείται και τελικά θα περιοριστεί ενώ με την ευκαιρία της συνέντευξης του σχολιάζει και τη διαδικασία του εμβολιασμού που συνεχίζεται καθημερινά στο Κέντρο Υγείας.

Η συνέντευξη

Ερ: Πως εξελίχθηκε η προηγούμενη εβδομάδα στη Θάσο όσον αφορά τα υγειονομικά περί κορωνοϊού θέματα;

Απ: Είμαστε σε επαγρύπνηση και επιδημιολογική επιτήρηση. Φαίνεται να ησυχάζουν λίγο τα πράγματα. Έχουμε βέβαια σποραδικά κρούσματα αλλά είμαστε σε συνεχή επιφυλακή.

Ερ: Είναι μια κατάσταση συγκρατημένη. Δεν συνεχίστηκε η αύξηση του προηγούμενου 15νθήμερου.

Απ: Ναι. Φαίνεται να υπάρχει ύφεση σε όλη αυτή την ιστορία.

Ερ: Tests γίνονται αρκετά παρά ταύτα;

Απ: Γίνονται πάρα πολλά σε καθημερινή βάση.

Ερ: Εμβολιασμοί όμως δεν γίνονται;

Απ: Εμβολιασμοί γίνονται σύμφωνα με το πρόγραμμα των εμβολιασμών που έχουμε. Σύμφωνα με το εμβόλια  που προμηθευόμαστε. Δεν μπορούμε να κάνουμε εμβόλια που δεν έχουμε. Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τα ραντεβού. Τα ραντεβού κλείνονται κεντρικά. Έρχονται σε μας να εμβολιαστούν, έρχονται και οι δόσεις οι ανάλογες και εμείς κάνουμε τα προγραμματισμένα ραντεβού.

Ερ: Προκύπτει ένα συμπέρασμα, ότι οι κάτοικοι της Θάσου 80 ετών και άνω δεν πολυεμβολιάζονται ή κάνουμε λάθος; Δεν είναι πρόθυμοι;

Απ: Δε ξέρω αν συμβαίνει αυτό το πράγμα. Εγώ βλέπω ότι έχουν εμβολιαστεί αρκετοί άνω των 80. Αν υπολογίζει κανείς ότι περιμένουμε γύρω στα 600-700 άτομα να είναι υπερήλικες άνω των 80, έχουν εμβολιαστεί περίπου 500. Είναι καλό ποσοστό συμμετοχής. Προχωράει αργά ναι, έπρεπε να  είχαν εμβολιαστεί νωρίτερα.

Ερ: Για την ηλικιακή συγκεκριμένη ομάδα για τη Θάσο, όσοι ήταν να ανταποκριθούν, ανταποκρίθηκαν;

Απ: Αυτό πιστεύω. Θα μπορούσαμε όμως παράλληλα να κάνουμε και σε άλλη ηλικιακά φάσματα. Αν προμηθευτούμε και το εμβόλια της Astra θα μπορούμε να το κάνουμε και σε νεώτερους ασθενείς. Δε ξέρω που οφείλεται. Αυτά προμηθευόμαστε, αυτά κάνουμε.

Ερ: Από μεταλλάξεις πως είναι τα πράγματα στη Θάσο;

Απ: Από μεταλλάξεις στείλαμε τότε δείγματα καθ’ υπόδειξη του Νομιάτρου γιατί μαζί το τρέχαμε το πράγμα, τα πρώτα 6 που είχαμε εδώ και βγήκαν και τα 6 τύπου Βρετανικής μετάλλαξης. Φαίνεται να είναι το στέλεχος που κυριαρχεί πλέον στην Βόρεια Ελλάδα.

Ερ: Υπάρχει μια επίμονη κίνηση των γονέων/κηδεμόνων να κλείσουν όλα τα σχολεία στο νησί θα συμφωνούσατε με αυτό;

Απ: Όχι, διότι δεν έχουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Κάναμε ένα εκτεταμένο δειγματολογικό έλεγχο στο Γυμνάσιο  του Λιμένα και δε βρέθηκε κανένα θετικό. Στο Γυμνάσιο των Λιμεναρίων είχαμε ένα ενώ στο Γυμνάσιο του Πρίνου που είχαμε περισσότερα αυτό έκλεισε.

Δεν μπορούμε να τα κλείσουμε αυθαίρετα τα σχολεία. Καταλαβαίνω την ανησυχία και το άγχος των γονιών αλλά τα σχολεία κλείνουν με βάση συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Ερ: Πως είναι τα πράγματα στο Κέντρο Υγείας; Φανταζόμαστε ότι είστε έτοιμοι να κάνετε περισσότερα εμβόλια;

Απ: Βεβαίως από την αρχή ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε. Τα διπλάσια και τα τριπλάσια εμβόλια αν χρειαστεί. Αρκεί να υπάρχουν τα ραντεβού και να υπάρχουν και τα εμβόλια.

Ερ: Είχαμε κάποιες άλλες συμπαραστάσεις, δωρεές που πρέπει να αναφέρουμε το τελευταίο διάστημα;

Απ: Συνεχώς έχουμε και από το Δήμο χορηγίες με rapid tests. Μας έφερε και η κ. Πολυμέρου η οποία είναι Περιφερειακή Σύμβουλος Θάσου. Θα έχουμε σύντομα και μια χορηγία την οποία θα ανακοινώσουμε. Είναι ένας ποσοτικός αναλυτής μετρητής της τροπονίνης, του ενζύμου που μετράμε στα οξέα στεφανιαία επεισόδια.  Είναι πολύ χρήσιμο για το νησί.

Ερ: Θα βγει σύντομα από το «κόκκινο» το νησί ή θα χρειαστούν και άλλες μέρες;

Απ: Δε ξέρω πως θα το εκτιμήσουν. Με βάση τα δεδομένα που έχουν θα εκτιμήσουν την κατάσταση.

Διαβάστε επίσης