• 21 Μαΐου 2024,

Αποχή διαρκείας των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών από τις 8 Μάη!

 Αποχή διαρκείας των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών από τις 8 Μάη!

Η κ. Άννα Τζαναβάρη είναι γιατρός, υπεύθυνη μικροβιολογικού κέντρου στην Καβάλα.

Ταυτόχρονα ταμίας στο διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας. Από την Τετάρτη 8 Μάη οι ιδιώτες μικροβιολόγοι σε όλη την Ελλάδα ξεκινούν αποχή. Μια διαμαρτυρία προς το κράτος αφού ως προς τη συμμετοχή των ταμείων στο κόστος των εξετάσεων τα μνημόνια συνεχίζονται! Και το φημισμένο claw back επίσης. Η κ. Τζαναβάρη μίλησε σχετικά στην Πρωινή.

Η συνέντευξη

Ερ: Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας με ανακοίνωση του στηρίζει την αποχή των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών. Μια ολική αποχή από καθήκοντα τους από τις 8 Μάη και μετά. Είναι πανελλαδική η αποχή;

Απ: Δεν ξέρω στην Αθήνα ποιο θα είναι το ποσοστό της συμμετοχής αλλά όλη η επαρχία συμμετέχει. Είναι γνωστό το πρόβλημα μας. Προφανώς ο απώτερος σκοπός όσων ισχύουν είναι να κλείσουν τα μικρά εργαστήρια και να συγκεντρωθούν όλες οι ιατρικές εξετάσεις στα λίγα μεγάλα και απρόσωπα διαγνωστικά κέντρα. Η εμπειρία όλων μας είναι ότι πάντα το μονοπώλιο λειτουργεί μόνο αρνητικά για αυτούς που αναζητούν την υπηρεσία. Ο εργαστηριακός γιατρός δεν εκτυπώνει απρόσωπα απλώς τις εξετάσεις. Τις αξιολογεί πάνω στις γνώσεις που έχει αποκτήσει στην ιατρική σχολή και στην ειδικότητα. Ο ασθενής δεν γνωρίζει ότι οι εξετάσεις του στην ουσία χρηματοδοτούνται.  Εδώ και χρόνια με μνημονιακό νόμο που παραμένει σε ισχύ παρότι βγήκαμε από τα μνημόνια, χρηματοδοτούνται από τον εργαστηριακό γιατρό αφού το κράτος αποζημιώνει μόνο στο 30- 40% τις εξετάσεις. Με άλλα λόγια μας ζητά να δουλεύουμε για 12 μήνες, πληρώνοντας μόνο τους 4. Με αυτόν τον τρόπο απλώς κρατάς δέσμιους τους γιατρούς, γνωρίζοντας ότι εκτός σύμβασης με το μοναδικό κρατικό ταμείο δύσκολα μπορούν να κρατήσουν ασθενείς στο ιατρείο. Γνώμονας μας είναι η παροχή υπηρεσιών για το ασθενή και αυτό θα γίνει μόνο αν συνεχίσουμε να λειτουργούμε.  Ζητούμε να καταργηθεί ή να ελαττωθεί το claw back το οποίο έχει φτάσει αυτή τη στιγμή στο 50%.  Να εφαρμοστούν τα διαγνωστικά πρωτόκολλα που εδώ και χρόνια δεσμεύτηκαν να εφαρμόζουν βάσει νόμου για να μην πηγαίνουν στράφι και οι εισφορές των ασφαλισμένων. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η δημόσια υγεία μέσα από την εύρυθμη λειτουργία των ιατρείων.

Ερ: Από την Τετάρτη 8 Μαΐου, τι πρέπει να ξέρουν οι συμπολίτες μας οι Καβαλιώτες;  Θέλουν να κάνουν μια εξέταση αίματος , μια ανάλυση, τι θα συναντήσουν;

Απ: Τα ιατρεία τα μικροβιολογικά θα είναι κλειστά. Θα πρέπει  να απευθύνονται στο Νοσοκομείο για τα επείγοντα.

Ερ: Τα πράγματα απ` ότι καταλαβαίνουμε είναι πάρα πολύ δύσκολα.

Απ:  Και για αυτόν τον λόγο ζητάμε την κατανόηση αν όχι την αλληλεγγύη των ασφαλισμένων. Είναι το τελευταίο μέσο πίεσης προς αυτούς που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

*Για την κινητοποίηση που αρχίζει αμέσως μετά το Πάσχα η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας αναφέρει: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 17/4/2024 στηρίζει την κινητοποίηση των Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών με την μορφή ολικής αποχής από τα ιατρικά καθήκοντά τους ξεκινώντας από την Τετάρτη 8 ΜΑΙΟΥ 2024. Η διάρκεια της αποχής θα επανεξετασθεί βάσει των αποτελεσμάτων των επαφών με το Υπουργείο Υγείας και της πορείας υλοποίησης των σχετικών δεσμεύσεων από τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ».

Διαβάστε επίσης