• 28 Μαρτίου 2024,

Από τον Ορφέα στον ΑΟΚ: Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια (φωτογραφίες)

 Από τον Ορφέα στον ΑΟΚ: Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια (φωτογραφίες)

Με αφορμή τη πρόσφατη μεταγραφή του Κυριάκου Βακιρτζή από τον Ορφέα στον ΑΟΚ, μπορούμε να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν και να δούμε τους ποδοσφαιριστές που μετακόμισαν από την ομάδα της Ελευθερούπολης στον ΑΟΚ.

Είναι πραγματικά αρκετοί και με τον Κυριάκο Βακιρτζή συνεχίστηκε η παράδοση.

Ας θυμηθούμε αναλυτικά όλες τις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που προηγήθηκαν:

  • Τριανταφυλλίδης –  Κατρακυλάκης

Μπορεί ο Χρήστος Τερζανίδης ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που  ανέδειξε ο Ορφέας να μην φόρεσε τη φανέλα του ΑΟΚ αφού μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ, όμως οι δυο επόμενοι σπουδαίοι άσοι του Ορφέα πήγαν «πακέτο» στον ΑΟΚ.

Στα μέσα της δεκαετίας του `70 ο Στέλιος Κατρακυλάκης και ο Στάθης Τριανταφυλλίδης  φοράνε τη φανέλα με το καραβάκι στο στήθος, αμέσως στην Α` Εθνική. Ο Τριανταφυλλίδης μάλιστα από τον ΑΟΚ λίγα χρόνια αργότερα θα πάρει μεταγραφή στον ΠΑΟΚ ενώ ο Κατρακυλάκης θα μετακομίσει στην Αυστρία για να παίξει εκεί σε ομάδες της Α` Εθνικής.

Από τους πρώτους Έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν σε ομάδες του εξωτερικού.

Οι δυο τους επανήλθαν σε κάποια στιγμή στον ΑΟΚ.

  • Γιάννης Αντωνιάδης

Ο επόμενος ήταν ο Γιάννης Αντωνιάδης. Είχε πάει στον Ορφέα από τον Άρη Ζυγού. Έσπασε όλα τα ρεκόρ στο τοπικό πρωτάθλημα αφού σε μια σεζόν πέτυχε 57 γκολ. Ρεκόρ που δεν έχει  καταρριφθεί ακόμη και τώρα.

Μετά τον ΑΟΚ αγωνίστηκε και στον Πανσερραϊκό στην Α` Εθνική. Παίκτης που ήξερε… πολύ μπάλα.

  • Νίκος Χωλίδης

Από τον Ορφέα στον ΑΟΚ αλλά το πέρασμα του αποδείχθηκε σύντομο ενώ αρχικά φαινόταν ότι θα μπορούσε να κάνει καριέρα βάση των προσόντων που είχε εκείνη την εποχή.

  • Λουκάς Κάντζος – Γιώργος Ιατρόπουλος

Ο Ορφέας είχε αποκτήσει το Λουκά από τον Ποσειδώνα και το Γιώργο από την Ασπίδα Πολυστύλου.

Αγωνίστηκαν με τον Ορφέα στο Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα και στη συνέχεια «πακέτο» πήγαν στον ΑΟΚ.

Ο Κάντζος ήταν ένα πολύ καλό δεκάρι. Ο Ιατρόπουλος εκτός από τη θέση του σέντερ φορ έπαιξε στη συνέχεια και αμυντικό χαφ. Ταλέντα μεγάλα και οι δυο τους.

  • Γρηγόρης Παπαδόπουλος

Διεθνής τότε με την Εθνική νέων η οποία είχε προπονητή τον Στέφανο Πετρίτση, από πολύ μικρός σε ηλικία έπαιξε στον Ορφέα στο δύσκολο Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα.

Μάλιστα εκείνη την εποχή αγωνιζόταν στον Ορφέα και ο Παναγιώτης Μασμανίδης.

Εκτός από τον ΑΟΚ αγωνίστηκε και στον Πανσερραϊκό.

  • Κώστας Βακιρτζής – Σταύρος Φιλιτσόπουλος

Ήταν δυο μεταγραφές της λεγόμενης κίνησης Μπάτση στις αρχές της δεκαετίας του `90 ενώ ακόμη διοίκηση στον ΑΟΚ ήταν ο Τάσος Φραγκόπουλος.

Ο Φιλιτσόπουλος είχε κάνει αίσθηση με το δυνατό πλάγιο άουτ που είχε ενώ αποχώρησε από την ομάδα μόλις κέρδισε την άνοδο στην Α` Εθνική ο ΑΟΚ με Αναστασιάδη στον πάγκο.

