• 20 Απριλίου 2024,

Απεργιακό κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου

 Απεργιακό κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Καβάλας καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην 24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Τετάρτη 1η Μαΐου και στην κινητοποίηση στο Άγαλμα του Καπνεργάτη,  στην Καβάλα, ώρα 10:30 το πρωί.

Η κυβέρνηση συνεχίζοντας τις ίδιες καταστροφικές πολιτικές για κοινωνία και οικονομία, φορτώνει στις πλάτες μισθωτών και συνταξιούχων νέα δυσβάσταχτα μέτρα.

Τα μέτωπα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά και συνεχή και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια αντοχών και ανοχών της.

Η βίαιη – χωρίς ιστορικό προηγούμενο για ευρωπαϊκή χώρα σε ειρηνική περίοδο – επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών αντικατοπτρίζει μια ανεξέλεγκτα καθοδική πορεία.

Μια συνολική και καθολική υποβάθμιση, με τη μορφή κατακρήμνισης για την εργασία και την οικονομία, χωρίς σταματημό αφού συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και κλιμακώνονται σωρευτικά οι πολιτικές λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης.

Η ανεργία με τις ποσοτικές και ποιοτικές της διαστάσεις αλλά και σαν βασική αιτία της “διαρροής εγκεφάλων”, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός ως επώδυνη κατάσταση ή απειλή για το 1/3 των συμπολιτών μας, η ακραία υπερφορολόγηση των μόνιμων υποζυγίων – μισθωτών και συνταξιούχων, των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, των νέων επιστημόνων, της υγιούς επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τη γενίκευση των πλειστηριασμών σε κατοικίες και επαγγελματική στέγη, την αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος, την εκποίηση δημόσιου πλούτου, διαμορφώνουν ένα ζοφερό περιβάλλον όπου οι διογκούμενες κοινωνικές, οικονομικές και εκπαιδευτικές ανισότητες θεωρούνται “κανονικότητα”.

Βιώνουμε τα τελευταία χρόνια ένα εξαιρετικό φαινόμενο στην πατρίδα μας. Την φυγή των νέων ανθρώπων και ειδικότερα των νέων επιστημόνων προς άλλες ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες. Πεντακόσιες πενήντα χιλιάδες νέοι μεταξύ αυτών τα “καλύτερα μυαλά της νέας γενιάς” έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:

  • Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και την εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
  • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφιση των ανέργων.
  • Διασφάλιση από το Κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και την επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης
  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όχι άλλα άδικα και υπέρμετρα βάρη, όχι στη συνέχιση της φορολογικής επιδρομής.
  • Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Διαβάστε επίσης