• 5 Μαΐου 2024,

Απάντηση Λ. Μενδώνη με αναφορά στο αίτημα χαρακτηρισμού του κτιρίου ως διατηρητέο

 Απάντηση Λ. Μενδώνη με αναφορά στο αίτημα χαρακτηρισμού του κτιρίου ως διατηρητέο

Με ημερομηνία 15 Απριλίου η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντά στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (κατατέθηκε στο τέλος του προηγούμενου μήνα) ,η οποία γνωστοποιήθηκε στην Καβάλα από το βουλευτή Δράμας του κόμματος κ. Θεόφιλο Ξανθόπουλο.

Σχετικά με το κτίριο της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, την πρόταση αλλαγών σε αυτό ώστε να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει το μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου.

Η απάντηση της Υπουργού αναφέρεται στο ιστορικό της δωρεάς του ακινήτου από το σύλλογο Καπνεμπόρων στην Ιερά Μητρόπολη και στην αίτηση θεραπείας που απορρίφθηκε. Στο τελευταίο μέρος της απάντησης της η Υπουργός σημειώνει ότι είναι σε εκκρεμότητα αίτημα του συλλόγου το κτίριο να χαρακτηριστεί διατηρητέο.

Το σημαντικότερο μέρος της απάντησης αναφέρει:

«Με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/548892/ 01.12.2023 Απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού εγκρίθηκε, κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, η «Μελέτη προσθήκης καθ’ ύψος, διαμόρφωσης των όψεων και αλλαγής χρήσης από ‘Μέγαρο Συλλόγου Καπνεμπόρων Μακεδονίας- Θράκης’ σε χώρο εκθετηρίου Ιερών Κειμηλίων και χώρο εκδηλώσεων, επί διώροφου κτηρίου με δώμα που βρίσκεται επί της οδού Κύπρου 14 (στη συμβολή των οδών Κύπρου και Μητροπολίτου Προκοπίου), πλησίον του χαρακτηρισμένου από το ΥΠΠΟ ως «έργου τέχνης χρήζοντος ειδικής κρατικής προστασίας» και «ιστορικού διατηρητέου μνημείου» κτηρίου, επονομαζόμενου ως ‘Μέγαρο Τόκου’ επί της οδού Κύπρου 12- 12β στην Καβάλα». Το εν λόγω κτήριο ανήκει στην Ι. Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κατόπιν εσαεί δωρεάς από τον Σύλλογο Καπνεμπόρων Μακεδονίας.

Η αναφερόμενη στην Ερώτηση αίτηση θεραπείας κατά της ανωτέρω Απόφασης κατατέθηκε από τον Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας. Η εν λόγω αίτηση εξετάστηκε στην αριθμ. 13/04.04.2024 Συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού και Πρόεδρο του εν λόγω Συμβουλίου, απορρίφθηκε. Αναμένεται η έκδοση της σχετικής διοικητικής Πράξης.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, έχει υποβληθεί από τον Σύνδεσμο Φίλων και Τεχνών Καβάλας αίτημα χαρακτηρισμού του εν θέματι κτηρίου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου. Το εν λόγω αίτημα βρίσκεται υπό επεξεργασία από την ανωτέρω Υπηρεσία, προκειμένου να εξεταστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4858/2021».

Διαβάστε επίσης