Ο Βακιρτζής έκανε μεγάλη καριέρα στον ΑΟΚ. Βασικό στέλεχος της ομάδας του Γιώργου Παράσχου το 1996. Αγωνίστηκε και στον Άρη πριν επιστρέψει πάλι στον ΑΟΚ. Θείος του… Κυριάκου. Ήταν συνεργάτης του Παύλου Δερμιτζάκη στον πάγκο του ΑΟΚ για 2 χρόνια στη Γ` Εθνική.

  • Σταύρος Βακιρτζής

Ο πατέρας του Κυριάκου. Το καλοκαίρι του 1997 παίρνει  μεταγραφή από τον Ορφέα στον ΑΟΚ. Τότε προπονητής αρχικά  ήταν ο Πολωνός Λάτο. Αγωνίστηκε 1 χρόνο στην Α` Εθνική.

Έπεσε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο όπου ο ΑΟΚ προσπαθούσε μέχρι τέλος για την παραμονή του.

  • Νίκος Σουμουλίδης

Από τα Αμισιανά πήγε στον Ορφέα και το 2001 μεταγράφηκε στον ΑΟΚ. Σαν τερματοφύλακας έζησε δύσκολες καταστάσεις στη Γ` Εθνική ενώ το 2006 μεταγράφηκε στον Εργοτέλη.

Τώρα είναι προπονητής τερματοφυλάκων στον ΑΟΚ.

  • Γιώργος Μανάφης

Από τον Πήγασο πήγε στην ομάδα της Ελευθερούπολης. Αμυντικό χαφ αλλά και στόπερ. Έγινε αρχηγός στον Ορφέα και στη συνέχεια αγωνίστηκε με τον ΑΟΚ στη Γ`(πανηγύρισε άνοδο) και Β` Εθνική.

Τώρα είναι γενικός αρχηγός της ΠΑΕ ΑΟΚ.

  • Γιάννης Γιαννίκογλου

Γρήγορος πλάγιος επιθετικός που πήγε στον ΑΟΚ από τον Ορφέα την πρώτη χρονιά της προεδρίας του Δημήτρη Τούλη στη Γ` Εθνική. Δεν έπαιξε μεγάλο χρονικό διάστημα.

  • Δημήτρης Γιαλαμής

Ο Γιαλαμής παιδί του Ορφέα πήγε στον ΑΟΚ μέσω του ΜΑ Αντιφιλίππων όπου τότε ήταν πρώτος σκόρερ στην Α` κατηγορία της ΕΠΣΚ. Αγωνίστηκε για 6 μήνες και μετά πάλι επέστρεψε στον Ορφέα. Μιλάμε για την περίοδο 2016-2017 στη Γ` Εθνική.

  • Βασίλης Γαβριηλίδης

Ο Βασίλης βέβαια είναι παιδί του ΑΟΚ.

Απλά αναφέρουμε την πολύ καλή παρουσία του στον Ορφέα την περίοδο 2013-2014 στη Γ` Εθνική από το Γενάρη και μετά.

Το καλοκαίρι του 2014 επέστρεψε στον ΑΟΚ όπου εκείνη τη χρονιά είχε υποβιβαστεί στη Γ` Εθνική.     Τώρα είναι ο αρχηγός της ομάδας ενώ έπαιξε και με τον Πανθρακικό ενδιάμεσα στη Super League.

  • Παύλος Σταματόπουλος

Ο Εβρίτης μεσοαμυντικός αφού είχε εξαιρετικές χρονιές στον Ορφέα (είχε έρθει στην Καβάλα ως φοιτητής) μεταπήδησε στον ΑΟΚ την περίοδο 2014-2015 στη Γ` Εθνική. Χρήσιμο εργαλείο για κάθε προπονητή ενώ από τον ΑΟΚ πήγε στη Δόξα Δράμας.

Πάρα πολλοί είναι και οι παίκτες που μετά τον ΑΟΚ όπου είχαν παρουσία στην Α` Εθνική, προτίμησαν τον Ορφέα για να κλείσουν την καριέρα τους.

Eνδεικτικά αναφέρουμε: Τοπούζης, Βάγιας, Τάτσης, Ιωαννίδης, Ζουμπουλάκης, Γρηγόρης Κωνσνταντινίδης, Αστεριάδης, Λεμονίδης, Σανξαρίδης, Κοτσώνης, Μασμανίδης, Σταμάτης Χρυσαφίδης κτλ.

Από τους Φιλίππους ο Παμπούκας και ο Καρασεϊτανίδης.

Διαβάστε επίσης