• 19 Μαρτίου 2024,

Από την Τουρκία αγοράζουν εμβόλια οι Καβαλιώτες!

 Από την Τουρκία αγοράζουν εμβόλια οι Καβαλιώτες!

Για μία ιδιόμορφη κατάσταση μας μίλησε από το ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας Σίσσυ Ρακιτζή, για το γεγονός δηλαδή ότι κάποιοι συμπολίτες αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν έως τη γειτονική Τουρκία προκειμένου να προμηθευτούν εμβόλια για τα παιδιά τους, αφού παρατηρείται έλλειψη στην Ελλάδα.

Πάντοτε υπήρχαν ελλείψεις, μας εξήγησε η κ. Ρακιτζή, ωστόσο στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών οι ελλείψεις έχουν γίνει πλέον ανεξέλεγκτες. Οι πρόεδροι του ΕΟΦ και του ΥΦΕΤ ουδόλως ενδιαφέρονται για τα προβλήματα που καταγράφονται κι αφήνουν ανεξέλεγκτες τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα πολλά εμβόλια να λείπουν πλέον από την ελληνική αγορά.

Σήμερα, για παράδειγμα στην Καβάλα, λείπουν πάρα πολλά παιδιατρικά εμβόλια. Μπορεί αυτή την περίοδο να μην αποτυπώνεται καθαρά η έλλειψη, όταν όμως ανοίξουν τα σχολεία και ζητηθεί ο πλήρης εμβολιασμός των μαθητών για την εγγραφή τους, τότε θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, απελπισμένοι οι γονείς αναζητούν ακόμη και στην Τουρκία τα απαραίτητα εμβόλια ώστε να μπορέσουν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι το Σεπτέμβρη οι ελλείψεις ορισμένων εμβολίων θα αποκατασταθούν, αν και η κ. Ρακιτζή αμφιβάλει αφού εδώ και δύο χρόνια τα εμβόλια λείπουν συνεχώς.

Οι δύο οργανισμοί που είναι υπεύθυνοι για τη διακίνηση των φαρμάκων και των εμβολίων στην Ελλάδα θα μπορούσαν να είχαν λάβει τα μέτρα τους σε επίπεδο εισαγωγών από τα ευρωπαϊκά κράτη. Θα μπορούσαν επίσης να είχαν λάβει τα μέτρα τους και για τις τιμές, διότι το πρόβλημα είναι τιμολογιακό. Οι καβαλιώτες που αγόρασαν εμβόλια από την Τουρκία τα πλήρωσαν στο διπλάσιο της τιμής τους.

Παρόμοιο πρόβλημα όμως υφίσταται και σε άλλες ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες όπως στους νεφροπαθείς και στους καρκινοπαθείς, ή ακόμη και στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που χρειάζονται σπάνιες ινσουλίνες. Δεν είναι αρμοδιότητα του φαρμακοποιού, υπογράμμισε η κ. Ρακιτζή, να ερευνά σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να καλύψει τον πελάτη του. Ενώ συμπλήρωσε ότι όσοι άτυχοι χτύπησαν στη διάρκεια του καλοκαιριού δεν κατάφεραν να κάνουν αντιτετανικά εμβόλια λόγω της ελλείψεως. Σε αντιστάθμισμα αυτών των ελλείψεων επί ελληνικού εδάφους, σε όλη την ΕΕ και φυσικά σε όλες τις γειτονικές χώρες τα συγκεκριμένα εμβόλια διατίθενται σε αφθονία.

Κάποιες πολυεθνικές εταιρίες υποσχέθηκαν μεν την παροχή ορισμένων εμβολίων στην ελληνική αγορά το Σεπτέμβριο, αν και αυτό σημαίνει πως η αναμονή των πελατών θα είναι τεράστια. Σε ερώτημα αναφορικά με την ενδεχόμενη έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων, η Σίσσυ Ρακιτζή διευκρίνισε ότι πέρσι τουλάχιστον δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα στην προμήθειά τους.

Διαβάστε επίσης