• 19 Μαρτίου 2024,

Πάνε καλά τα πρώτα σταφύλια του δήμου Παγγαίου

 Πάνε καλά τα πρώτα σταφύλια του δήμου Παγγαίου

Παρά τη βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών στις υπόλοιπες περιοχές της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, ανάλογες καιρικές συνθήκες δε σημειώθηκαν στη δημοτική ενότητα Ορφανού, όπου αυτό το διάστημα πραγματοποιείται η συγκομιδή των επιτραπέζιων σταφυλιών της ποικιλίας Βικτώρια. Παράλληλα, πραγματοποιείται και η συγκομιδή των σταφυλιών οινοποίησης, η πρώιμη ποικιλία του λευκού κρασιού δηλαδή από τις οινοποιητικές μονάδες της περιοχής.

Κατά τη διαδικασία συγκομιδής των σταφυλιών κανένας παραγωγός δεν επιθυμεί τη βροχόπτωση, μας εξήγησε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο αντιπρόεδρος του αγροτικού τομέα περιφέρειας Κώστας Παπαμερής, διότι θα προκληθούν προβλήματα. Σύντομα αναμένεται η συγκομιδή της ποικιλίας Ιτάλια και των νέων ποικιλιών, ενώ το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα αρχίσει και η συγκομιδή της Σουλτανίνας.

Οι τιμές για την ποικιλία Βικτώρια κινούνται στο πλαίσιο των προηγούμενων ετών είναι όμως θετικό το γεγονός ότι καταγράφεται εμπορικό κι εξαγωγικό ενδιαφέρον. Καλά επομένως άρχισε η σεζόν για τους παραγωγούς της δυτικής πλευράς της Καβάλας, με ικανοποιητικούς ρυθμούς κοπής των προϊόντων.

Στη δημοτική ενότητα Ελευθερών αν και έβρεξε δεν υπήρξαν παράπονα εκ μέρους των παραγωγών. Οι συνάδελφοί τους ωστόσο από το δήμο Καβάλας και το δήμο Νέστου, διατυπώνουν πολλά παράπονα για την παρατεταμένη ανομβρία και τη φετινή ξηρασία. Απόλυτο δίκιο αναγνώρισε στα παράπονα των παραγωγών ο κ. Παπαμερής, αφού ο υδροφόρος ορίζοντας έχει μειωθεί κατά 32 μέτρα. Χρόνιος ήταν ο αγώνας που δόθηκε εκ μέρους των αγροτών για την ολοκλήρωση του Φράγματος Μαρμαρά, ένα έργο που πάγωσε διότι δεν επιστράφηκε το ποσό των 8.900.000 από το αγροτικό πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Επιπλέον, δεν έχει αρχίσει η υλοποίηση της κατασκευής του νέου αγωγού από το Στρυμόνα προς την παραλιακή ζώνη, προκειμένου να τερματισθούν ενέργειες όπως η υφαλμύρωση.

Αν και υπάρχουν ζητήματα με την επάρκεια του νερού άρδευσης των χωραφιών και στο δήμο Παγγαίου, ωστόσο φαίνεται πως εκεί οι συνθήκες είναι ομαλότερες, αφού επιχειρείται δικαιότερος καταμερισμός. Παντού, επεσήμανε ο κ. Παπαμερής, θα πρέπει να εφαρμόζεται καταμερισμός του νερού προκειμένου να αποφεύγεται η σπατάλη. Λόγω μείωσης του υδροφόρου ορίζοντα, εάν δε ληφθούν εγκαίρως ορθά μέτρα ώστε να επιτευχθεί έλεγχος του νερού, θα ανακύψουν σοβαρότατα προβλήματα σε όλη τη χώρα.

Ο Σύλλογος Αγροτών Παγγαίου διανύει περίοδο εκκαθάρισης και οδεύει προς εκλογική διαδικασία. Αυτή τη διαδικασία έχουν δρομολογήσει κάποιοι νέοι αγρότες, ενώ οι παλαιότεροι αναμένουν τις αρχαιρεσίες της νέας διοικήσεως.

 

Διαβάστε επίσης